V. yüzyıldan itibaren Süryânî ismi Îsâ Mesîh'te tek tabiat bulunduğuna inanan (monofizit) hıristiyanları yani bir mezhebi ifade etmek için kullanılmıştır.
İstanbul Süryani Ortodoks Kilisesi dini açıdan Metropolitlik statüsündedir. Ruhani lideri Metropolit ve Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin'dir. Maiyetinde biri Horiepiskopos diğerleri papaz rütbesinde dört ruhani görev yapmaktadır.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin ile beraberindeki heyeti kabulüne katıldı.
Patriklik merkezi 1963 yılından beri Suriye'nin başkenti Şam'da bulunmaktadır. İlk patrik olan Mor Petrus'tan günümüze kadar 122 patriğin başkanlık ettiği kilisenin şu anda 123. patrik olan Moran Mor İğnatiyos Efrem II başkanlık etmektedir.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Talihsiz papazın üzerindeki paraların çalınmaması polisin şüphesini çekti. Sorgulamada sıkıştırılan “Papadia” (Papaz eşine verilen ad) Teodora sonunda yaklaşık 2 yıldır ilişki kurduğu 41 yaşındaki sevgilisi ile bir olup kocasını öldürdüğünü itiraf etti.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz. Bu kategorilerde yer alan din adamlarının cenaze ayinlerini, bir üst kategoride bulunan ruhban yerine getirebilir.
Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır. Süryaniler din ve geleneklerine son derece bağlı olan topluluklardır.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
ÖZ: Mezopotamya Bölgesinde yaşayan en eski kavimlerden biri olan Süryaniler, Türkiye'de yoğun olarak Mardin ve çevresinde yaşamaktadırlar. Süryaniliğin ortaya çıkışında Patrik Yakup Baradaus etkili olduğu için Yakubilik olarak da anılmaktadır.
Bir diğer görüşe göre ise Suriye topraklarında hüküm sürmüş Arami Kralı ve Antakya kentinin kurucusu olan Suros, Süryani kelimesinin kökenidir. Buna göre Süryani ismi, Suros'un hüküm sürdüğü topraklara nispetle "Suriyeli" anlamına gelmektedir.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Böylece Süryaniler, Hristiyanlığa geçtikten sonra Süryani ismi de din ve kilise tanımlamalarına daha çok yaklaşmış ve adeta din ile bütünleşik bir hâl almıştır. Yahudi ve Ermeni isimlerinde olduğu gibi Süryani ismi de artık hem etnik hem de dinsel bir anlama kavuşmuştur.
Yerli güçlerin rolü Sayfo'da daha büyüktü, ama Osmanlı ordusu bazı Süryanilere karşı saldırıların emrini direkt olarak verdi. Bu katliamın nedenleri arasında Süryanilerin Osmanlı İmparatorluğu'na sadık olmadıkları düşüncesi ve sahip oldukları topraklara el koyma isteği vardı.
7 Ağustos 1933'te, Irak devlet güçleri ve yerel işbirlikçileri Simele kentinde 5 bin Asuri-Süryani'yi katletti, 60 köy yıkılıp yağmalandı. Yüz yıllardır soykırımlara maruz bırakılan Süryani halkı, Simele Katliamı'nın 89'uncu yılında katliamın tanınma çağrısını sürdürüyor.
Süryaniler Mardin'de yaşayan ve renkli inançları olan bir topluluk değildir, binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir halktır. Anlatıldığı üzere yalnızca şarap yapan bir halk değildir. Amacımız Süryaniler'in derin tarihini ve kültürünü, acılarını kendilerinin dilinden aktarmaktır.
Katolik rahipler neden bekaret kalmak zorunda ? Katolik Kilisesi'nde rahip olarak görev almak için "bekaret andı" en önemli şartlardan biri. Evlenme yasağı sayesinde "Tanrı ile rahip arasında saf bir bağın" oluştuğu, ve aynı zamanda din adamının "laik cematten" daha iyi ayrıştırıldığı farz ediliyor.
Türkçede rahip sözcüğü de bazen papaz anlamında kullanılır ancak her rahip bir papaz değildir. Rahip sözcüğü zaman zaman İslam dışındaki dinlerdeki din adamları için de kullanılır. Rahip sözcüğü Arapça kökenlidir. Farsça kökenli peder sözcüğü de Türkçede zaman zaman papaz anlamında kullanılır.
Piskopos, bazı Hristiyan kiliselerinde, birkaç cemaatten oluşan bir bölgenin başpapazı olan, fetva verme yetkisine sahip üst kademeden din adamı. Roma başpiskoposu Papa olarak adlandırılır ve Katolik Kilisesi'ndeki en yüksek makamın sahibidir.
SÜRYANİLER NASIL NAMAZ KILARLAR? Süryânilerde namaz, cemaatle ve bireysel olmak üzere iki türlü kılınır. Bireysel namaz kiyinin tek başına Allah'la başbaşa kaldığı, evinde ve işyerinde kılabildiği namazdır. Cemaatle namaz ise toplu halde Tanrı'nın evinde veya başka bir mekanda kılınabilir.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri