Nisan 2015 yılında, Suriye pasaport alma şartlarını değiştirdi. Suriye İç Savaşı'ndan kaçan mülteciler de dahil olmak üzere Suriye dışındaki Suriyeliler bir istihbarat servisi incelemesi olmadan pasaport almaya uygun olacaktır.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Türkiye'ye seyahat gerçekleştirmek isteyen ve üç aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umuma mahsus pasaport sahibi SURİYE vatandaşlarının SURİYE'daki Türkiye temsilciliklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Suriye Büyükelçiliği ve Suriye Konsolosluğu ayrıca Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşlarının pasaport ve kimlik kartı işlemlerini de yürütmektedir. Suriye'deki Türkiye temsilciliği Alleppoda'ki Türk Konsolosluğu'dur.
SURİYE VATANDAŞLARI İÇİN TÜRKİYE VİZESİ Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir.
Suriye: Suriye, her 6 ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 90 gün vize muafiyeti tanımaktadır. Svaziland: Svaziland, 30 gün için vize istemeyen Afrika ülkeleri arasında yer almaktadır. Şili: Türk vatandaşları 90 gün için Şili'ye vize almadan giriş yapabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Pasaport başvurularının şahsen yapılması gerekmektedir ve yeni pasaport alma ücreti 1850 Suriye Lirasıdır (yaklaşık 4 ABD Doları). Pasaport başvuruları şahsen yapılmalı ve yeni bir pasaport ücreti 1850 Suriye dinarı (~ 40 ABD $) dır.
Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti'ne seyahat planı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, Suriye'ye ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 180 gün içinde 90 gün ikameli seyahatlerinde Suriye vizesinden muaftırlar.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Yurt dışına seyahat edebilir miyim? Mülteciler için seyahat belgesi konusundaki temel bilgileri “Mavi Pasaport” bölümümüzde bulabilirsiniz. İlke olarak, yabancılar veya vatansız bireyler için ("Gri pasaport" olarak da bilinir) bir seyahat belgeniz olduğu takdirde, yurt dışına seyahat edebilirsiniz.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Ağustos 2023 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 300 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke yapmaktadır.
Suriyeliler Ehliyet Alabilir mi? Türkiye'de geçerli bir sürücü belgesine sahip olmayan ve araç kullanmak isteyen Suriyeliler, Türkiye'deki herhangi bir sürücü kursuna kaydolup gerekli eğitimleri aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girerek ehliyet sahibi olabilir.
Geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin ülkemizde doğan çocukları da geçici koruma statüsünde ve Suriye vatandaşı oldukları için vatansız olarak tanımlanmamaktadır.
Geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancılara Valilikler (İl Göç İdaresi Müdürlükleri) tarafından ülkemizde yasal olarak kalış hakkı veren Geçici Koruma Kimlik Belgesi verilir. Kayıtlı olduğu ilden başka bir ile gitmek isteyen Suriye uyruklu yabancılar kayıtlı oldukları ilden yol izin belgesi almak zorundadır.
Kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında; dış temsilciliklerimize, yurt içinde; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Buna göre; Suriye uyruklu yabancıların seyahat firmalarından bilet talebinde bulunurken pasaport ibraz etmeleri halinde pasaportun yanında ikamet izin belgesi sunmaları gerekmektedir.
Geçici koruma nedir? Suriye'de meydana gelen olaylar nedeniyle 28 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşları ile Suriye'den gelen vatansız kişiler ve mülteciler Türk hükümeti tarafından geçici koruma kapsamına alınmaktadır.
Suriye uyruklu kişilerin, 1062 sayılı kanun, bu kanuna dayanılarak çıkarılan kararnameler ve yönetmelikler gereği Türkiye'de taşınmaz mal edinmeleri mümkün değildir.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Suriye vatandaşlığı, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı olma durumudur ve doğum veya vatandaşlığa kabul yoluyla elde edilebilir. Suriye Vatandaşlık Yasası 1969 yılında 276 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılmıştır.
1 Suriye Lirası (SYP) fiyatı, anlık olarak 0,0021 TL'ye karşılık gelmektedir.
Rusya (30 Gün internetten elektronik vize) Singapur (90 Gün) Sri Lanka ( 30 Gün) Suriye (90 Gün)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri