ABD'nin “sertleştiği” Suriye'nin petrol rezervi 2.5 milyar varil. ABD'nin gözünü diktiği Suriye, bir tarım toplumu olsa da yılda 3 milyar dolarlık petrol ihraç ediyor. Aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük buğday üreticilerinden.
Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına ev sahipliği yaparken kenti ikiye bölen Fırat Nehri'nin doğusu Suriye'nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor.
Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Dünya'daki kanıtlanmış petrol rezervi 2019 yılı içinde gerçekleşen tüketime rağmen yeni keşiflerle 2020 yılında bir önceki yıla göre artış sağlamış.
Rojava Özerk Yönetimi'nin kontrolü altında bulunan ve petrol çıkarılan kuyu ve sahalar, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ABD güçlerince korunuyor. Petrol kuyuları esas olarak zengin petrol yataklarına sahip Heseke ve Derazor illerinde bulunuyor.
İran, 158 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi ile dünyada dördüncü olmasına rağmen petrol üretimi, Eylül 2022 sonu itibarıyla yaklaşık 2,6 milyon varil/güne yakındır.
İlgili 33 soru bulundu
1993 yılında özelleştirilen YPF, geçen Kasım'da 1 milyar varil şist yağı bulduğunu ilan etmişti. Şist yağı, bir tür ham petrol. Arjantin dünyanın en büyük şist yağı, doğalgaz ve hidrokarbon rezevlerine sahip ülkelerden biri.
Ülke GSYH'sinin %30'u, ihracat gelirlerinin %95'i ve kamu gelirlerinin %56'sı petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Venezuela'nın 2022 yılı için kanıtlanmış petrol rezervi 303,468 milyar varil, petrol üretimi 636 bin varil/gün; doğalgaz rezervi 5,541 trilyon metreküp, doğalgaz üretimi 23,7 milyar metreküptür.
Suriye kanıtlanmış petrol rezervleri listesine göre dünyada 34. sırada bulunuyor. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na göre (CIA) Suriye'nin 2,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Ancak komşu ülkeler Irak ve İran'ın petrol rezervlerine göre bu miktar oldukça az.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
2022 yılı sonu itibariyle Türkiye'de toplam 5 bin 532 kuyu var ve 10 milyon 534 bin 898 metre sondaj yapıldı. Bu kuyulardan 2 bin 236'sında, toplam 3 milyon 886 bin ton petrol üretimi gerçekleşti.
Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Günlük 1 milyon varillik kesintinin, Suudi Arabistan'ın nisanda OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde aldığı günlük petrol üretimini Mayıs 2023'ten Aralık 2024'e kadar günlük 500 bin varil azaltma kararına ek olduğu belirtildi.
IŞİD kontrolü altındaki petrol sahaları
IŞİD, 2014'te Musul'u aldığında Irak'taki Ajil ve Allas petrol sahalarını da ele geçirmiştir. Bu sahalar daha sonra Irak ordusu tarafından geri alınmıştır. Ayrıca Irak'ın kuzeyindeki Qayyarah petrol sahası da IŞİD kontrolündedir ve günde 8.000 varil ağır ham petrol üretmektedir.
Türkiye'nin petrol üretimi ve tüketimi
Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere dair veri ve analiz sağlayan CEIC verilerine göre 2021 yılında Türkiye'nin günlük petrol tüketimi 939 bin varildi.
Yeni keşifler yapılmadığı takdirde, bugünkü üretim seviyesi ile Türkiye'de 17,3 yıllık ham petrol rezervi, 8,6 yıllık doğalgaz rezervi kaldı. Dünyada ise 49,2 yıl yetecek petrol, 59,5 yıl yetecek kadar doğalgaz rezervi bulunuyor.
Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi, Tükiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan tümüyle bağımsız bir özel kuruluş olup, Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi ile bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anomin Ortaklığı arasında İnhisari Olmayan Marka Lisans Sözleşmesi” imzalanarak başta “Türkiye Petrolleri ...
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Kaynak: (OPEC Annual Statistical Bulletın,2018.) Mevcut verilere göre, dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin %81,89'u OPEC Üyesi ülkelere ait olduğu görülmektedir. Petrol rezervlerinin %24,9'unu elinde bulunduran Venezuela birinci sırada yer almaktadır, %21,9 ile Suudi Arabistan ikinci sırada yer almaktadır.
Bölge ülkelerinden özellikle Azerbaycan'ın sahip olduğu petrol ve doğal gaz rezervleri ile ilgili veriler göz kamaştırıcıdır. Ülkenin toplam petrol rezervlerinin 40 milyar varil, doğal gaz rezervlerinin ise 1.3 trilyon m³ olduğu tahmin edilmektedir.
Dünya ispatlanmış petrol rezervi 1.696,6 milyar varil olarak tespit edilmiştir. Petrol rezervinin 807,7 milyar varili (%47,6) Orta Doğu ülkelerinde, 330,1 milyar varili (%19,5) Güney ve Orta Amerika ülkelerinde, 226,1 milyar varili Kuzey Amerika ülkelerinde (%13,3) bulunmaktadır.
Halen Kuzey Denizi, en yüksek petrol üretimini geçmektedir. Snøhvit dâhil Norveç Denizi'nin ve Barents Denizi'nin büyük Norveç bölgelerinde yeni petrol ve gaz alanları bulunmuş ve geliştirilmektedir.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Bölge hidrokarbon kaynakları açısından oldukça zengin olup, Çin'in açıklamalarına göre bölgede 213 milyar varil petrol bulunmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Çin'in rezervleri ile bu rakam birleştirilince Suudi Arabistan'dan sonra ikinci petrol zengini ülke konumuna ulaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri