Sürgülü Vanalar; Sürgü adı verilen klapenin düşey düzlemde sonsuz vidalı mil sayesinde hareket etmesi ile akışkana yol verip, akışı durduran vanadır. Tam açık veya tam kapalı olarak çalışmaları sürgülü vana kullanımı tercih edilir.
Sürgülü vanalar nerede kullanılır? Sürgülü vanalar genellikle minimum basınç kaybı ve tam geçiş alanı gerektiğinde kullanılır. Sürgülü vana tamamen açık olduğunda, tam geçiş alanı sunar ve dolayısıyla basınç kaybı çok düşüktür. Bu tasarım sayesinde boru içi temizleme ekipmanları kullanılmasına izin verir.
Vanaların kendi içlerinde, radyatör vana, selonoid vana, şiber vana, küresel vana, termostatik radyatör vana, flanşlı vana, olarak çeşitlere ayılır.
Gate vanalar genellikle tamamen açık veya tamamen kapalı konumlarda kullanılan kesme vanalarıdır. Akış kontrolü amacıyla kullanılmazlar. Gate vanalar tamamen açık olduğunda minimum basınç düşüşünü sağlar, tamamen kapalı olduğu konumda ise tam sızdırmazlık sağlar.
Oturmalı tip (glob) vanalar; bir milin ucuna bağlı klapenin, akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile, akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Glob vanalar klape tipine bağlı olarak, farklı akış karakteristiğine sahip olurlar.
İlgili 19 soru bulundu
Glob vanaların çalışma prensibi genel olarak, akışkanın hareketine dik bir şekilde hareket eden bir diskin, vana gövdesi içerisindeki yatağa oturmasıyla akışın kesilmesi ya da tersine hareketle akışın serbest kalmasına dayanır. Bu sistem yüzde yüz sızdırmazlığı da mümkün kılar.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Plunger vanalar yüksek basınç farkı sistemde debiyi, basıncı, su seviye farkını kontrol etmek için kullanılan yüksek emniyet kat sayısına sahip vanadır.
Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
Plug vana, küresel vananın performans sağlayamadığı uygulamalarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Plug vanaların çeyrek dönüşlü çalışma prensibi vardır. Plug vanalar, küresel vanalar ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark, plug vanalarda açma-kapama mekanizmasının konik yapıdaki bir plug olmasıdır.
Sürgülü vana olarak da isimlendirilen gate vana, akışkan geçişini dik yönde açılıp kapanabilen bir sürgü ile yapar. Sürgü modeli tek parçalı veya çok parçalı olabilir. Bu vananın çalışma prensibi iki sızdırmazlık halkası arasındaki geçişi sağlamak üzeredir. Sürgü yukarı yönde açıldığında akışkan geçiş yapmaya başlar.
Elastomer Sitli Sürgülü vanalar, akışkan geçişini, iki sızdırmazlık halkası arasında, geçiş yönüne dik olarak kayan bir diskle (sürgü ile) kapatıp açarak görevlerini yerine getirirler. Vana düz bir yüzey, disk veya sürgü ile kapanır ve akışı keser. Sürgü tek parça olabileceği gibi, çok parçalı da olabilir.
Teleskobik Vanalar, çökeltme tanklarının çamur alma yapılarında debiyi kontrol etmek amacıyla kullanılırlar. Hidrolik seviye farkı prensibine göre çalışan Teleskobik Vanalarda, istenilen debi ayarı volanla kontrol edilen teleskobik boru sayesinde yapılır.
Stop Vana Nedir? Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara stop vana denir.
Küresel vana, bir deliğe sahip döner bilye aracılığıyla bir sıvı veya gazın akışını kontrol eden bir kapatma vanasıdır. Topu kendi ekseni etrafında çeyrek tur (90 derece) döndürerek, ortam içinden akabilir veya engellenebilir.
Alfa Laval Unique SSV, uzaktan kumanda edilebilen, hava ile çalışan yataklı vanadır. Vana, basınç yükselmelerini ve/veya bir tankın taşmasını önlemek amacıyla daha düzgün bir çalışma için NO, NC veya İki basamaklı çeşitli aktüatörlerle kapatma veya değiştirme vanası olarak yapılandırılabilir.
Tesisat Sistemleri: Stop vanaları, belirli armatürlere veya cihazlara su akışını düzenlemek için konut ve ticari tesisat sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Buhar Sistemleri: Stop vanaları, buhar akışını kontrol etmek ve istenen basınç seviyelerini korumak için buhar boru hatlarında kullanılmaktadır.
Balans vanaları, ısı transferi istediğimiz cihazlar ve ünitelerden tasarlanan debinin üstünde bir akışı engelleyerek, sistemin sağlıklı ve dengeli bir şekilde çalışmasını, tasarlanan sıcaklıklara en maliyetsiz şekilde ulaşılmasını ve konfor şartlarının sağlanması için kullanılan vana tipidir.
1. Petek vanası nedir ve ne işe yarar? Petek vanası, doğalgazlı ısınma sistemlerinde kullanılan bir kontrol mekanizmasıdır. Kombiden gelen sıcak suyun peteklere ulaşmasını ya da ulaşmamasını sağlar.
Wafer tip kelebek vanalar, bağlanacağı flanşdaki cıvata deliklerini uyum sağlaması amacı ile tasarlanmış bütün gövdeyi kaplayan çıkıntılı kulaklara sahip vana tipidir. İki flanş arasına cıvata, saplama ve somunlar ile sabitlenerek monte edilir.
Flanşlı kelebek vanalar da, flanşsızlarda olduğu gibi kapama elemanının gövde içerisinde 90º döndürülmesi ile akışkanı durduran veya akışkana yol veren vanalardır. Bu vanalarda flanşlar üretim sırasında gövdede olacak şekilde dizayn edilerek üretilmektedir.
Küresel vana, yuvarlak bir disk sayesinde akışkanın yönlendirilmesini sağlayan endüstriyel bir çözümdür. Bu vana türü, genellikle yüksek basınç ve sıcaklık uygulamalarında etkin şekilde kullanılır. Petrol, gaz, kimyasal maddeler ve endüstriyel sıvılar gibi çeşitli akışkanların yönetiminde kritik bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri