*İş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu meslekte kazanma gücünü %100 yitiren işçiye sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanır ve işçinin aylık kazancının %70'i oranında hesaplanır. Ancak işçi başkasının bakımına muhtaç ise bu gelir aylık kazancının %100'ü oranında hesaplanır.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
İşte detaylar. İş görmezlik ödeneği ne kadar? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte 2023 asgari ücret zam sonrası 8.506 TL oldu.
Kurum sağlık kurullarınca, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı %60 ve üzerinde sürekli iş göremezlik oranı tespit edilen sigortalılardan, Kanunda belirtilen sigortacılık (sigortalılık süresi ve ödenmiş prim gün sayısı) şartlarına haiz olanlar, ayrıca malullük aylığına hak kazanırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Kısmi iş göremezlik, sigortalının mesleğinde kazanma gücünü kısmen kaybetme halidir. En az yüzde 10, en fazla yüzde 99,99'unun yitirildiğini gösterir.
Sürekli iş göremezlik maaşı hiç bir şekilde kesilmez. Hatta vefaatınızdan sonra (Allah gecinden versin de) geride kalan hak sahiplerine belirli bir miktarda emekli maaşı gibi ödenmeye devam eder..
Aynı anda hem iş kazası sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri hem de prim ve sigortalılık süresi şartlarına karşılık Malulen emeklilik mümkün.
Sürekli tam iş göremezlik durumunda sigortalı işçiye aylık kazancının %70'i oranında maaş bağlanmaktadır. Sürekli iş göremezlik derecesi %100 olmayan kişilere de sürekli kısmi iş göremezlik ödeneği bağlanır.
Sürekli işgöremezlik zararları beden gücü kayıp oranlarına göre de ikiye ayrılmakta, bunlar: 1) Sürekli kısmi iygöremezlik, 2) Sürekli tam işgöremezlik olarak adlandırılmaktadır. Sürekli kısmi işgöremezlik, organ eksilmesi veya organ zayıflaması sonucu beden gücünün belli bir oranda azalması durumudur.
Toplam ödemeler toplam gün sayısına bölünür. Bu sayı -raporun ilk 2 günü ödeme yapılmayacağı için- raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şeklinin ayakta veya yatarak olmasına göre hesap tamamlanır. Belirtmek gerekir ki ayakta tedavilerde ⅔, yatarak tedavilerde ise ½ oranında ödeme alınmaktadır.
Raporlu Günlerin Emekliliğe Etkisi Nedir? Rapor almak emekliliği etkiler mi konusunda cevap çok nettir, evet etkiler. Raporlu günler emeklilikte sayılmaz ve prim gün sayısı toplanırken raporlu günler hesaba katılmaz. Raporlu günler için işverenin kural olarak, ücret ödeme yükümlülüğü yoktur.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL oldu. Yeni asgari ücretle birlikte rapor parasının tutarı da arttı.
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri al makta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir.
Sürekli iş göremezlik geliri kişinin çalışmaya devam etmesi halinde kesilmez ve emekli maaşı ile birlikte almaya devam eder.
İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor.
Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % 70'i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir.
Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, - Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre sürekli iş göremezlik geliri, kısa vadeli sigorta kollarında sağlanan bir tahsis çeşididir(1). İş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak sürekli iş göremez duruma düştüğü tespit edilen sigortalılara bağlanır.
– 10 yıllık bu çalışma süresi boyunca çalışanın en az 1800 günlük bir prim ödemesi ve hizmet süresi olmalıdır. – Çalışanın, sağlık kurulu tarafından en az %60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilmelidir ve bu durumun işe başladığı tarihten sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Sürekli İş Göremezlik Ödeneği : İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Sürekli iş göremezlik geliri alan bir kişinin herhangi işte çalışması durumunda geliri kesilmemektedir. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişi tekrar çalışabilmekte ve bu almakta olduğu geliri de almaya devam etmektedir.
Sigorta şirketleri bakımından Genel Şartlarda yer alan düzenleme, geçici iş göremezlik tazminatı bakımından sorumluluğun Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait olduğu hususunda gerekçe oluşturur duruma gelmiştir.
Sürekli İş Göremezlik Ödeneği
Sürekli tam iş göremezlik raporu, sigortalının meslekte kazanma gücünün %100'ünün kaybedilmesi halinde verilir. Sürekli kısmi iş göremezlik raporu, sigortalının meslekte kazanma gücünün %10 ilâ %99,99'unun kaybedilmesi durumunda verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri