İdare, düzenleme ile kurum içi görev değişikliğine, işçilerin sürekli işçi kadrosunda çalışırken, yine işçi kadrosunda görevde yükselme sınavlarına girebilmelerine imkan tanımıştır. Kurum ve kuruluşlar (işverenler) İş kanununa göre çalışma koşullarında değişiklikler yapabilirler.
Bu yönetmeliğe göre sürekli işçiler görevlerinde yükselme sağlayabilecek olan sınavlara giremezler. Yasalar aksi bir değişiklik yapmadığı sürece hiçbir sürekli işçi bulunduğu unvan ve görevden başka bir göreve ya da unvana geçiş yapamaz.
Bu itibarla, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında görev yapan kamu işçilerinin, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" kapsamında bulunmaması nedeniyle, görevde yükselme sınavlarına katılmaları mümkün değil .
Sürekli işçi kadrosu 4D'li işçi olarak tanımlanır ve yapılan iş sözleşmeleri belirlenmiş bir süreyi kapsamaz. Kamu işçileri olarak da kabul edilirler. Geçici süre ile çalışabilecekleri gibi sürekli işçi olarak da çalışabilirler. 4D'li işçiler beli pozisyonlara göre kamu alanında kadrolu olarak da kabul edilebilir.
696 sayılı KHK ile kamuda görev yapan 4d sürekli işçiler için 2023 yılına ait maaş bordroları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, işçilerin net maaşları 19.097,80 TL olarak belirlendi. Bu zamla birlikte, kamu işçilerinin brüt taban ücreti 15.000 TL'nin üzerine %45 zam yapılarak belirlendi.
İlgili 35 soru bulundu
İşçilerin 01.01.2024 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl birinci altı ay için % 10 (On) oranında zam yapılacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu toplu sözleşme sürecine ilişkin, "Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
Memurlardaki Tayin ve Becayiş Hakkı, Aynı Şartlar Dahilinde Sürekli İşçilere de Verilmedir.
4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 Sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 Sayılı İş Kanunu Hükümlerine tabidir.
Yani kadrolu işçi de olsanız kurumdan kuruma nakil hakkınız bulunmamaktadır. Sürekli işçilerin kurumlar arası nakilleri iş mevzuatı gereğince mümkün değildir, fakat aynı kurum içinde yer değiştirebildiklerini görüyoruz. Kurum içinde yer değişikliği talebinde bulunmak için kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz.
09.05.2023. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imza töreninde yaptığı açıklamada, “Refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 artış yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz” dedi.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
a) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak, b) İlan edilen kadro için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere Bakanlıkta en az bir yıl çalışmış olmak, c) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak, gerekir.
Katlardan toplanan çöpler ve atık maddeler torbalarla ağızları bağlanarak çöp toplama merkezlerine götürülecektir. İdare, gerekli gördüğünde önceden bildirmek koşuluyla günlük temizlik dışındaki, haftada, ya da ayda yapılacak temizliğin gününü öne alabilir, sayısını arttırabilir.
Bu görüş kapsamında 696 KHK'lı işçiler de dahil, sürekli işçi statüsünde yer alan çalışanlar, kamu görevlisi sayılmıyor. Bu nedenle 4 D sürekli işçi kadrosunda bulunan personelin, memur kadrolarına vekalet edebilmesi de mümkün değil.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.
Tüm kamu hizmeti görevlilerini "memur" kavramı altında yer almakta. Her kamu görevlisi, memur değildir. Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın 1'inci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekir.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ öncülüğünde belirlenmiş olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, 17/01/2023 tarihinde bir araya gelecek ve kamu kesiminde 2023 yılında bağıtlanacak toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olarak çalışmalara başlayacaktır.
işyerlerine ilişkin olarak Kamu Kurum ve Kuruluşlarında uygulanmak üzere) aşağıda belirtilen esaslar göz önüne alınarak sonuçlandırılmaları kabul edilmiş ve 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü taraflarca düzenlenerek 09/05/2023 tarihinde imza altına alınmıştır.
(2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri