Bu iki hayvanın burun ve çene şekli birbirinden farklıdır. Aligatorun U şeklinde büyük, geniş burunları var. Timsahın ise sivri, V şeklinde burnu var. Bir timsahın burnu çok geniş veya çok dar olabilir, ancak her zaman aynı sivri şekle sahiptir.
Aligator, Alligatoridae familyasına ait bir timsah türü. Aligator, sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan, timsahlar takımından iri yapılı, kalın ve kabuksu derili sürüngen türü.
Dış görünüşlerindeki en büyük farklılık , Alligator'lerin daha geniş ve kısa kafaya ve U-biçimli burna sahip olmalarıdır. Crocodile'lerin kafa yapısı ise daha uzun ve incedir, burunları daha sivridir (V şeklinde).
Tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus), timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle birbirlerinin diyetlerinde yer almıyorlar. Ne su aygırları ne de timsahlar birbirlerini düzenli bir şekilde yemiyorlar. Diyetleri farklı olduğu için birbirlerine saldırmalarına gerek yok. Ayrıca su aygırları timsahlar daha büyük ve grup halinde yaşayan canlılar.
Fırat Nehri'nin Suriye'de bulunan kollarında timsah yaşadığı tespit edildi. Ancak bu bölgenin kuzeyinden itibaren böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün değil" diye konuştu.
Timsah atası, sauropodalar gibi zamanın dev dinozorlarıyla beraber yaşamış Paleontologlar, yaklaşık 148 milyon yıl önce Geç Jura devrinde Dünya'da dolaşan bir timsah türünün fosil kalıntılarını ortaya çıkardı. Söz konusu keşif, günümüz timsahlarının evrimine ışık tutan bir ilerleme niteliğinde.
Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.
Avustralya'nın kuzeyinde yer alan Darwin şehrindeki Adelaide Nehri'nde çok nadir rastlanan yetişkin beyaz bir timsah görüntülendi. Takma adı Pearl (İnci) olan timsah, yaklaşık 3 metre olduğu tahmin ediliyor.
Dişlerinin arasında sıkışan atıkları atamadıklarında ağızlarını açık tutarlar.
Florida genelinde 1,3 milyon kadar aligator bulunuyor fakat Naples'ta görülen örnek, türün varlığına alışkın olanları dahi şoke etti.
Büyüdüklerinde, yılan, kaplumbağa, kuş ve hatta rakun gibi daha iri hayvanları yiyebilirler. Yetişkinleri ise geyik ve yabandomuzu gibi daha iri hayvanları avlar. Hatta koyun ve sığır gibi evcil hayvanları da yerler. Hatta ve hatta iri erkeklerin kara ayı ve Florida puması gibi iri etçilleri de yedikleri bilinmektedir.
Aslında timsahlar gibi büyük ve korkutucu sürüngenler için bu habere tıkladınız değil mi? O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış.
Timsahlar aç kaldıklarında doğaları gereği kendi yavrularını yerler. Yine doğaları gereği avlarını çiğnemeden yutarlar.
Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı. Bu ölçüler onu, burundan kuyruğa ölçülen en uzun timsah yapmıştır.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
Timsah eti, özellikle Asya ve Avustralya da tüketilir. En çok tüketilen timsah ise, Avustralya tuzlu su timsahıdır. 7 metreye kadar büyüyebilen bu timsahlar, balıklar ve kaplumbağalar ile beslenir. Avustralyalılar timsah etinin iştah açıcı olduğunu ve diğer etlerle benzemediğini söylemektedir.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Mississippi timsahları genellikle doğada 30 ila 50 yıl yaşıyorlar. Satürn bir ihtimal dünyanın en yaşlı timsahı olabilir ama bunu belgelemek zor. Sırbistan'daki Belgrad Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Muja adındaki timsah da 80'lerinde ve halen sağlıklı.
Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki sürüngen, Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde yer alan Marineland Timsah Parkı'nda hayatını sürdürüyor. Cassius, Finniss Nehri'nde teknelere saldırmasının ardından 1984'te araştırmacılar Graeme Webb, Charlie Manolis ve Karen Dempsey tarafından yakalanmıştı.
Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Ortalama bir timsahın karadaki maksimum hızı saatte 15 km civarındadır.
Timsahlara en çok Amerika, Afrika, Madagaskar, Güney ve Doğu Asya, Orta Avustralya civarlarında rastlanır. Tuzlu sularda yaşayan türleri de bulunur ancak sıcak bölgelerde, bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan bir hayvandır.
Oltadaki yemleri kapabilmek için yaklaşık 3 metre zıplayan timsahlar, bir hayli ürkütücü görünüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri