Şu halde, eşin çok sık kumar oynaması, bir boşanma sebebi olarak kabul edilebilir. Süreklilik arz edecek biçimde, at yarışı, bahis veya şans oyunları oynanması, kumar bağımlılığı olarak değerlendirilebilir. Esasen, internet üzerinden oynanan şans oyunlarının da bu kapsamda kabul edilmesi mümkündür.
Devamlı olarak oyun oynayan ya da bilgisayar başında vakit geçiren eşin kusurlu açılacak bir boşanma davasında kusurlu sayılacağı aşikardır. Ancak bu kusur için delil gerekecektir.
Yargıtay, eşin kumar oynama alışkanlığı aynı zamanda kumar oynayan eşin evlilik birliğinin gerektirdiği yükümlülükleri ihlal etmesine yol açıyorsa kumar oynamayı boşanma nedeni kabul etmiştir. Eşin kumar oynadığının ispatı her türlü delil ile ispatlanabilir.
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir. Keza eşe atılan iftiralar da bu kapsamdadır.
İlgili 41 soru bulundu
Boşanma davasında kusur sayılan hallere örnek olarak, duygusal şiddet, ekonomik şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, sosyal şiddet verilebilir. Boşanma davasında eşlerin kusurları, evlilik birliği içerisindeki tutum ve davranışları esas alınarak tespit edilir.
Ancak genellikle boşanma davalarında kadın eşe yükletilen kusur halleri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırılık, sadakat yükümlülüğüne aykırılık, psikolojik şiddet; erkek eşe yükletilen kusur halleri ise psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel şiddet, sadakat yükümlülüğüne aykırılık şeklindedir.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
YARGITAY: SENİ SEVMİYORUM SÖZÜ, BOŞANMA SEBEBİDİR
Aile Mahkemesi `nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kendisine "Seni sevmiyorum, seni istemiyorum" dediği gerekçesiyle boşanma davası açan kocanın boşanma talebinin kabul edilmesi gerektiğine karar verdi.
Kişiler arasındaki her tartışma veya küslük boşanma sebebi değildir. Taraflar arasında uzlaşmanın mümkün olmadığı tartışma çıkmalı, evliliğinin devamını getirmeyecek nitelikte boşanma olmalıdır.
erdirilmesidir1. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK) m. 161-166 maddeleri arasında boşanma sebeplerini saymıştır. Akıl hastalığı, 165. maddede boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. sebeple boşanmak için yeterli olmamakta ayrıca hastalığın geçmesine olanak bulunmaması gerekmektedir.
Akıl hastalığı olarak kabul edilen depresyon ve anksiyete ise tedavi edilmesi mümkün olan ve hatta bazen kendiliğinden iyileşen hastalıklardır. Tedavi edilmesi, iyileşmesi mümkün olan bu akıl hastalıkları nedeniyle boşanmaya karar verilemez.
TMK m.166'da düzenlenen evlilik birliğinin temelden sarsılması ya da halk arasında bilindiği ismiyle şiddetli geçimsizlik hali genel boşanma sebebidir. Buna göre eşlerden biri için evliliğe devam etmek çekilmez bir hal almışsa, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilerek boşanma davası açılabilecektir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş ve çocuklarıyla ilgilenmeyen kocanın, kadına psikolojik şiddet uygulamış sayılacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, psikolojik şiddetin ise boşanma sebebi olduğunu duyurdu.
Eşler arasında cinsel ilişki kurulamaması, cinsel yetersizlik, cinsel tiksinti, cinsel uyumsuzluk, cinsel isteksizlik, erken boşalma, iktidarsızlık, vajinismus gibi hususlar boşanma sebebi olarak gündeme gelebilmektedir.
1: DUYGUSAL BOŞANMA: Duygusal isteksizlik ve en azından bir tarafın arzularının azalmasıyla başlar. Aile olmanın işlevleri yerine getirilse de eşlerin birbirine karşı duygusal yoğunluklarının giderek bitmesidir. İlişkinin bitmiş olduğunu kabullenen çiftler boşanma kararı alırlar.
“Onur kırıcı” muamele ya da ceza, bireyi, başkaları ya da kendi nazarında küçük düşüren muameledir. Örneğin, ırk, renk ya da dine dayalı bir ayrım, duruma göre, onur kırıcı bir muamele oluşturabilir.
Genel Boşanma Sebepleri
Bu sebeplerden birine uyulmuyorsa, özel boşanma sebeplerine uyulması gerekecektir: Çiftin anlaşamaması, Evlilik birliği ile kurulan ortak hayatın devam ettirilememesi ve. Kurulan evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması, boşanmanın genel sebepleri arasındadır.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedir? Evlilik birliği, belli başlı bazı olaylar neticesinde zarar görmüş ve eşlerden bu evlilik birliğini daha fazla sürdürmeleri beklenemeyecek bir hal almış ise, evlilik birliği temelinden sarsılmış demektir.
Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir. Kural olarak ispat için hukuka aykırı olarak elde edilen deliller dikkate alınmaz. Ancak, başkaca bir delil elde etme olanağının bulunmaması halinde kişinin rızası olmaksızın gerçekleştirilen ses kayıtlarının delil değeri kazanması mümkün hale gelebilir.
Evlilik birliği içinde bir eşin sırf hınç ya da kaba davranış ile diğer eşin yakınlarına ya da ailesine hakaret etmesi de eşin ağır kusurlu olarak addedilmesine ve bunun boşanma sebebi olarak kabul edilmesine yol açmaktadır.
Ev işleri yapmayan kadın boşanmada kusurlurdur. Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri