Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılması ile oluşurlar. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman sulandırılan toz şeklinde sunulabilirler. Farmasötik süspansiyonların çoğunluğunda dispersiyon ortamı sudur. Çok az bir kısmında organik veya yağlı bir sıvı olabilir.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Süspansiyonlarda Kullanılan Diğer Yardımcı Maddeler
Parabenler, borik asit ve tuzları, sorbik asit, tiyomersal, benzil alkol, benzoik asit, klorbutanol ve kuaterner amonyum bileşikleri süspansiyon formülasyonlarında kullanılan koruyuculardır.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılmasıyia oluşur12. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman su- landırılan kuru süspansiyon (rekonstitüye-yeniden oluşturulan süspansi- yon) şeklinde bulunurlar. Süspansiyonlar günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır.
Süspansiyonun hazırlanması için şişe üzerindeki seviye çizgisine kadar su ilave edilir. Önce bu suyun bir miktarı konur ve şişe iyice çalkalanır, sonra geri kalan suyla belirtilen miktara tamamlanır. Hazırlanmış süspansiyon her 5 mL'sinde (1 ölçek) 100 mg sefiksim içerir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Ancak toz sulandırıldıktan sonra, yani süspansiyon ha- zırlandığında raf ömrü 15 gündür. Bu tip süspansiyon- larda en önemli nokta, süspansiyonun hasta tarafından kullanımı sırasında sulandırıldığında basit çalkalama ile kolayca dağılmasıdır.
taşıyıcı içinde, bir veya daha fazla aktif madde ihtiva eden süspansiyonlardır. madde ve formülasyona bağlı olarak, tat, koku, renk maddeleri ile antimikrobiyal ve stabilite sağlayan maddeler içeren dozaj şekilleridir. katı dozaj formlarından daha kolay alınır.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Her iki durumda da bir süspansiyon elde edilir. Bileşenlerini ayırmak için en çok dekantasyon ve filtrasyon gibi fiziksel yöntemler kullanılır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Kolloidal çözeltileri diğer çözeltilerden ayıran başlıca özellik bu taneciklerin büyüklüğüdür. Taneciklerin büyüklüğü 10−5 cm'den büyük ise çözelti, süspansiyon adını alır. Taneciklerin büyüklüğü 10−7 cm'den küçük ise çözelti, gerçek çözeltidir. Kolloidal sistem katılaştığında jel adını alır.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.
Oda sıcaklığında 16-25°C arasında saklanmalıdır. 16°C altında kristallenme olabilir 25°C üzerinde vazokonstriktör dayanıklığı önemli ölçüde azalır.ışıktan uzak tutulmalıdır . donmaktan korunmalıdır. KEPPRA 100 MG ORAL SÜSPANSİYON Açıldıktan sonra 7 ay25°C'de saklanmalıdır.
AUGMENTİN'in saklanması
AUGMENTİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Sulandırılmamış tozu 25C altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız. Sulandırılan süspansiyonu buzdolabı içinde (2-8 C) saklayınız ve 7 gün içinde kullanınız. Buzluğa koymayınız.
PAROL, süspansiyon (çözelti, katı-sıvı karışımı) şeklinde, her bir ölçeğinde (her 5 ml'de) 120 mg parasetamol içeren, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak etki gösteren bir ilaçtır.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Süspansiyon sisteminin üstlendiği görevler yol tutuş seviyesini artırmak, yol bozukluğundan kaynaklanan hissiyatı düşürmek ve virajlarda araca dönme kabiliyeti sağlamaktır. Sürüş sırasında aracın yol tutuşu doğrudan süspansiyon ile sağlanmaktadır.
Hazırlanışı: Toz bulunan şişeyi çalkalayınız. Daha sonra 15 mL için ölçekteki (7.5 mL) işaretine kadar, 30 ml için ölçekteki (15 ml) işaretine kadar kaynatılmış, soğutulmuş su koyup şişe muhteviyatına ilave ederek iyice çalkalayınız. Her kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayınız.
İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) ya da sütle karıştırmak etkiyi azaltıyor. İlacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içeren biberon ya da bardakta kalır. Karıştırma ihtiyacı duyulursa az sıvı kullanılmalı, böylece ilacın tamamı çocuğun sistemine ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri