Toplu iş sözleşmesine göre işçilerde meyil müddeti altı iş günü olduğundan, işçi ayrıldığı günden itibaren en geç altı iş günü içerisinde yeni görev yerine başlamak zorundadır.
Bakanlık Bünyesinde İsteğe Bağlı, Kurumlar Arasında ise Eş ve Sağlık Mazeretine Dayalı Tayin Hakkı Verilmelidir. Memurlardaki Tayin ve Becayiş Hakkı, Aynı Şartlar Dahilinde Sürekli İşçilere de Verilmedir.
Buna göre 4/D sürekli işçiler, memurlarda olduğu gibi mazerete dayalı olarak tayin hakkına sahip olabilecek. Eş durumu, sağlık ve özür gibi mazeretleri olan işçiler, kendi kurumlarında iller arasında yer değiştirebilecekler.
Aile birliğinin bütünlüğünü sağlamak amacıyla, insanları mağdur etmemek için 696 KHK sürekli işçilere (4-d) tayin hakkı verilmesi gerekmektedir.
4D'li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz.
İlgili 35 soru bulundu
696 sayılı KHK ile kadroya geçen çalışanlara tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, işçilerin yaşamak zorunda oldukları il ve işyerlerine geçememelerine, sosyal bağlarının zedelenmesine hatta aile birliklerinin bozulmasına neden olmaktadır.
İdare, düzenleme ile kurum içi görev değişikliğine, işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalışırken, yine işçi kadrosunda görevde yükselme sınavlarına girebilmelerine imkan tanımıştır. Kurum ve kuruluşlar (işverenler) İş kanununa göre çalışma koşullarında değişiklikler yapabilirler.
Bu sigorta türü ile çalışan işçiler herhangi bir can güvenliği sorunu ya da becayiş durumu (İki devlet görevlisinin, aynı görevde çalışıyor olmaları şartı ile farklı kentler arasında yer değiştirmeleri) söz konusu değilse iller arası tayin hakkı yoktur.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
Kamuda Daimi İşçi Nedir? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D maddesine tabi olan kişiler, kamuda daimi işçi olarak görev yaparlar. Daimi işçilerin izin ve çalışma koşulları, kamuda çalışan diğer işçilerle aynıdır. 4D kapsamında çalışan işçilerin tayin hakları maalesef yoktur.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Uygulamada kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin birden fazla işyerinde çalıştıkları yaygın olarak görülmektedir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
Bu görüş kapsamında 696 KHK'lı işçiler de dahil, sürekli işçi statüsünde yer alan çalışanlar, kamu görevlisi sayılmıyor. Bu nedenle 4 D sürekli işçi kadrosunda bulunan personelin, memur kadrolarına vekalet edebilmesi de mümkün değil.
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.
Cumhurbaşkanın açıkladığı brüt taban ücret 15.000 TL ve üzerine %45 zam ile beraber 1 Ocak 2023'den geçerli kamu işçisi zamlı maaşları net 19.097,80 TL olduğu görülürken, bu ücrete ikramiye, tediye, ek ödeme gibi diğer yan alacakları dahil olmadığı belirtildi.
Yani kadrolu işçi de olsanız kurumdan kuruma nakil hakkınız bulunmamaktadır. Sürekli işçilerin kurumlar arası nakilleri iş mevzuatı gereğince mümkün değildir, fakat aynı kurum içinde yer değiştirebildiklerini görüyoruz. Kurum içinde yer değişikliği talebinde bulunmak için kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder.
Bu yönetmeliğe göre sürekli işçiler görevlerinde yükselme sağlayabilecek olan sınavlara giremezler. Yasalar aksi bir değişiklik yapmadığı sürece hiçbir sürekli işçi bulunduğu unvan ve görevden başka bir göreve ya da unvana geçiş yapamaz.
Tüm kamu hizmeti görevlilerini "memur" kavramı altında yer almakta. Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
İşçinin asli görevi, kurumdaki vazifesini Kanunda öngörülen mesai düzeni içinde yerine getirmesidir. Öğrencilik bu anlamda bir mazeret teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri