Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle kendiliğinden geçer ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak semptomları hafifletmek için dinlenmek, bol sıvı tüketmek, nemli hava solunumu kolaylaştırmak ve semptomlara yönelik reçetesiz ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Kişinin hapşırma sıklığı, öksürme durumu gibi diğer semptomlara göre de tedavisi düzenleniyor. Bu dönemde kişinin ağrı ve ateş kontrolüne özellikle dikkat ediliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
İlgili 34 soru bulundu
Ayrıca buhar inhalasyonu ve tuzlu su ile gargara üst solunum yolu enfeksiyonun tedavisinde oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra asetaminofen (Tylenol) ve nonsteroidal gibi antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ve analjezikler ateş ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olarak üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisine destek olur.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur. Nezle soğuk havalarda artış gösteren rinovirüs, RSV gibi virüslerin yol açtığı bir hastalıktır.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Kullanılan bazı ilaçlarla semptomları azaltabilir; fakat çocukların daha kısa surede iyileşmesini sağlamaz. Uzman doktor belirtilere ve oluşan hastalığa yönelik olarak kişiye ağrı kesici, ateş düşürücü, burun spreyi ya da boğaz spreyi verebilir.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
Genellikle burun akıntısı ve hapşırma üst solunum yolu enfeksiyonları, grip veya soğuk algınlığından kaynaklanır. Bunun dışında bebeklerde burun akıntısının alerji, havadaki yabancı cisimlerden veya havadaki bir maddeden kaynaklanan tahriş gibi daha nadir görülen nedenleri de olabilir.
Soğuk algınlığı çeşitli virüslere bağlı olarak ortaya çıkan ve kendini boğazda rahatsızlık hissi, öksürük ve burun akıntısı ile gösteren virüslere bağlı bir enfeksiyon hastalığıdır. İki yüzden fazla farklı virüs soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Üst solunum yolları, burun (Nasus), ağız, yutak (Farinks) ve bazen gırtlağı (Larinks) kapsayan, solunum sisteminin göğüs (toraks) dışında kalan bölümlerini içine alan kısmıdır.
Üst Solunum Yolu Alerjisi İçin Tedavi
Antihistaminikler, alerjik rinit ve solunum yolları alerjisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar alerji geliştiğinde en önemli role sahip histamini azaltırlar ve bu şekilde etki ederler. Allerjene maruz kalmadan önce kullanılması daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri