Ön ödeme şeklinde verilen sürekli ve geçici görev yolluğu avansları da, damga vergisine ekli “1” sayılı tabloda düzenlenmediğinden verginin konusuna girmeyecek ve dolayısı ile vergi hesaplanmayacaktır. kapsamında % 0,6 oranında vergilendirilecektir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinin (1) numaralı bendine göre, Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler bütünüyle gelir vergisinden müstesnadır.
Memur için aylık aldığı kadroya ödenen gündelik tutarında ödeme yapılır. Memur ve Hizmetli için mutat taşıt masrafı ödenir. İki şehir arası bilet ücretini memura yol masrafı olarak ödüyoruz. Aile fertlerine memurun yevmiyesi ve yol masrafları tutarında ödeme yapılır.
Buna göre, Kurumunuz tarafından personele yapılan harcırah ödemeleri Gelir Vergisi Kanununa göre ücret mahiyetinde olduğundan, bu ödemelerin mezkûr Kanunun 238 inci maddesi gereğince ücret bordrosu ile tevsik edilmesi ve temin edilen belgelerin bu bordroya ek yapılması icap etmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, kurumunuz personeline yapılan harcırah ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtların, ihtiva ettiği tutar üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b bölümüne göre nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Ön ödeme şeklinde verilen sürekli ve geçici görev yolluğu avansları da, damga vergisine ekli “1” sayılı tabloda düzenlenmediğinden verginin konusuna girmeyecek ve dolayısı ile vergi hesaplanmayacaktır.
Kurum içi veya kurumlar arası nakil halinde harcırahı hangi kurum öder? 6245 sayılı Kanunun "Harcırahın sureti tediyesi" başlıklı 57 nci maddesinde, "Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödeneceği" hüküm altına alınmıştır.
İşverenlerin çalışanlarının ulaşımını karşılamak için ödediği, vergiden istisna tutulan yol parası 2024 senesi bedeli 88,00 TL'dir. Yani işletmeler, azami sınır olarak belirlenen bu tutarın altındaki günlük yol ücretini karşılar.
Harcırah tutarı, benzer seyahatlerde Devletçe verilen en yüksek gündeliği aşarsa aşan kısım brüte götürülmek suretiyle gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi tutulmalıdır. Harcırah gündelikleri, miktarına bakılmaksızın SSK prim matrahının dışında tutulur.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Rah sözcüğü ise yol anlamına gelir. Harcırah ise yolluk manasında kullanılır. İş gezilerinde görevlilere yol masraflarını karşılaması için yapılan ödemeye harcırah denir.
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
Yurt içinde sürekli bir göreve naklen atanan personelin yeni memuriyet mahalline fiilen evini ve aile fertlerini taşımaması halinde sürekli görev yolluğunun ödenip ödenemeyeceği hakkında. 1-6245 SAYILI HARCIRAH KANUNU Tarifler: Madde 3 – (Değişik: 11/12/1981-2562/1 md.)
Memuriyet mahalli tanımına göre; memuriyet merkezi gibi ikamet edilen yer de memuriyet mahalli içerisinde sayılmaktadır. Bu sebeple, memuriyet merkezi dışında olmakla birlikte, ikamet edilen yerde görevlendirilen veya buraya atanan kişilere kural olarak sürekli görev yolluğu ödenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
4.1.
Bilindiği üzere, 7349 sayılı Kanunla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda yapılan değişikliklerle, 1/1/2022 tarihinden itibaren asgari ücret vergi dışı bırakılmış olup asgari ücretten gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmamaktadır.
Ücretli çalışanların gelir vergileri, maaşlarından otomatik olarak ödenir. Stopaj vergisi olarak gerçekleşen bu kesinti ile vergi ödemesi işveren tarafından gerçekleştirilir. Ücretli çalışma dışında gelir sahibi olanlar için ise ödemeler iki taksit hâlinde yapılır.
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli, işveren tarafından yemek verilmesi halinde, çalışanlara günlük uygun görülen tutarlar vergiden istisna tutulmuştur. 2024 yılı için 170 TL 'nin üzerinde yemek ödemesi yapılması halinde bu Müstesna tutarını aşan tutar kadar ki kısım vergiye tabi kabul edilmektedir.
Harcırah yönteminin seçilmesi durumunda, harcırah adı altında yapılan ödemenin net ücret ödemesi sayılıp vergilendirilmesi gerekmektedir. Harcırah uygulama yöntemlerine ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.
6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun 3'üncü maddesine göre, kanun gereği ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarından biri, birkaçı veya tamamından oluşan ödemelere harcırah adı verilmektedir.
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00.
İşveren tarafından sağlanan servis hizmeti için ödenen tutar, işverenin gideri olarak kaydedilir ve işçi maaş bordrolarına eklenmez. Ancak, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı hesaplamaları yapılırken, yol bedeli çalışanın brüt ücretine eklenmesi gerekebilir.
Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Yol vergisi, Osmanlı Devleti'nde uygulanmış ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında da başvurulan bir vergi olup, sonradan yürürlükten kaldırılmıştır.
taksi ücretleri ödenebilir mi? ödenmesi mümkün bulunmakta olup, görev süresince ikametgah ile görev yeri arasında kullanılan nakil vasıtalarının giderlerinin öden- mesine imkan bulunmamaktadır.
Sürekli görevle başka bir yere atananların yurtiçinde yer değiştirme masrafı olarak, memur veya hizmetlinin kendisine ve aile fertlerine ait oluğu yeni görev yerine götürmek zorunda bulundukları eşyaların nakil masraflarını karşılamak amacıyla verilir.
Yurtiçi Sürekli Görev Harcırahı;
Bu tanıma göre, kanun gereği ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarından biri, birkaçı veya tamamından oluşan ödemelere harcırah adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri