Kalın dipleri ve ince uçları sayesinde etkili bir ağırlık etkisi yaratan ve bu sayede suyun dibine kolayca batabilen ürünler, her türlü hava ve su koşulunda kullanılabiliyor.
Portekiz Model (Surf) Olta Kurşunu; oltasını daha uzağa atmayı hedefleyenler için tasarlanmış bir olta kurşunu modelidir. Ülkemizde turnuva kurşunu diye de adlandırılır. Çapa Balıkçılık Ekipmanları bünyesinde 100 - 125 - 150 gr seçenekleri ile üretimi yapılmaktadır.
Kıyıdan uzak noktalara atış yapabilmeniz için surf kamışlarını kullanmanız gerekmektedir. Surf kamışlarının boyları genellikle 360 santimetre ile 450 santimetre arasındadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazı gibi akıntılı olan yerlerde surf balık avı tekniği kullanılmaktadır.
Gezer Kurşun'u dip olta takımlarında ya da bırakma takımlarında kullanmanız mümkündür. Çipura avında kullanımı oldukça çok olan gezer kurşunu ayrıca şamandıralı takımlarda da kullanabilirsiniz.
Surf, olta ucunun kıyıdan uzağa doğru atılmasıyla yapılan avlanma tarzını ifade eder. Surf balıkçılığında kurşunların kıyıdan en uzağa doğru atılması hedeflenir. Surf olta ile hangi balık tutulur? Surf olta ile çipura ve levrek tutulur.
İlgili 37 soru bulundu
Genel anlamda 3 metreden 6 metreye kadar olup, kıyı balıkçılığında 3.50-4.50cm uzunlukta olanlar tercih edilir.
Kullanılan yemler ağırlıklı olarak 15-25 gram aralığında ise 10-30 atar değerlerine sahip bir kamış bizim için idealdir diyebiliriz. Eğer yemler 10 ila 20 gram aralıklarında ise 5-25 gram atar aralığına sahip bir kamış bizim için uygun olacaktır.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
* Sinarit, Trança, Fangri ve Grida gibi derin su taş balıklarının avcılığında kullanılan canlı yem batırma kurşunudur. * Fosforlu Ultraviyole renkleri ve parlak yüzeyi sayesinde ışığı depolayarak ve yansıtarak uzak mesafedeki balıkların bile dikkatini çekerek canlı yemi farketmelerini sağlar.
Surf Glow fosforlu olta kurşunu, uzun mesafeli atışlar için tasarlanmıştır. Gece avlarında oltanızı suya attığınızda, olta takımınızın nereye düştüğünü gözlemlemenize yardımcı olur. Işıldar fosforlu yapısı sayesinde balıkların dikkatini çeker ve balığın yeme ulaşmasında önemli etken oluşturur.
Surf kamışlarında ideal uzunluk 360-450 cm arasındadır. Daha uzun kamışlar bazı surf avcıları tarafından tercih edilse de bu kamışlar bazı özel meralarda kullanılır. Surf av tekniği kıyıdan uzak mesafe atışını zorunlu kılan bir tekniktir. Bu yüzden yüksek ağırlığa sahip kurşunlar kullanman senin açıdan öneme sahiptir.
Bu teknikler arasında surf balık avı tuzlu sulardaki zorlu meraların ve zorlu balıkların av tekniği olarak bilinmektedir. Tuzlu su meralarında popüler olan bu av tekniği çok sık tercih edilmese de tatlı sulardaki zorlu meralarda da başarılı avlar çıkarmaktadır.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Kumsal balıkçılığı olarak da bilinen, denizin kıyısından denize doğru oltanın atılmasıyla birlikte yapılan balıkçılık türünde surf tipi kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışlarını diğer olta kamışlarından ayıran en büyük özellik, uzak mesafelere başarılı atışların yapılabilir olmasıdır.
Rahat rahat saatlerce at çek yapabilirsin . Ancak sendeki surf makine bile yaklaşık 600 gr. Kamış ta 500 civarı olur.
Olta Kurşunu Sıkça Sorulan Sorular
%32 indirimle Effe Hg2644 Kutu Kurşun 74 TL'ye, %23 indirimle Japanese 3'lü Jighead Zoka Seti, Sasi Sardine Yemler İçin 138 TL'ye, %6 indirimle Captain Misket Kurşun 25'li Paket 58 TL'ye, %15 indirimle Uzun Atış Olta Kurşunu 0,50kg - 100 GR 104 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Mavi-gümüş renginde, metalik parlak, katı bir metaldir. Saf kurşun yumuşaktır, kolay işlenebilir, tel ve levha haline getirilebilir, çizilebilir, kesilebilir ve dövülebilir. Korozyon direnci iyi düzeydedir. Hava ile temasında yüzeyi matlaşır.
* Kimyasal Kurşun: Oldukça yüksek saflıkta, fakat bünyesinden gümüş çıkarılmamış kurşun olarak tanımlanmaktadır. Bu tip kurşun genellikle Güney Missuri'de çıkarılan kurşun cevherinden elde edilmektedir. * Asit-Bakır Kurşun: Rafine kurşuna bakır eklenerek elde edilen kurşundur.
Sahil şeridinde maltepe-caddebostan arasında 25 30 gr arası kurşun kullanırken kartal yönüne doğru 50-75 gr aralığında kurşun kullanılıyor.
Kıyıdan kaç gram kurşun atılır? Hedeflenen balık türüne göre kıyıdan atılan kurşunun ağırlığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak kurşunların ağırlığı 10 ila 50 gram arasındadır.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Kullanma yeri zamanını balığın durumu belirliyor. Balık kıyıya yakın ve yüzeysel hareket ediyorsa spin kamışlar, akıntılı ve derin yerlerdeyse surf takımlar devreye giriyor.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin.
Surf Balıkçılık; tuzlu suda, plaj, iskele ya da kayalık kıyılarda çoğunlukla canlı ya da taze yem ile yapılan bir amatör spor balıkçılık türüdür. Balığın en çok av verdiği dalgaların kırılma noktalarının arka alanını hedef alan bu disiplin verimli avlar için uzun mesafeli atışlar gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri