Sürealizm sanat akımı Realizm, Natüralizm ve Parnasizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Gerçek üstücülük, 1924 yılında şair ANDRE BRETON tarafından Sürrealist Manifestosu ile ortaya atılmış, tüm sanat dallarını kapsamıştır.
Sürrealistler; tüm sanat kurallarına, gelenek, görenek ve ahlaki değerlere karşı çıkmışlardır. Eserler aklın denetiminde sıyrılarak üretilmelidir. Çünkü sürrealist yaklaşım; aklın bilinçaltının görünür olmasının önündeki en büyük engel olduğunu savunmaktadır.
İlk örneklerini André Masson üretmiştir. Ünlü uygulayıcıları Joan Miro, Salvador Dali, Jean Arp ve Andre Breton'dur. Daha sonraları ressamlar bunu resimlerinde de uygulamışlardır. Elektronik ortamlarda da örnekleri bulunur.
Akımın ilk bildirisi, Dr. Andre Breton tarafından 1924'te «Le Premier Menifeste du Surrealisme» başlığıyla yayımlanmıştır. Breton, ikinci bildiriyi de 1930'da «Le Second Manifeste du Surrealisme» başlığı ile yayımlamıştır. Sürrealizmin kendini en yoğun biçimde gösterdiği edebî tür şiirdir.
Sürrealizm (gerçeküstücülük), sanat ve edebiyatta geleneksel normları reddederek bilinçaltının ve hayal gücünün keşfine odaklanan bir akımdır. Bu akım; gerçeküstü imgeler, absürt durumlar ve mantıksal çelişkiler kullanarak izleyicileri ve okuyucuları etkilemeyi hedefler.
İlgili 19 soru bulundu
Bilinçaltının ve ruhun kendini ortaya koymasına izin veren bir sanat akımıdır. Dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası, sanatsal ve edebi akımlara sebep oldu. Fransız yazar, Sürrealizm akımının kurucusu. Bilincin devre dışı bırakılarak bilinçaltının kendini su üstüne çıkarabilmesi için icat edilen bir yazım tekniği.
Sürrealizm akımı kısaca; gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır. Türk edebiyatındaki temsilcileri ise Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu, Melih Cevdet Anday'dır.
*Sürrealistler, mizah ve alaya büyük önem verirler; dolayısıyla sanatlarında alaycıdırlar. *Sürrealistlerde dikkati çeken bir başka husus, çocukluğa dönüş, çocukluk dönemine özlemdir. *Sürrealistler, başta realizm ve natüralizm olmak üzere pek çok akıma ve onların estetik görüşlerine karşı çıkmışlardır.
20. yüzyıl başlarında Fransa'da ortaya çıkan, zamanla diğer ülkelerin sanat ve edebiyatlarında da etkisini gösteren, sanatta bilinçaltını işlemeye yönelen, gerçeğin tekilliğini, aklın kısıtlayıcılığını, moral ya da estetik ön kabulleri, yerleşik verileri reddeden sanat akımıdır.
Sürrealist sanatçılar eserlerinde kapalı bir anlatımı tercih etmişler ve herkes tarafından anlaşılır bir şekilde yazmayı reddetmişlerdir. bunun dışında sürrealistler eserlerinde noktalama işaretleri de kullanmamış, bu şekilde eserlerini kaleme almışlardır.
Sürrealizm (Gerçeküstücülük), sürrealist ressamların gerçekte olmayan unsurlar ve düşünceler kullanarak, kendi hayal güçleriyle oluşturdukları eserlerdir. Bu eserler ile düşüncelerini, duygularını ve hayal güçlerini yansıtırlar. Çevrelerindeki gelişmelere karşı, bu yolla cevap verirler.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Otomatizm bir soyutlama şeklidir. Savaştan sonra eleştirmenler tarafından kabul edilen baskın Gerçeküstücülük türü haline gelmiştir. Gerçeküstücü akımda, temel olarak, Freud ve Jung'un çalışmalarının iki farklı yorumu iki grup meydana getiriyordu.
1924'te "Manifeste du Surrealisme"i (Sürrealizm Manifestosu) hazırlayan şair Andre Breton'a göre gerçeküstücülük,, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur. Gerçeküstücülük akımı, gerçek dışı anlamında değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır.
“Sürrealist Mimari” Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Başta edebiyat olmak üzere sanatın pek çok dalında “kendiliğinden” kavramını ön plana çıkaran akım; eser üretirken tüm rasyonel bağları, neden – sonuç ilişkilerini ve kavramsal ayrımları ortadan kaldırarak alternatif bir gerçeklik yaratıyor.
Otomatizm yöntemi, bilinçdışı imgelerin kâğıda aktarılmasını sağlar. Temel olarak Sigmund Freud'un serbest çağrışım ve rüya üzerine çalışmalarından yola çıkılmış ve Sürrealistler tarafından “ruhsal otomatizm” olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Dadaizm akımından sonra ortaya çıkan sürrealizm akımından etkilenmiş yazarların kaleme aldığı romanlara sürrealist romanlar denir. Gerçeküstü olayların şiirsel ve sembolik bir dille anlatıldığı olay yazılarında rüya ve hayallere fazlasıyla yer verilir.
Sür, üstü anlamına gelirken realizm gerçek demektir. 19. yüzyılda ortaya çıkan sürrealizm akımının temsilcileri, mevcut ve maddi gerçekleri aşan, metafizik ve soyut imgelere dayanan bir sanat anlayışını benimsemiştir.
Böylece Sigmund Freud'un psikanaliz kuramları takip eden bazı sanatçılar 1924 yılında bir manifesto yazarak sürrealizm akımını ortaya çıkmasını sağlamışlardır.
SÜRREALİZM VE SALVADOR DALİ Plastik sanatları,edebiyatı,sinemayı ve tiyatroyu aynı ölçüde etkilemiş bulunan ve zamanımızda da büyük ölçüde bu etkilerini koruyan sürrealizm 1922 yılında Fransız yazar Andre Breton'un yayınladığı ilk manifesto ile fikir ve sanat dünyasına tanıtılmıştır.
Gerçeküstücülükten ilk söz edenlerden biri Mehmet Behçet Yazar. Yazar'ın Genç Şairlerimiz ve Eserleri (1936) adlı yapıtında Dada ve sürrealizm akımlarına değinilmiş, belirli bir tanımlama yapılmış ve Türk şiirinde o güne göre bu akımlara yaklaşmış şairlerden söz edilmiş, örnekler de verilmiş.
(fr. s u r r è a l i s m e) 1924 yılına doğru meydana gelen ve 'arı fikri' sosyal ve ahlàkça her türlü öndüşünce etkisi ve kontrolunden kurtularak anlatma amacına giden sanat okulu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri