Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.
Kronik hastalıklar, uzun süreli kalıcı etkilere sebep olan hastalıklar olarak tanımlanır.
Kronik terimi genellikle seyri üç aydan fazla devam eden hastalıklar için kullanılır. Yaygın kronik hastalıklar arasında artrit, astım, diyabet, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Lyme hastalığı ve edinilmiş immün yetmezlik sendromu gibi bazı viral hastalıklar da bulunur.
Doğuştan anomaliler, doğuştan kalp hastalıkları, epilepsi (sara), kronik böbrek yetmezliği, kanserler, hemofili (kan pıhtılaşması yetersizliği), diyabet (şeker hastalığı), kistik fibrozis, astım, akdeniz anemisi (talassemi), kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları ve üreme organı ...
Bireyin günlük yaşamında çeşitli etkinliklere katılımını sınırlandıran tıbbi problemler nedeniyle sürekli tedavi ve bakıma ihtiyacı olması durumlarına da süreğen hastalık (sağlık yetersizlikleri) denir.
İlgili 24 soru bulundu
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Engelli raporları kendi içinde "süreli" ve "süresiz" olmak üzere ikiye ayrılır. Süresiz raporun alınabilmesi için engele sahip kişinin fiziken ya da ruhen en az %40 oranında engel raporuna sahip olması gerekir. Süresiz engelli raporu iptal edilemeyen, hayat boyunca geçerli olan bir engelli raporudur ve iptali yoktur.
Sağlık kurulu raporu almak için, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Genellikle özel veya devlet hastaneleri, poliklinikler veya sağlık merkezleri, sağlık kurulu raporu için başvurabileceğiniz yerler arasındadır. İhtiyacınıza göre, bir özel sağlık kuruluşu veya bir kamu sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2 'nci maddesinin 4 fıkrası kapsamında acil durum olarak kabul edilen Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş merkezi düzenli nakdi yardım programıdır.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.
Sağlık raporu alabilmek için ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurabilirsiniz. Başvuracağınız sağlık kuruluşu sizi atmanız gereken adımlar konusunda bilgilendirecektir.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir.
Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ: Genelde ağrı, şişlik, hareket sınırlanması, sakatlık, şekil bozukluğu, kalp sorunları, gözde oluşan bulgular, sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır. Eklemde ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik görülür.
Şu an mevcutta 2 bin 348 TL olan 65 yaş aylığı yüzde 50'lik zam sonrası 3 bin 522 liraya çıkacak. Temmuz 2023 döneminde 5 bin 98 TL olan evde bakım desteği ve kronik hastalık yardımı Ocak 2024 için 7 bin 638 TL olacak.
Kronik hastalık yardımı, Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdi yardım programıdır. -Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişilere her ay 3 bin 336 TL sosyal yardım parası verilmektedir.
Kronik hastalık yardımı, tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeni ile psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastaları kapsamaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişiler için geliştirilmiş olan sosyal yardım programın kapsamında, hak sahibi olan kişilere düzenli olarak nakdi yardım yapılmaktadır.
Daha uzun süreli rapor alabilmek için de birden çok hekimin onayının olduğu heyet raporu alınması gerekir. Heyet raporlarının süresi en fazla 6 aydır. Ancak hayati durum söz konusu ise bu süre uzatılabilir.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Kişi artık yüksek tansiyon hastasıdır ve ömür boyu bu hastalığa sahip olacaktır, tedavi altında olması gerekmektedir. Bu nedenle yüksek tansiyon da beli sınırlar dahilinde kronik hastalık olarak kabul edilebilir.
Soru: 18 yaş altında eski Yönetmeliğe göre alımmış “sürekli” ibareli engellilik sağlık kurul raporu olan çocuk için mutlaka ÇÖZGER alınmalı mı? Yanıt: Hayır, bu raporlar ömür boyu geçerli olduğundan ÇÖZGER olarak yenilenmesi gerekmez.
a) Engel durumuna göre toplam engel oranı % 40 ile % 69 arasında olanlar “engelli”, b) Engel durumuna göre toplam engel oranı % 70 ve üzeri oranda olanlar ise “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli” olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri