Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Çok kısa sürede ve şiddetli başlayan karın ağrılarının altında apandisit, safra kesesi iltihabı, mide delinmesi, pankreas iltihabı gibi önemli hastalıklar yatabilir. Ani başlayan karın ağrısı yaşayan her hasta detaylı bir şekilde ele alınmalıdır.” diye konuştular.
Karın ağrısı hangi durumlarda tehlikelidir? Karın ağrısının yanında yanma, mide bulantısı, kusma, ateş ve terleme gibi şikayetler varsa, karın ağrısı ani başlayıp şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum tehlike sinyali olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek kritik önem taşır.
Kadınlar için, alt karın ağrısı üreme organlarındaki sorunlardan kaynaklanabilir. Rahim ağzı enfeksiyonları, adet dönemi sancıları, yumurtalık kistleri veya endometriozis alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Hastalığın en sık karşılaşılan belirtileri arasında ishal, mide bulantısı, kusma (ağızdan sarı su gelmesi), halsizlik, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz sıkışması, göbek veya çevresinde ağrı ve ağırlık hissi ve göbeğe elle bastırıldığında göbeğin başka yerde atması gösterilmektedir (KK: 1).
Sıcak veya Soğuk Paketler: Karın bölgesine sıcak veya soğuk paketler uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Sıvı Tüketimi: Bol su içmek, hidrasyonu artırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Mide Dostu Yiyecekler: Beyaz pirinç, patates, muz gibi yiyecekler sindirimi rahatlatabilir.
Eğer kadın ilişki sırasında orgazm oluyorsa bu genellikle yeterli fiziksel ve psikolojik uyarılma sonucu olur. Dolayısıyla bir cinsel fonksiyon bozukluğu olmadığını gösterir. Ancak bazı kadınlarda orgazm sırasında rahimle beraber alt karın ve pelvis kaslarında da ritmik kasılmalar ve ağrılı spazm olabilir.
Midede yaşanan şişkinlik, gergin, dolu ve çoğunlukla ağrılı bir his verir. Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır.
Cinsel ilişki esnasında yaşanan fiziksel tahriş, özellikle de kadın bireylerde ilişki sonrası kasık ağrılarına neden olabilmektedir. Fiziksel tahrişin en çok karşılaşılan nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Cinsel ilişkiye mental olarak hazır olmama durumu.
Bu ağrılara kabızlık, ishal ve sindirim sistemini ilgilendiren benzer sorunlar da eşlik edebilmektedir. Karın ağrısının nedenleri, gastroenteroloji doktorları tarafından araştırılabilir, karın ağrısının ardında yatan etmenler belirlenebilir ve bu nedenlere yönelik tedavi çalışmaları gerçekleştirilebilir.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Aniden başlayan ve çok şiddetli geçen karın ağrıları “akut karın” olarak isimlendirilir. Yaklaşık 6 saat içinde başlayan karın ağrıları bu sınıfa girer. Birden başlayan bu ağrıların altında; apandisit, mide delinmesi veya pankreas iltihabı gibi önemli rahatsızlıklar yatıyor olabilir.
Karın boşluğu, insanlarda ve diğer birçok hayvanda çok sayıda organ içeren büyük bir vücut boşluğudur. Abdominopelvik boşluğun bir parçası olan karın boşluğu, torasik boşluğun altında ve pelvik boşluğun üzerinde bulunur.
Karın (abdomen, batın), omurgalı hayvanlarda kaburga kemiklerinden kasıklara ve pelvise kadar olan kısımdır.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Cinsel aktivitenin “çözülme” aşaması olan orgazmın hemen sonrasında, aslında fiziksel ve psikolojik bir gevşeme hissedilir. Bu çözülmeyle beraber baskılanmış ve ertelenmiş stres tepkilerinin hüzün, öfke, keyifsizlik gibi duygularla ortaya çıkması oldukça olasıdır.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
En sık görülen belirtiler ağrılı cinsel ilişki, akıntı, idrar yaparken acı ve yanma hissi, karnın alt kısmının ağrıması ve servisit olarak göze çarpar. Oral seks sonucunda ortaya çıkan enfeksiyonlarda ise kişi boğaz ağrısı ve şişliği yaşar.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri