Örneğin abdest sırasında ağza ve burna su verilirken istem dışı boğaza su kaçması böyledir. Bu şekilde orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz.
Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
Buna göre abdesti ve namazı bozmayan ölçüde akan gözyaşının, ter veya abdest alırken yüzünü yıkadığı suyun namaz esnasında ağıza girmesi halinde, bunlar yutulsa veya tatları boğaza gitse namaz bozulur.
İlgili 31 soru bulundu
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler Google'da 'Osurmak orucu' bozar mı bozmaz mı sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Osurmak orucu bozmaz, sadece namaz abdestini bozar.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Küfür etmek dinimizce de hoş karşılanmayan bir eylemdir. Bu yüzden oruçluyken de küfür etmek orucu bozamasa da orucun sevabını azaltır.
Din bilginlerine göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin ağızda bulunan tükürüğü yutması orucunu bozmamaktadır. Fakat ağızda bulunan tükürüğün biriktirilmesi kaçınılması gereken davranışlardan olarak açıklanmaktadır.
Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir. Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır.
O bir vesvesedir; ağzınızdaki suyu boşalttıktan sonra hemen yutkunun ve yutkunmaya devam edin; yoksa şeytan sizi rahat bırakmaz. Kısacası vesvese yapmanıza gerek yoktur. Ağız ve buruna su vermek abdestin farzlarından değil, sünnetlerindendir.
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır.
hayır bozulmaz, vajinadan dışarı akarsa yalnızca namaz abdesti bozulur. kadın veya erkekten gelen zevk suyu gusul gerektirmez, orucu bozmaz. sarsılarak boşalma, orgazm gusul gerektirir. oruçken kasıtlı yapılırsa orucu bozar.
DİŞ TEMİZLETMEK ORUCU BOZAR MI? Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
Selamünaleyküm.Sadece şüphe etmekle orucu bozulmaz.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Bu durum tütün kökenli dumanlı maddeleri de kapsamaktadır şeklinde açıklanmıştır. Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Oruçluyken sürtünmek orucu bozar mı sorusuna net olarak bozmaz diyemeyiz. Bozmasa da oruç niyetinin kalitesini bozar. Yani orucunuzu riske atmış olursunuz.
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.
Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır.
Bu durumda orucu bozan şeyler en başta yemektir, içmektir, cinsel yaklaşımlarda bulunmaktır. Bu üç hususa çok dikkat etmek gerekir. Özellikle cinsel konularla ilgili birtakım çağrışımlarda bulunacak faaliyetlerde bulunmak, bizzat faaliyetin kendisi olmaz ama ona götürecek eylemlerden de uzak durmak gerekir.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanet'in fetvasında, “Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri