Süryaniler her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Mart'ta, Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro Günü'nü kutluyor.
Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. 2023 yılında Paskalya 9 Nisan Pazar günü kutlanıyor.
Kilise'den çıktıktan sonra da birbirlerinin bayramını, İdo Briğo yani bayramın kutlu olsun anlamında kutlarlar. Eskiden yaşadıkları yerlerde bayramlarını büyük coşkuyla kutlayan Süryaniler, yaşadıkları yoğun göçler nedeniyle bu özel günlerini artık biraz buruk yaşıyorlar.
Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer. Katolik Kiliseleri'nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes'ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.
İsa'nın dirilişi kutlanır. Hristiyan dinine göre, Hz. İsa çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilmiş ve göğe yükselmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Buna göre; 2023 yılında Paskalya Bayramı 9 Nisan Pazar gününe denk geliyor.
Yahudiler ise Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği günü Pesah yani 'Hamursuz Bayramı' adıyla baharın ilk dolunayından sonraki 14'üncü günde kutlamaktadır. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.
Eski kilise takvimini kullanan Süryani Ortodokslar; her yıl bahar aylarında Paskalya yortusunda 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruçları her gün akşam namazına kadar sürer, daha sonra da perhiz ile sürdürürler.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Süryaniler her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Mart'ta, Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro Günü'nü kutluyor. Süryani Ortodoks halkı, her yıl Nuhomo (Diriliş - Paskalya) Bayramı'nı, İsa Mesih'in çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi maksadıyla kutluyor.
Surit'e yakın bir lehçedir.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti. “Allah” adını; Mizrahi/Doğulu Yahudiler, Bahailer, Arapça konuşan Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Türkiye'de yaşayan bazı Hıristiyanlar da kullanıyordu.
Süryani Kültürü on X: "Süryanice bir kelime Brikh safro : Günaydın" / X.
2021 PASKALYA YORTUSU TARİHİ
Doğu Kiliseleri (Apostolik Ortodoks Süryani, Kıpti, Habeş ve Ortodoks) Paskalya bayramını 2021'de 2 Mayıs'ta, Batı Kiliseleri Katolik ve Ermeni Apostolik Kilisesi ise Paskalya Yortusu'nu 4 Nisan'da bugün kutluyorlar.
9 Nisan: Paskalya Pazarı (katolik, protestan) - Hristiyanlık
Hristiyanların dini bayrami. Hz. İsa'nın yeniden dirilişi ve yaşamın ölüm üzerinde zafere ulaşması.
Hıristiyan dünyası 24 Nisan'da, İsa'nın diriliş günü kabul ettikleri Paskalya'yı kutlayacak.
Halk çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Süryaniler Mardin'de yaşayan ve renkli inançları olan bir topluluk değildir, binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir halktır. Anlatıldığı üzere yalnızca şarap yapan bir halk değildir. Amacımız Süryaniler'in derin tarihini ve kültürünü, acılarını kendilerinin dilinden aktarmaktır.
Süryanîler, rekâtlı, kıyamlı, kıraatli, secdeli namaz ibadetini günümüzde de devam ettiren yegâne Hristiyan mezhebidir. Ruhaniler günde yedi vakit, halk üç vakit namaz (slutho) kılar.
Süryanilikte günlük, haftalık ve yıllık yapılan ibadetler vardır. Günlük yapılan ve sadece Süryani inancına özgü olan ve diğer kiliselerce yapılmayan namaz ibadeti vardır. Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır.
Yom Kippur'dan önceki hafta 10 Gün Orucu olarak da bilinir ve bu sürede dualar edilir. 10 Gün Orucu, keçi boynuzundan üretilen müzik aleti Şofar'ın, Roş Aşana'da çalınmasıyla beraber başlar. 10 Gün Orucu, Yahudiler için hatalarını düzeltme fırsatıdır. Yom Kippur'da inananlar sinagoga gider ve ibadet eder.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Her dindar Musevi evden çıkarken ve girerken parmaklarıyla bu mezuzaya dokunur ve öper. Mezuzalar "sofer" adı verilen ve bu konuda eğitim almış hattatlar tarafından kaşer (helal) bir hayvanın derisi üzerine mürekkep ile kamış kalemle yazılır.
Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler. Yahudiler, Tanrı'nın en sevgili milletidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri