Diz ağrılarının en yaygın nedeni osteoartrittir ve yaşlı bireylerde oldukça sık olarak görülür. Buna ek olarak romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağları ve menisküslere ilişkin sorunlar gibi pek çok farklı nedenle de diz ağrıları oluşabilir.
Diz eklemi üzerindeki kemiklerin hareket sırasında sorun yaratmaması ve uyumlu çalışabilmesi için C şeklindeki kıkırdak iki yastıkçığa menisküs adı veriliyor. Özellikle genç yaşlarda olan kişilerde ve sporcularda burada bir hasar oluşması diz ağrılarına yol açabiliyor.
Dinlenme ile geçmeyen ağrı hastalığın ilerlediğini gösterir
Kireçlenme rahatsızlığında en önemli belirtiyi dizlerde ortaya çıkan ağrı oluşturur. Hastalığın erken dönemlerinde bu ağrı katlanabilir, hafif ve ara ara olmakta; İstirahat ile kolayca geçmekte iken hastalık ilerledikçe ağrının miktarı ve süresi uzamaktadır.
Taner Özdemir diz ağrılarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Özdemir “Eğer dizinizde bir darbe sonucunda şişlik, hareket kısıtlanması oluşmuşsa, yürürken dizinizde anormal bir durum hissediyorsanız, dizde kilitlenme ya da 'boşa gitme' durumu varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİREÇLENME NEDENİ
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Diz ağrısı söz konusu olduğu zaman iki farklı Uzman doktora başvurma imkanı bulunuyor. Bunlardan biri ortopedi uzmanı ve diğeri ise travmatoloji uzmanıdır. Aynı zamanda ani gelişen yaralanma ve travma durumları dışında, fizik tedavi ile rehabilitasyon uzmanlarına da başvurma şansı bulunuyor.
Eklem yerlerimizden olan dizlerimizin sıvı kaybetmesi belirli bir yaştan sonra pek çok kişide görülebilen bir durumdur. Özellikle diz eklemlerinin çok kullanılması, çok spor yapmak, çok tuzlu yemek veya vücuda fazla su alınmaması dizlerdeki sıvı kaybına yol açar.
Artrit, gut ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi durumlar da diz ağrısına neden olabilir. Diz ağrısı, her yaştan insanın etkilenebileceği ve yaygın görülen bir şikayettir. Daha hafif diz ağrısı türleri bireyin kendisine dikkatli bakmasıyla kendiliğinden düzelebilir.
Dizde Sıvı Kaybı Nedir? Dizde sıvı kaybı, diz eklemi içinde doğal olarak bulunan kayganlaştırıcı eklem sıvısının azalması durumunu ifade eder. Dizde sıvı kaybına neden olan çok sayıda sağlık sorunu vardır. Dizde sıvı kaybının en sık nedeni osteoartrit (kireçlenme) ve yaşlanmadır.
Eklem Sıvı Kaybı Belirtileri
Kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte kişide hareket kabiliyetinin azalması, yürümede zorluk çekme, oturup kalkmak gibi temel faaliyetlerin zorlaşması, eklem diz ağrılarının başlaması olarak ortaya çıkar.
Kireçlenme, her eklemi etkileyebileceği gibi çoğunlukla diz, kalça, bel ve parmak gibi eklemleri etkiler.
Diz ağrısı için öncelikle ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurulması gerektiği düşünülür ancak, ani gelişen travma veya yaralanma durumları dışında fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne/doktoruna başvurmak daha doğrudur.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Diz kapağı ağrıları çoğunlukla yorgunluk, aşırı kullanım, zorlama, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar ve diğer hastalıklara bağlı olarak gelişir. Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve gerekli görüldüğü durumlarda radyolojik görüntülemeler sonucunda konur.
Özellikle eklem kireçlenmesi olan hastalar için dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri fizik tedavi ve egzersiz programlarıdır. Düşük yoğunlukta egzersizler yaparak yakınmalarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları kullanmak da diz ağrınızı azaltacaktır.
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Diz ağrısına sirke iyi gelir mi? Elma sirkesi ve zeytinyağından oluşan bir karışımla dize ve çevresine masaj yaparak, cildin karışımı emmesini beklemek, diz ağrısına karşı olumlu etki eden bir doğal yöntem olarak bilinmektedir.
Düşük D vitamini seviyesinin eklem ağrılarını arttırdığı bilinmektedir. Diz ve eklem ağrısı olan kişilerin vücutlarındaki D vitamini seviyesine bağlı olarak vitamin takviyesi alması önerilir.
En sık belirtisi ağrıdır. Eklem hareketlerinde zorlanma, özellikle uzun yürüyüşler ve hareketler sonrasında akşam hissedilen ağrılar kireçlenme belirtisi olabilir. Bazen eklemde şişlik de olabilir. Şişlik eklem içindeki sıvı artışından ya da kemiklerdeki sivrileşme ve genişlemeden kaynaklanabilir.
Kireçlenme belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hücresel kayıplar, ileri yaş hastalığı olarak bilinen ancak genç yaşlarda da görülebilen eklem kireçlenmelerine neden olabilmektedir.
Kıkırdak yaralanmalarının en önemli belirtisi eklemin ilgili bölgesine odaklanan ağrıdır. Eklem sıvısının artışına bağlı olarak eklemde şişlik ortaya çıkabilir. Bu şişlik aktivite veya sporla artrar, dinlenmekle azalır. Eklemde takılma, sıkışma, kilitlenme gibi yakınmalara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri