Samsun'a yolu düşen herkes için önerilecek belirli meşhur lezzetler bulunuyor. Bu lezzetlerden önce Samsun il sınırları içerisinde rahatlıkla bulabileceğiniz köy tarhanası, nokul tatlısı, Bafra pidesi, fasulye turşusu, Terme pidesi, tereyağı, salça, yöresel reçeller ve peynir gibi tatları deneyimlemenizi öneririz.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Samsun'un en sevilen tatlılarından kocakarı gerdanı tatlısı, bilinen adıyla burma tatlısı. Kocakarı gerdanı tatlısı özellikle bayramlarda çok tercih ediliyor.
İlgili 39 soru bulundu
"Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun'umuz açısından yeni bir ürün. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki. İnsan sağlığı açısından da değerli olan aronya yetiştiriciliği bölgemizde farkındalık oluşturacak.
64 yılında Amisos'a geldiği zaman şehrin ismini Pompeiopolis'e çevirmişse de bu isim kalıcı olmamış ve Amisos adı bundan sonraki dönemlerde de geçerliliğini korumuştur. Bugün kullandığımız "Samsun" adının ortaya çıkışı, Türkler'in buraya hakim olmasından sonradır.
Yetiştirilen ürünler buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir.
Burada görmeniz gereken tarihi ve turistik yerlerin arasında ise; Havza Atatürk Evi Müzesi, Asarkale & Kaya Mezarları, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Çakırlar Korusu, Çarşamba Tarihi Köprü, Çarşamba Bedesteni, Gazi Müzesi, Bafra Müzesi, Batık Minare, Amisos Tepesi, Atakum Kent Ormanı, Akalan Şelaleleri, Kabaceviz ...
Samsun'a bağlı 18 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 942 köy bulunmaktadır. Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy ilçeleri Samsun büyükşehir belediyesi kapsamındadır.
Samsun'un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel'e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Teşrinisani 1931 günü Samsun'a getirildi.
“İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Samsun ili Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol kentidir. Kentin nüfus yoğunluğu sebebiyle ticari yaşantısı canlıdır. Yatırım yapmaya; kentin yerleşimi ve üretim alanları diğer Karadeniz illerine göre daha müsaittir. Kent, stratejik önemi nedeniyle de bölgedeki diğer illere göre avantajlı durumdadır.
Samsun Halk Dansları Giysileri • Kadın Giysileri Çarık, corap, paçalı don, üç etek, önlük, başlık, iç yelek, cepken. Erkek Giysileri Çarık, çorap, şalvar, aba, gömlek, bel kuşağı.
Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba'da yapılır aslında.
Samsun'da görülmesi gereken tarihi yapıların ve turistik yerlerden bazıları ise; Asarkale & Kaya Mezarları, Bafra Müzesi, Gazi Müzesi, Çetinkaya Köprüsü, Batık Minare, Çarşamba Tarihi Köprü, Çarşamba Bedesteni, Tarihi Çarşamba Evi, Havza Atatürk Evi Müzesi, Kevser Camii ve Merzifon Saat Kulesi'dir.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Samsun'daki en önemli hayvancılık kolları büyükbaş ve küçükbaş ile kümes hayvancılığı olmakla birlikte arıcılık, ipek böcekçiliği de görülmektedir.
Gaşkaların bilinmeyen bir sebepten dolayı burayı terk etmesiyle ( Yaklaşık M.Ö. 722-705) Samsun, önce Orta Asya kökenli Kimmerlerin ( M.Ö. 705-585) onları takiben de İskitlerin hâkimiyeti altında bulunmuştur. Özellikle İskitlerin Türk oldukları hakkında tarihçilerin büyük çoğunluğu hemfikirdir.
1395 yılında Candaroğulları Beyliği'nin elinde bulunan Samsun kısa bir süreliğine Kadı Burhâneddin Devleti tarafından ele geçirilmiş, Kadı Burhâneddin'in ölümünün ardından 1398 yılında I. Bayezid Samsun'u Osmanlı topraklarına katmış ve Bulgar çarının oğlu İskender'i vali tayin etmiştir.
Samsuna yerleşen ilk topluluk MÖ 5000 -3500 arasında Samsun'a gelen Kaşkarlar olarak bilinmektedir. Kaşkarlardan sonra Samsun sürekli el değiştirmiş ve en son Pers hakimiyetine girmiştir. Perslerden sonra Makedonya, Pontus, Roma, Bizans egemenliği yaşayan Samsun bunların ardından bir Ceneviz kolonisi haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri