Piyasa anlayışına yönelik, tek plakalı olan yuvarlak biçimdeki örme makinelerinde, tek iğne yatağı üzerinde, tek iğne grubuyla üretilir. Süprem kumaş, kilitlerin yalnızca ilmek şeklinde sıralanması ile meydana gelen, düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı olan örme kumaştır.
İlk zamanlar yün ile elde edilen bu kumaş türü, örme kumaş çeşitleri arasında üretimi ve bakımı kolay olan malzemelerden biridir. Süprem kumaş nasıldır; hafif ve zarif bir görüntü elde edilebilen kumaşın, dayanıklı iplik yapısıyla uzun süre kullanılabilen kaliteli kumaş çeşitlerinden biri olduğu bilinmektedir.
Doğal pamuktan üretilen süprem kumaşın kullanımı da oldukça rahat ve kolaydır.
Süprem kumaşlar, yazlık dış giyimde de çok sık tercih edildiğinden, sportif kıyafetlerde ve tıbbi giysilerde kullanılabilirler. Zımparalı süprem, ringelli ve likra ringelli süprem, buklet süprem ve simli süprem gibi birçok farklı çeşitleri bulunur.
Süprem kumaşlar, günümüzde en çok karşımıza çıkan ve geniş kullanım alanına sahip kumaş türlerinden biri süprem kumaş olmaktadır. Genellikle giyim sektöründe tercih edilmekte olup kendine has özellikleri ile öne çıkar. En temel özelliği sadece yuvarlak örme makinelerinde pamuktan üretiliyor olmasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Tekstilde fazlası ile sık kullanılan süprem kumaşın özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: - Ön yüzü ve arka yüzü farklı olan kumaştır. - Ter çekme özelliğine sahiptir.
Suprem örme kumaşlar özellikle yazlık dış giyimde, sportif kıyafelerde, tıbbi giysilerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca iç giyimde de kullanımı az olsa da kullanılmaktadır. Zımparalı süprem (düz boya), Ringelli süprem, likralı ringelli süprem, buklet süprem, simli süprem gibi çeşitleri vardır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Doğal pamuktan imal edilen süprem penye kumaşlar, yün, ipek ve sentetik kumaşlardan da üretilebilmektedir. Tek iplik olarak örülen süprem penyeler oldukça hafif bir yapıya sahiptir. Sağladığı rahatlık ile giyim sektöründe özellikle iç giyim başta olmak üzere pijama, elbise, etek gibi pek çok alanda kullanıma sunulur.
Tişört, badi, pijama, elbise, tayt gibi modellerde kullanılır. Ter çekme özelliğine sahiptir.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Pamuk ve polyester, polyamid ve elastan, pamuk ve yün, saten ve pamuk sık sık birlikte kullanılan iç çamaşırı kumaş türlerini oluştururlar.
Özellikle atlet üretiminin en değerli materyallerinden bir tanesi olan ribana kumaş; ribana atlet modelinin ortaya çıkmasında oldukça önemlidir. Ribana kumaşların yapıları gereği teri emmesi ve vücuda oldukça başarılı bir şekilde oturması bu kumaşla üretilen atletlerin çok yoğun tercih edilmesini sağlar.
Özellikle yün ipliklerden üretilen örme kumaşlar vücut ısısına hakim olduğu için vücudu çok sıcak tutacaktır. Günümüzde oldukça bilinir olan örme kumaşlar özellikle soğuk kış aylarında yoğun olarak kullanılırlar.
Sandy kumaşlar kalın ya da ince örgü özelliği barındıran, dökümlü ve yazlık kullanıma uygun bir türdür. Polyester ipliklerden meydana getirilen Sandy kumaş, pliseli ve parlak yüzeyli elbiselerde kullanılmaktadır. Oldukça hoş ve parlak bir yapıya sahiptir. Polyester özellikli bir kumaş türüdür.
Özellikle yaz sıcaklarında süprem kumaştan üretilen kıyafetler tercih edilmektedir. Süprem kumaş diğer kumaş türlerine göre terlemenin önüne geçmektedir. Süprem kumaş vücudu terletmez.
Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet, paraşüt kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizcede Waterproof Fabric ismi ile tabir edilir.
Su Geçirmez Kumaşın Adı Nedir? Su geçirmeyen kumaşın halk arasındaki ismi poşet kumaşıdır. Bazı kesimler bu kumaşa su geçirmez kumaş ismi vermişlerdir. İngilizce'de Waterproof Fabric adı ile kullanılır.
Pamuk kumaşlar tamamen doğal bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ciltte alerjik reaksiyon oluşturma riski çok azdır. Hava geçirgenliği yüksek olan özel yapısı sayesinde terlemeyi önler ve nemi emerek sıcak yaz aylarında konfor sağlar.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri