Halen Mardin ve İstanbul'da yaşayan küçük bir Süryani Katolik cemaati vardır, ancak Süryani Katoliklerin çoğu artık Irak, Suriye veya Lübnan'da yaşamaktadırlar.
Türkiye Süryânîleri
Türkiye'de büyük çoğunluğu İstanbul'da ikamet eden 20.000'i aşkın Süryânî olup İstanbul dışında Mardin, Mersin, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Ankara, İzmir, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya, Antalya ve Adana'da yaşamaktadır.
"Süryaniler, 1915'ten Turabdin bölgesi olarak adlandırılan Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Urfa'da yaşıyordu. Her ne kadar bugün itibariyle Urfa da Süryani kalmadıysa da, Süryani Kilisesi'nin merkezi esas olarak Urfa'dır.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
Süryaniler, köken olarak Hz. Nuh'un oğlu Sam'a dayanırlar. Semitik ırka mensup bu topluluğun yerleşim alanları genelde Mezopotamya bölgesidir. Bu geniş coğrafya üzerinde beş bin yıllık geçmişe sahiptirler.
Süryani, kökeni Mezopotamya'nın en eski dönemlerine kadar dayanan bir halka verilen isimdir. Süryani olan kişiler Hristiyanlığı kabul etmişlerdir. Eski bir kültüre sahip oldukları için bu yapıyı korumaya çalışmışlardır. Mezopotamya'nın Sami kökeninden gelen Süryaniler çeşitli bölgelerde yaşamış bir topluluktur.
Yıkanan ve takdis edilen cesedin, hayatta iken bulunduğu ruhban sınıfının özelliklerini yansıtan giysileri, üzerine giydirilir. Ahşap ve arkadan destekli sandalye üzerine oturtulmuş vaziyette manastır veya kiliselerin duvar, yer veya özel mekanlarına gömülür. Bu gömülüşte, ruhbanı cesedi toprak ile teması bulunmaz.
Mardin'de 92 yaşındaki Süryani Gevriye Akgüç kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Akgüç, sabaha karşı vefat etti.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Türkiye'deki Süryaniler arasında baskın olan Hristiyan mezhebi Süryani Ortodoks Kilisesi'dir ve 15.000-20.000 takipçisi Süryani olarak adlandırılmaktadır.
Bilindiği gibi Mardin, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ildir. Bugün hala farklı etnik grupları bünyesinde barındırmaktadır. Bunlar biri olan Süryaniler çok eski tarihlerden bu yana Mardin'de yaşıyorlar. Mardin sınırları içinde yaşayan Süryaniler farklı bölgelere dağılmıştır.
Başpapaz Gabriel Akyüz, “Şu an Mardin merkezde 90 ailemize mensup 400-500 kişi yaşıyor. Bölgede 5 bin Süryani daha bulunmaktadır.
7. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Süryani Patriği Mor Gabriel'in doğduğu bu köy, Mardin'in Midyat ilçesine 15 kilometre uzakta. Kendine özgü taş evleriyle oldukça güzel ve temiz olan bu 15 hanelik küçük köyde, yaklaşık 150 Süryani yaşıyor.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Süryanilik bir ırk, bir din değil. Süryani kelimesi, Asurca'dan türemiş bir kelime olup Asurlular anlamına geliyor. Süryaniler, kökeni Orta Doğu'nun kadim halklarından olan Aramilere dayanan bir Sami Hıristiyan halk.
Böylelikle Kadıköy Konsili'nden sonra biri daha çok Pers uyruğunda kalan diyofizit-Nesturi Süryanileri, diğeri ise daha çok Bizans Devleti'nin sınırlarında yaşayan monofizit-Yakubi Süryanileri olmak üzere ikiye ayrılan Süryanilerin bu teolojik ayrılıkları günümüze kadar uzanmıştır.
Ana kilisenin kuzeyinde, yüksek tonozları ona bağlanan ve vaftizhane olarak kullanılan Vaftizci Mor Yuhanon Kilisesi bulunmaktadır. Mardin Süryani Kadim Ortodoks Cemaati'ne ait olan kilise, günümüzde ara sıra kullanılmakta. 6. yüzyılda yapılmış olduğu düşünülen kilisenin plan şeması Kırklar Kilisesi'ni andırır.
Ruhanilerden oluşan Sensinod Meclisi, Mor Cyril Aphrem Karim'i yeni Süryani Patriği olarak seçti. Mor Cyril Aphrem Karim, Suriye'nin başkenti Şam'da dünyadaki tüm Süryanilerin dini lideri olarak Süryani Ortodoks Kilisesi Patrikliğini yürütecek.
Türkiye'de çoğunlukla Mardin ili ve köylerinde yaşamaktadırlar. Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri