sürü- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) sürü- “gütmek, sürüklemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen sür- fiili ile eş kökenlidir.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Sözcüğün yapım eki almış haline gövde denilmektedir. Eğer gövdeye bir yapım eki daha gelirse oluşan sözcüğe gövdeden türemiş sözcük denilmektedir. Başka bir deyimle isim ya da fiil kökü olan bir sözcüğe gelen iki yapım eki de yapım ekiyse ilk yapım ekinden sonra gelen yapım ekiyle sözcük gövdeden türemiştir.
İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir. Türemiş isimler anlamca hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Örneğin -sız eki alan ''Parasız'' kelimesi anlamca olumsuzdur. Umutlu kelimesi ise anlamca olumlu, türemiş isimlere önek olarak gösterilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
En az bir yapım eki almış kelimelere türemiş kelimeler denir. Bu ekler kök ya da gövde kısmına gelebilir. Alınan ekler sonucunda kelimenin anlamı değişir. Örnek: Artık ben de ev-li bir insanım.
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili, özellikle XI. yüzyıldan sonra yerini ek- fiiline bırakmıştır. Aynı şekilde bu fiilden türetilmiş bulunan tarıγçı “ekinci, tarımcı, çiftçi” adı da yerini ekinçi adına bırakmıştır.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
sürü- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) sürü- “gütmek, sürüklemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen sür- fiili ile eş kökenlidir.
Bu kökten Uygurca sil-i-mek “arınmak, temizlenmek, paklanmak” ve bugün kullandığımız silmek “temizlemek” fiili türemiş ve silig “arı, temiz, pak, bakire” (Caferoğlu, EUTS, 135. s.) sıfatı meydana gelmiştir.
toprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe toprak “toz, kuru toprak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe topra- “tozlanmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Gövde ve kök halindeki kelimeleri yapım ekleri getirmek suretiyle hazırlanmış olan sözcüklere türemiş kelime denir. Özellikle bu kelimeler sonlarına bazı ekler almak suretiyle oluşturulur. Daha sonra amaca uygun biçimde farklı cümleler kapsamında kullanım imkanı verir.
''göz" isminden ''gözlük", ''gözlük'' isminden ''gözlükçü" olmuştur. Görüldüğü gibi ''-Iük" eki sözcüğün köküne, ''-çü" eki gövdesine eklenmiştir. Elbette sözcük yine türemiş bir isimdir.
Fiilin -k- ve -d- ekleriyle genişletilmesi anlamda herhangi bir değişikliğe yol açmamıştır, halbuki Türkçede yapım ekleri genellikle anlamı değiştirirler. Ög. ve ön biçimleriyle kullanılan fiilden türemiş isim; "akıl, zihin, hatır, gönül" gibi anlamlarla kullanılmıştır.
Öz. Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
yurttaş - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yurt sözcüğünden Yeni Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir.
Bir Az Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre biraz kelimesi birleşik yazılır.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Türkçede boya(mak), sıva(mak) gibi buna benzer başka örnekler de mevcuttur. İşte bu açıdan okumak fiilinden oku(ğ) isminin türemiş olması ve okuma yapılan yer anlamında okula(ğ) kelimesinin türemiş olması teknik olarak mümkündür.
Türkçe koşma kelimesi koşmak (eklemek, katmak) fiilinden türemiş olup “güfteye beste ilâvesi” demektir.
TÜREMİŞ: parlamak, bağışlamak, hoşlanmak, ateşlenmek, kötüleşmek, kararmak, bildirmek, buluşmak, vuruşmak, ödetmek, korkutmak, üzülmek.
Kesinlikle düşünmek sözcüğünü düş sözcüğüne indirgeyemezsiniz çünkü aynı kök değildir yani kısacası sizin sorunuza gelirsek düşün- basit bir fiilldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri