Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Türkiye'de hiçbir sigorta girişi olmayıp, yurtdışında çalışan Türk vatandaşı borçlanma ile hizmet kazanarak EYT ile emekli olabiliyor. Türkiye'nin sosyal güvenlik anlaşması bulunan 35 ülkede yaşayan Türk vatandaşları bu haktan yararlanabiliyor.
Yurt dışında yaşayan ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye'de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar tarafından yurt dışı borçlanma yapılabiliyor. Yurt dışında geçirdikleri süreleri Türkiye'de sigortalılık sürelerine sayılarak ortaya çıkan borcun ödenmesiyle emeklilik hakkı doğuyor.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı bağlatabiliyor. Çiftçe vatandaşlığı olanlar da borçlanma hakkında yararlanabilir. Borçlanılacak sürelerde, borçlanma başvurusu yapılan tarihte Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunuyor.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı bağlatabiliyor. Borçlanma, yurt dışında sigortalı olarak çalışılan dönemlerle bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, K.K.T.C. , Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya, Tunus.
Yeni düzenlemeye göre hem Türkiye'den emekli aylığı alabilecekler hem de isterlerse yurtdışında çalışmaya da devam edebileceklerdir.
Hem Türkiye hem de yurtdışından emekli maaşı alınabilir. Ayrıca yurtdışında çalışıp emekli olamayan kişiler de Türkiye'de emekli olabilir. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında emeklilik isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru ile yurtdışı borçlanması yapmaları gerekir.
Ödeme miktarı da yaklaşık %50 daha arttı. Bu nedenle yurtdışı borçlanması ile artık Türkiye'de 3.600 gün veya 5.000 gün ile emeklilik pek mümkün değil. Yurtdışı borçlanması yabancı ülkelerde geçen çalışmalar ve kadınların çalışmadan geçirdikleri süreler için yapılabiliyor.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Yurtdışı borçlanması, Türk vatandaşları, doğumla Türk vatandaşı hakkına sahip olmuş ancak çıkma izni ile vatandaşlığına son verilmiş kişiler, 18 yaşını tamamlandıktan sonra yurtdışında geçen süreler borçlanılabilir. SGK yurtdışı borçlanma formu ve diğer belgelerle birlikte borçlanma yapılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışması olan kişilerin yurtdışı borçlanma işlemleri için en son Türkiye'de bulunduğu zamanda ikametgahının bulunduğu bölgedeki SGK il müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapılması gerekmektedir.
1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olan borçlanma miktarına göre, 3.600 gün için 540 bin 432 TL, 5.000 gün için 760 bin 600 TL, 5.400 gün için 810 bin 648 TL, 7.200 gün için 1 milyon 80 bin 864 TL ve 9.000 gün için 1 milyon 351 bin 080 TL ödenmesi gerekecek.
SGK Yurtdışı borçlanma her sene değişmektedir. Buna göre borçlanma yapılacak olan en düşük miktar günlük 21,64 liradır. Bunun altındaki bir miktar ile borçlanma yapılması mümkün değildir.
Merhaba, emekliler için Almanya vize evrakları meslek gruplarına göre değişmemektedir. Kişinin başvuru sırasında emekliliğini gösteren belgeleri sunması yeterlidir. Bu belgeler e-devletten alınan emeklilik belgesi, emekli maaşının alındığı banka hesap dökümü gibi belgelerdir. Uzun süreli bir vize almak istenilebilir.
TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLAN GURBETÇİ VATANDAŞLARIN AVRUPA'DA ÇALIŞABİLMESİNİN ÖNÜ AÇILIYOR. SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÜMİT ÖZOĞLU, “AVRUPA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN TÜRKİYE'DEN EMEKLİ OLUP AVRUPA'DA DA ÇALIŞABİLMELERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR” DEDİ.
Birden fazla yurt dışı hizmet borçlanması yapılması durumunda sigortalılık süresi başlangıcı, en son borcun ödendiği tarihten, borçlanılan toplam gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenir.
YURTDIŞI BORÇLANMASI VE SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİ
Bu şekilde yabancı sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak tabi olarak yurtdışında ilk defa çalışılmaya başlanılan tarih, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanuna göre sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
SGK emeklilik yurt disi borclanma yaparak Türkiye´de SSK kapsaminda 3600 günden emekli olabilirsiniz. Bu hak kapsaminda hem daha az prim ödemis olursunuz hem de alinacak emekli maasiniz yüksek olur.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.
Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen çalışma sürelerinin , yurt dışında bulunan ev kadınlarının ise orada geçirilen sürelerinin , borçlanma yolu ile Türkiye'de çalışılmış gibi sayılması ve varsa , Türkiye'deki çalışma süreleri ile birleştirilerek ,emeklilik aylığına hak kazanmaları mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri