Türk Dil kurumuna göre Çerkez kelimesinin sözlük anlamı Kafkasya'da yaşayan bir boy adı ve bu boya ait olan kimse olarak kullanılmaktadır. Diğer bir anlamı ise yöresel uzun kadın elbisesi olmaktadır.
Çerkesler ya da Adigeler (Çerkesçe: Адыгэхэр), Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, hayatta kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür.
Kimlere Çerkes denir? Çerkes, Kuzeybatı Kafkasya'nın yerli halklarından olan ve kendilerini 'Adige' olarak isimlendiren halklara verilen ortak addır. Abzakh, Şapsığ, Bjeduğ, Besleney ve Kabardeyler bunlara birer örnektir.
Bunlardan en yoğun Çerkes nüfusa sahip olan il Kayseri'dir. 1955 yılı nüfus sayımına göre de Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin %53'ü Kayseri'dedir. Aynı sayıma göre, Kayseri'den sonra en çok Çerkes nüfusa sahip olan iller sırasıyla Kocaeli, Bolu, Balıkesir, Tokat ve Samsun'dur.
Tüm Türkiye vatandaşları resmi amaçlar için Türk olarak kabul edilir, ancak Türkiye'de 1.000.000–3.000.000 etnik Çerkes olduğu tahmin edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bugün Çerkeslerin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi Müslümandır. Küçük bir azınlık ise Ateizm-Deizm, Ortodoks Hristiyan veya pagan inançlarına mensuptur.
Çerkesler Kafkasya'nın yerli halkı olarak kabul edilmektedir ve komşu Kafkas halklarıyla akrabalık bağları vardır. Günümüzdeki Çerkeslerin ataları, Sind-Meot kabileleri olarak bilinmektedir. Arkeolojik araştırmalar sonucu ortaya çıkan bulgular Sind-Meot kabilelerinin Kafkasya'nın yerli halkı olduğunu göstermektedir.
Sünni Müslümandırlar. Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.
Kitapta yer alan günümüzün ünlü Çerkesleri şunlar: Ahmet Mithat Efendi, M.Zahid El-Kevseri, Hüseyin Rauf Orbay, Hüseyin Avni Lifij, Recep Peker (Eski Başbakan), Said Faik Abasıyanık, Kemal Tahir, Yaşar Doğu, Avni Abraş, Hayri Domaniç, Nazım Erken, Süleyman Seba, Doğan Kuban, Fikret Hakan,Yıldırım Gencer, Ediz Hun, ...
Çerkes göçleri Kırım Savaşı'ndan sonra başlamış ve 1862-1865 yılları arasında yoğunlaşmıştır[6] . Çerkesler Osmanlı Devleti tarafından Rumeli'ye, Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya yerleştirilmişlerdir. Çerkeslerin 1864-1865 yıllarında Rumeli'de iskân edildiği yerlerden birisi de Kosova'dır.
Öz: Kuzey Kafkasya ve Güney Rusya'da yaşamış Ermeni toplulukları arasında Çerkez Ermenilerinin oluşum ve gelişim sürecine ilişkin birçok tarihi değerlendirmeler yapılmaktadır. Çerkez Ermenileri, başka bir adıyla Çerkez-Haylar, Ermeller gibi adlarla tanımlanmaktadırlar.
Günümüzde Kafkasya'da Çerkesçe iki ayrı dil olarak gelişim göstermektedir. Batı Çerkesçesi Temirgoy (Çemguy) ağzı, Doğu Çerkesçesi ise Baksan (Büyük Kabardey) ağzı esas alınarak düzenlenmiştir. Küçük farklılıkları olan iki ayrı Kiril alfabesi kullanılır.
Çerkesler bu iki milletin içine de dahil edilmemektedir. Kendileri Kafkas halkları arasına dahil edilir. Rusların soykırımından kaçıp Türkiye'ye yerleşen Çerkesler Türk kültürünü benimsemişlerdir. Kafkasya'nın Rusların eline geçmesinden ötürü Çerkesler halk tarafından Rus olarak bilinmektedir.
Kabardey-Çerkes dili, Kafkas dillerinin kuzeybatı gruplarından Adige- Abhaz dil ailesine bağlıdır. Çerkesçeye çok yakın Abhaz, Abazin ve Adige dilleridir.
Karadeniz'in hırçın dalgaları bazen koca gemilere mezar oluyor bazen de hasta olan yolcular denize atılıyordu. Sadece 30 bin Çerkesin sürgün sırasında hayatını kaybettiği ve denize atıldığı düşünülüyor. Bu sebeple Çerkes halkı, Karadeniz'den çıkan balıkları atalarına saygısızlık yapmamak için uzunca bir süre yememiş.
İlçe Çankırı'nın kuzeybatı tarafındadır. Çerkeş 986 km2'lik yüzölçüme sahip olup Çankırı'nın merkez ilçeden sonra en geniş ilçesini oluşturmaktadır.
Çerkesler Kafkasya'nın kadim topluluklarından bir tanesi. Uzun yüzyıllar yüksek dağların çevresinde bölgenin yerlisi olarak yaşadılar. Ancak 1864 yılında Rus İmparatorluğu pek çoğunun anavatanından kopmasına, diasporaya neden oldu. Yüz binlerce Çerkes bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu'na göç etti.
Belki de aslana olan özlemden, belki de köpeğe verilen değerden dolayıdır. “Ha” ya duyulan sempati hiçbir zaman terk edilmemiştir. Ha kelimesi fazlaca telaffuz edilmez olmuşsa da, Türkçesi olan “aslan” ismi günümüzde Kafkasya'da da, diasporada da erkek çocuklara isim olarak verilmiş ve verilmektedir.
Çerkes Soykırımı (Çerkes Sürgünü olarak da bilinir) veya Çerkesçe özel ismiyle Tsitsekun (Batı Çerkesçesi: ЦӀыцӀэкӀун), Çarlık Rusyası tarafından Çerkes halkına gerçekleştirilen sistematik toplu katliam, etnik temizlik, ve sürgün. Olaylardan Çerkes halkının %80-97'si, yaklaşık 750.000–1.500.000 kişi etkilenmiştir.
Çerkesler ve Çeçenler genetik olarak birbirlerine çok yakın, zaman zaman inançları ayrı ve adetleri ufak farklılıklar gösterse de binlerce yıldır kardeşçe yaşayan iki kardeş toplumdur. İki toplumun da Türklerle genetik anlamda yakınlığı veya en ufak akrabalığı yoktur.
Çerkesler, binlerce yıldır Kuzey Kafkasya'da yaşayan ve komşuları Slav, Türk ve Farsi topluluklarla hiçbir akrabalık ilişkisi olmayan kadim ve otokton bir halktır.
Mozdok'daki Hristiyan Kabardeyler gibi bazı küçük istisnalar dışında Çerkeslerin büyük çoğunluğu kendini Müslüman olarak tanımlıyor. Ancak, Çerkesler arasında İslam'ın beş şartı olan şahadet, namaz, oruç, zekat, hac gibi şeriatın temel prensiplerini yerine getiren insan sayısı azdır.
Nenej (Нэнэжъ) - Anne ya da babanın annesi, nine, büyük anne. Tetej (Тэтэжъ) - Anne ya da babanın babası, dede, büyük baba. Nı (Ны) - Anne.
Çerkesler, Kafkasya'nın otokton halkıdır.
Ne Orta Asya'dan Türklerden gelmelerdir, ne de Rus kökenlidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri