sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi, ‣ Taahhütname (talep) formu Ancak uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler genel sağlık sigortası sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir.
Başvuru sahipleri ile statü almış mülteci ve sığınmacıların tüm sağlık giderlerini kendilerinin karşılamaları esastır. Ancak kendi imkânlarıyla veya BM Yüksek Komiserliği aracılığıyla sağlık giderlerini karşılayamayan ve sosyal güvencesi de olmayanların sağlık giderleri, devletçe karşılanır.
Suriye'den gelen Suriye vatandaşları, vatansızlar ve mülteciler Türkiye'de geçici koruma kapsamındadırlar. Yetkili makamlara kayıt olarak geçici koruma uygulamasına dâhil olan kişilerin kamuya ait sağlık kuruluşlarında sağlanan sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı vardır.
Suriyeli hastalar da aynı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi polikliniklerde muayene olmak için randevu almak zorundadırlar. Hastane Randevu Sisteminden veya hastaneden randevu almayan bir hastanın doktora muayene olması mümkün değildir.
Üstelik biz Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi, ‣ Taahhütname (talep) formu Ancak uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler genel sağlık sigortası sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir.
Bu çerçevede, 31 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Suriyeli sığınmacıların harç ödemeden üniversitelerde eğitim görmesi kararı verildi. Türkiye'deki Suriyeli üniversite öğrencilere tanınan bu haktan zaman içerisinde başka ülkelerde yaşayan Suriyeliler de yararlanmaya başladı.
İş yerinizde geçici koruma kartı (GKK) sahibi bir Suriyeli işçi çalıştırmak için SGK ya kayıtlı en az bir Türk personelinizin olması yeterlidir, berberler, oto sanayiler ve diğer tüm çırak ve kalfa ihtiyacı olan küçük esnaflar isterlerse çalışma izni alarak iş yerlerinde bir Suriyeliyi yasal olarak çalıştırabilirler.
Yabancı uyruklu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat başvurmalıdır. Türkiye genelinde bu başvuruyu yapmak için 600'den fazla sosyal güvenlik merkezi bulunuyor.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Tüp Bebek Tedavisi Suriyelilere Ücretsiz Uygulanmıyor.
Kimlik kaydı bulunmayan sığınmacılar ise sadece acil sağlık hizmetleri ile bulaşıcı ve salgın hastalık durumlarında birinci basamak sağlık kuruluşlarından kimlik beyanıyla ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Kanuna göre, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde GSS primi alınmıyor. 2022 yılı için hane içindeki kişi başına geliri 1.668 TL'nin altında olanlar GSS primi ödemekten kurtuluyorlar. Prim ödemekten kurtulmak için gelir testine girmek gerekiyor.
Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler 1 yıllık ikamet etme şartı aranmaksızın öğrenim kurumuna/okula ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları hâlinde genel sağlık sigortalısı olurlar.
Yabancı öğrencilerin ödemeleri gereken GSS primi 400,32 TL'den 536,58 TL'ye yükseldi. Türkiye'de oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de GSS primini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.
Türk Sosyal Güvenlik Sistemi'nde hem Türk personellerin hem de yabancı personellerin SGK primlerini geri iade uygulaması bulunmamaktadır. 5510 sayılı kanuna göre sadece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşını dolduran çalışanlar herhangi bir nedenden dolayı emekli olamayacaklarsa SGK iadesi talep edebiliyorlar.
Yabancı vatandaşlara yapılan Yabancı Sağlık Sigortası müsteşarlık tarafından sigorta acentelerine bildirilir Göç idaresi eğer şartlara uygunsa poliçeyi kabul eder. Bu poliçede hem yatarak hem ayakta tedaviyi ve bunun yanı sıra özel sağlık sigortaları ve ikamet iznini karşılar yazısı bulunmasını ister.
İkamet izni olan yabancılar özel sağlık sigortası yaptırabilirler. Oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişilere, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kimlik kartı verilir.
Üst sınır 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı olarak belirlenmiştir. Geçici koruma kanunu kapsamındaki Suriye uyruklu çalışanlar, 950,00 TL sosyal güvenlik prim desteğinden faydalanabileceklerdir.
Türkiye'de bulunan Suriyeliler Geçici Koruma statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında olan kişilerin 5 yıl ikamet yoluyla Türk Vatandaşı olma hakları yoktur.
Evet, yabancılar Türkiye'den emekli olabilir. Bir Türk vatandaşı emekli olmak için hangi şartları taşıyorsa bir yabancının da aynı şartları taşıması gerekir. Türkiye'de yaşayan bir yabancı kadının emeklilik yaşı 58, erkeğinki ise 60'dır.
Ne devlet üniversitelerinde ne de özel üniversitelerde Suriye uyruklu öğrenciler ile diğer yabancı uyruklu öğrenciler arasında bir fark yoktur. Yabancı uyruklu öğrenciler bir üniversiteye hangi şartlarda yerleşebiliyorsa Suriyeli öğrenciler de aynı şartlarda üniversitelere yerleşebiliyor.
BİRİNCİ ÖĞRETİMLER HARÇ ÖDEMEYECEK
YÖK'ten yapılan bilgilendirmeye göre devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrenciler, geçen yıllarda olduğu gibi, program sürelerini aşmadıkları sürece yine harç ödemeyecekler.
Bu kontrollerden sonra uygun ise reçete muhteviyatı ilaçlar hastaya verilir.İlaçlar karşılanırken,SUT hükümlerine göre ödenen ilaçlar için SUT hükümleri uygulanır.SUT hükümlerine göre ödenmeyen ilaçlar da (vitamin vb) reçetede hekim tarafından yazılmış ise Suriyeli göçmenler için AFAD tarafından ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri