süre - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sür- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
süreç - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sür- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Aç ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kökten türetilen kelimelerden birisi de sürekli kelimesidir. Eski Türkçe "sür-" fiiline eklenen "-(g)Ak" ekiyle türetilen "sürek" kelimesine eklenen "+lI" ekiyle türetilmiştir. Ayrıca "sürek" kökü "sürek avı, sürekli, süreklilik, süreksiz" gibi kelimelerin de köküdür.
sür- - Nişanyan Sözlük.
Etimoloji. Sure'nin İbranice sıra, Arapça sur' veya Suriye dilinde yazıt anlamına gelen bir kökten türemiş bir kelime olduğuna inanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Suret kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Surah" kelimesinden türetilmiştir ve "şekil, görünüş" anlamına gelir.
süre - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sür- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
ayrı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe adruk “ayrı, ayrılmış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe adır- “ayırmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ayır- maddesine bakınız.
4.4. söylemek söy+le-mek=isim kökü+isimden fiil yapım eki-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Eski kaynaklarda sözlemek olarak geçer. Z>y değişimi vardır. Söylemekten söylem, söylence, söylenme, söylenmek, söylenti, söyleşi, söyleşmek, söyletme, söylev, söyleyiş kelimeleri türetilmiştir.
Zira “düşünmek”, “düşmek” fiilinin dönüşlü hâlidir.
"düş"ten düşün- olmuş. yani isimden fiil olmuş.
doğu - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toġu veya toġsuġ “doğum, özellikle gün doğumu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe toġ- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kentü “kendi” sözcüğünden evrilmiştir.
kumral - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) yazılı örneği bulunmayan *koŋral “kestane rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe koŋur “kestane” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Il² ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Moğolca qoŋgur “doru (at veya deve rengi)” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçe ögren- “alışmak, evcilleşmek, ünsiyet kazanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ögür “sürü, topluluk” sözcüğünden Eski Türkçe +An- ekiyle türetilmiştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Yalnızlık kelimesinin kökü" yalın",yanlış kelimesinin. kökü "yanıl-" bu yöntemle doğru yazılışlarını aklınızda. tutabilirsiniz .
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Yani "kızıl, ateş rengi" anlamında düşünürsek, sözcüğün kökeni Türkçe sayılabilir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir. TEFSİR.
Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıs- maddesine bakınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri