Süryani kilisesinin tarihi M.S. 38-43 yıllarına dayanıyor. İlk patrikliği Antakya'da kurulan Süryani cemaatinin şu anki merkezi Şam'da. Ancak Suriye'deki iç savaş dolayısıyla geçici bire süre için patriklik Lübnan'da bulunuyor.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur.
Süryani olan kişiler Hristiyanlığı kabul etmişlerdir. Eski bir kültüre sahip oldukları için bu yapıyı korumaya çalışmışlardır. Mezopotamya'nın Sami kökeninden gelen Süryaniler çeşitli bölgelerde yaşamış bir topluluktur. Süryanilerin kökeni her zaman için tartışmalara neden olmuştur.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur. Tur Abdin'de halen 2000 ile 3000 arasında Süryani Ortodoks yaşamaktadır ve 30 köy, mezra ve kasabaya dağılmışlardır.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
İlgili 44 soru bulundu
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Günümüzde Süryanice başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye, Lübnan'da konuşulan ve ağırlıklı olarak kiliselerde resmi literatür ve teoloji dili olarak kullanılan bir dildir. Aynı zamanda tüm dünyaya dağılan Süryanilerin ortak iletişim dilidir.
Aslında Asur ve Arami ile anlatılmak istenen halk aynıdır. Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Yıkanan ve takdis edilen cesedin, hayatta iken bulunduğu ruhban sınıfının özelliklerini yansıtan giysileri, üzerine giydirilir. Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu.
Süryani sivillerin toplu katliamı 1915 yılının Ocak ve Mayıs ayları arasında İran Cephesi sırasında başladı. Bu dönemde katliamlar Osmanlı askerleri ve onları destekleyen Kürtler tarafından gerçekleştirilmişti.
İstanbul Süryani Ortodoks Kilisesi dini açıdan Metropolitlik statüsündedir. Ruhani lideri Metropolit ve Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin'dir. Maiyetinde biri Horiepiskopos diğerleri papaz rütbesinde dört ruhani görev yapmaktadır.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Türkiye'deki Süryanilerin önemli bir bölümü Süryani Kadim Kilisesi'ne bağlıdır. Ancak, Türkiye'de, sayıları çok az olmakla birlikte Katolik ve Protestan misyonerlerin faaliyetleriyle Katolikleştirilmiş ve Protestanlaştırılmış Süryaniler de yaşamaktadır.
Anıtlı, Mardin Midyat sınırları içinde yer alan, Dargeçit'e bağlı bir Süryani köyü olarak bilinir. 130 kadar kişinin yaşadığı bu yerleşim yeri de 20. yüzyılda Süryani yerleşkesi olmuştur. Burada 4. yüzyıla ait Meryem Ana Manastır Kilisesi bulunmaktadır. Hala özgürlüğünü koruyan bu yapı en eski ibadethanelerden biridir.
Baba için Süryanicede “abo”, Arapçada “eb”, Türkçede “baba”, Kürtçede “bab/bav” gibi hep aynı kelimenin yani “ba” harfinden türemiş türevleri kullanılır.
"Süryaniler, 1915'ten Turabdin bölgesi olarak adlandırılan Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Urfa'da yaşıyordu. Her ne kadar bugün itibariyle Urfa da Süryani kalmadıysa da, Süryani Kilisesi'nin merkezi esas olarak Urfa'dır.
Buna göre Yahudiler, Pers kralını bir kurtarıcı/Mesih olarak görmüş ve daha sonra Hristiyanlığa geçtiklerinde Hz. İsa'yı da Sirus'a benzetmişlerdir. Bu sebeple onlara Sirus'a inanan topluluk anlamında "Sûrin/Süryani" adı verilmiştir.
asur'da yasamis olan, asurlu.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Bunlar: Mor Hananyo Kilisesi, Mor Petrus Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Azizler Evidir. Bunun dışında Manastırda, Patrik, Metropolit ve Rahipler için yapılmış odalar bulunmaktadır.
Doğu Süryani lehçesi genellikle Süryani alfabesinin Madnḥāyā (Süryanice: ܡܕܢܚܝܐ, 'Doğu') biçimiyle yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri