Süredurum yasası olarak adlandırılan yasa, bir hareketin karşı bir kuvvet olmadığı sürece itildiği doğrultuda düz bir şekilde gideceği önermesini ileri sürüyordu.
Newton'un birinci yasası genellikle eylemsizlik yasası olarak adlandırılır. Kendi deneyimlerimizden bildiğimiz gibi, bazı nesnelerin eylemsizliği daha fazladır. Örneğin, büyük bir kayanın hareketini değiştirmek bir basketbol topuna kıyasla çok daha zordur. Bir nesnenin eylemsizliği, bu nesnenin kütlesiyle ölçülür.
Eylemsizlik ya da atalet, cisimlerin hareket durumlarını koruma eğilimleridir. Burada "hareket durumu" ile anlatılmak istenen, cismin diğer bir cisme göre sabit hızla hareket etmesi veya durağan halde bulunmasıdır. Maddeler için ortak özelliktir. Newton tarafından 1. hareket yasası olarak ifade edilmiştir.
Eylemsizlik, cisimlerin hareket durumlarını koruma eğilimine denir. Hareket durumu, bir cismin hızı sürati ve yönü anlamına gelir. Masanın üzerinde bir kitap duruyorsa ve hiç kitabı çekmez ya da itmezse, kitap orada durmaya devam eder.
Eylemsizlik momentinin dönme mekaniğindeki rolü, kütlenin doğrusal mekanikteki rolüne benzer. Gerçekten de eylemsizlik momenti, bir nesnenin kütlesine bağlıdır. Buna ek olarak kütlenin dönme eksenine göre dağılımına da bağlıdır.
İlgili 21 soru bulundu
2. hareket yasası, cisme etki eden kuvvetin kütlesi ve ivmesinin ürününe eşit olduğunu belirtir.
Eylemsizlik momenti, toplam dönme hareket gücüne karşı direnç oluşturur ve bu yüzden cisim, tam verimde dönemez. Cambazın elinde uzun bir çubuk var. Çubuğun uzun olması, onun eylemsizlik momentini arttırarak dönmeye karşı direnç oluşturur ve cambazın dengeyi sağlamasına yardımcı olur.
Araba yavaşlamayı veya hızlanmayı bıraktığı anda, vücudunuz da bu sürtünme kuvvetinin etkisiyle yeni duruma adapte olur ve araba ile bir bütün olarak hareketini sürdürür. Eğer ki sürtünme kuvveti olmasaydı, bir arabanın içerisinde oturup, onunla birlikte seyahat etme imkanınız olmazdı.
Eylemsizlik kuvveti, cisimlere etkiyen kuvvet. Eylemsizlik kuvveti sistemin ivmesiyle zıt yönde oluşur. Eylemsizlik kuvveti yoktan var edilemez. Var olan enerjiyi cisim yine kendi halini yani hareketsiz haline dönmek için kendi hareket yönüne zıt bir kuvvet oluşturup kullanır.
Araçlarda yolcu güvenliği için emniyet kemeri ve hava yastıkları kullanılmasının, eylemsizlik bilgisinin sonucunda bulunduğu anlatılıyor.
Wu Wei, Lao Tzu tarafından ortaya atılan Taoizm felsefesinin önemli kavramlarından biri. Hatta, Tao yani Yol'un özündeki eylem biçimi olarak kabul ediliyor. 'Eylemsizlik eylemi' (action of non-action) ya da 'bir şey yapmadan yapmak' diye tanımlanıyor.
Galileo Galilei ve Fizik
Galileo yaşamı boyunca fizik ile yakından ilgili olmuştur. Onun fizikteki başlıca çalışmaları cisimlerin devinimleri (dinamik) hakkında yaptığı çalışmalardı. Bu çalışmalarının en büyük iki meyvesi eylemsizlik ilkesi ve serbest düşme yasasıdır.
Newton'un üçüncü yasası: Etki-tepki yasası
Yasa III: Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır: veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidirler.
Newton'un 1. Yasası: Bir cisme dış kuvvet (bileşke kuvvet) etki etmedikçe cisim durgun ise durgun kalacak, hareketli ise sabit hızla doğrusal hareketine devam edecektir.
Newton'un temel yasasına göre cismin üzerine uygulanan net bir kuvvet varsa bu kuvvet o cisme bir ivme kazandıracaktır. Bu ivme kütleyle ters, cisim üzerine uygulanan kuvvetle doğru orantılıdır. Bunu formülüze edersek F=ma'dır. Bu yasaya Newton'un temel yasası denir.
Newton, kuvvetin ölçüldüğü bir birimdir. Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir. Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir.
Wu wei anlamı hareketsizlik olarak bilinir. Çince de hareket etmeden olayların seyredilmesi gibi farklı anlamlar ifade eder. Taoizm içerisinde belki de en çok öne çıkan öğreti veya prensip denebilir.
Newton mekaniğinde merkezkaç kuvveti, dönen bir referans çerçevesinde bakıldığında tüm nesneler üzerinde etkili gibi görünen bir eylemsizlik kuvvetidir ("hayali" veya "sözde" kuvvet olarak da adlandırılır). Newton'a göre duran bir cisme etki eden kuvvet o cismin ivme kazanmasına neden olur.
Yani P = f (M). Para miktarı ne kadar artarsa fiyatlar düzeyi de o oranda yükselir. Para miktarı % 20 artarsa, fiyatlarda % 20 yükselir. Burada para miktarı fiyatları yükselterek ivme verici bir etkide bulunmaktadır.
Newton'un birinci yasasında görüldüğü gibi, bir cismin durması veya değişmez bir hızla gitmesi arasında fark yoktur. Buna göre, bir eylemsiz çerçevede durduğu gözlenen bir cisim, başka bir çerçeveden bakılınca değişmez bir hızla gider görünür. Her iki çerçeveye göre de cismin bir ivmesi yoktur.
Kuvvet diyagramında bir cisme etki eden bütün gerçek kuvvetler gösterilir. Bu kuvvetlerin bileskesi olan net kuvvet bu diyagramda gösterilmez. Adı kuvvet diyagramı olmayan baska bir diyagramda cisme etki eden kuvvetler, cismin ivmesi ve hızı gösterilebilir.
Bunları yaparken cisimlere (kas) kuvveti uygular ve onların hızlarını değiştiririz. Demek ki kuvvet her zaman harekete neden olur. Bazen hareket ettiremediğiniz büyüklükte cisimlere de kuvvet uygularız.
Yani, kütlenin dönme eksenine göre nasıl dağıldığı önemlidir. Çünkü bu dağılım değişirse, eylemsizlik momenti değişir, eylemsizlik momenti değişirse de (toplam kütle aynı olsa da) kinetik enerji değişir.
Açısal momentum (modern tanım)
Sonuç olarak açısal momentum uzay zamanda genellikle korunmaz ta ki asimptotik olarak dönüşü değiştirilmez ise. veya daha detaylı iç gösterim ile; Bu denklemdeki L ve ω herhangi bir boyutta doğruluğunu korur.
İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir. Bu değişime eksenlerin yerlerinin değiştirilmesi de eklenebilir, tıpkı x ekseni ve y eksenlerinin değiştirilmesi gibi. Eğer eksenler yer değiştirilmez ve sadece yönler değişirse açısal hızın sadece işareti değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri