Bacaklarda görülen geçmeyen kas spazmı, damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir. Ataklar halinde ve bir hafta içerisinde birden çok kez meydana gelen kramplar ise varis belirtisi olabilir. Uzun süren ve geçmeyen kas spazmlarında MS gibi kas hastalıklarından veya kan pıhtılaşma bozukluklarından şüphelenilebilir.
Krampın En Sık Rastlanan Nedenleri. -Temel mineraller olan magnezyum, potasyum, ve kalsiyum eksikliği… -Ağır egzersizler ve su kaybı… Kasların çok zorlandığı ağır sporlar, aşırı terleme, bulantı, kusma gibi su kaybı ortaya çıkan durumlarda kramp yaşanabilir.
Alkolizm, su kaybı ve iyon dengesizliği, Parkinson hastalığı, kas hastalıkları, sinir hastalıkları, motor nöron hastalığı, düz tabanlık, diabet, hipotiroidi, gebelik, idrar söktürücü, kolesterol ilacı, bazı tansiyon ilaçları, antidepresan kullanımı sonucu kramplar ortaya çıkabilir.
Hem vitamin eksikliği hem de vitamin eksikliğinin sebep olduğu diğer semptomlar ise kramp girmesine neden olabilmektedir. Dolayısı ile vücudun ihtiyacı olan özellikle D, B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksiksiz bir şekilde takviyesi yapılmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Aynı şekilde eskiden hiç olmamasına rağmen şu sıralar sık sık kol ve bacaklarınıza kramp giriyorsa bu durum da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, bizden söylemesi.
D vitamini eksikliğinde, kaslarda güçsüzlük, sık düşme, kramp ve yaygın vücut ağrıları görülebilir.D vitaminin eksikliği bir çok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.
Bacaklarda görülen geçmeyen kas spazmı, damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir. Ataklar halinde ve bir hafta içerisinde birden çok kez meydana gelen kramplar ise varis belirtisi olabilir. Uzun süren ve geçmeyen kas spazmlarında MS gibi kas hastalıklarından veya kan pıhtılaşma bozukluklarından şüphelenilebilir.
Tedavide en çok kullanılan ilaç Kinin Sülfat'tır. Yatmadan önce alınan bu ilaç her zaman yararlı olmayabilir. Kalsiyum ve magnezyum tabletlerinden yararlanmak da mümkündür. Özellikle, Kalsiyum Glukonat günde bir-iki gramlık dozlarda etkili olabilir.
Kramp giren yerin hafifçe ovulması ve masaj yapılması ağrının dağılmasına yardımcı olmaktadır. Hatta masaj yağı kullanmakta ağrının daha hızlı geçmesini sağlayabilir. Kramp ağrısı için soğuk ya da sıcak kompresin de faydalı olduğu pek çok kişi tarafından belirtilmektedir.
Bazı bilim insanları uyurken ayakların genel pozisyonunun baldır kaslarının kısalmasına neden olduğunu, bu durumun sinir hücrelerinin uyarılmasının engellenememesine yol açtığını düşünüyor. Diğer bir görüş ise günümüzdeki yaşam tarzı nedeniyle bacak kaslarının daha az kullanılmasının bu durumun nedeni olduğu.
Uzun süren kramplar, özellikle şiddetli ağrıya neden olan ve normalden uzun süre devam eden kramplar, bazen altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu durumda, uzun süren krampların potansiyel olarak tehlikeli olabileceği söylenebilir.
Özellikle D vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve potasyum minerallerinin eksiklikleri başta kas kasılmaları ve kramp olmak üzere vücuttaki birçok işlev ve fonksiyonun sekteye uğramasına sebebiyet verebilir.
Gece uyumadan önce kas gevşetici hareketler yapılarak bacakların gevşemesi sağlanabilmektedir. Bu hareketleri yaparken ovma ve masaj hareketlerinden faydalanabilirsiniz. Potasyum ve magnezyum elementlerinin takviyesi kramp oluşumlarının azalmasını sağlayacaktır.
Özellikle de sporcularda egzersiz sırası ve sonrasında kaybedilen sıvı ve elektrolit kaybına karşı önemli fayda sağlayan maden suyu, magnezyum içeriğiyle kas kramplarını önleyerek performansı koruyor. Maden suyu zengin magnezyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncının düzenlenmesinde katkı sağlıyor.
- Kramp giren bölge ovulur. - Baldır bölgesinde görülen kramplar için germe hareketi yapılması krampın geçmesine fayda sağlar. - Kramp giren bölgeye sıcak su torbası uygulaması kasları gevşetmek için faydalı olacaktır. - Buz tedavisi yahut kızarıncaya kadar ovma hareketi yapılabilir.
Kas krampları, genellikle sodyum, kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliği nedeniyle yaşanıyor. Bu minerallerin hepsi sinirler arası iletimin sağlanması için çok önemli rol oynuyorlar. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmak (oturmak, uzanmak , uyumak) kramplara neden olabilir.
Özellikle birden fazla sayıda kasta olan krampların yıllardan beri kalsiyum, potasyum ya da magnezyum eksikliğinden dolayı oluştuğu düşünülmektedir.
Varis ağrısı, özellikle akşama doğru artan, ayakta durmakla belirginleşen bir ağrıdır. Bazen dolgunluk şeklinde, bazen yorgunluk şeklinde olabileceği gibi, akşamları daha belirgin olan kramplar şeklinde de görülebilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler. Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi. Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri