Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır.
Süspansiyon araba içerisindeki konfor ile eş anlamlı olarak düşünülebilir; çünkü araçlardaki konforu sağlayan sistem olarak bilinirler. Yol üzerinde bulunan her türlü olumsuz koşulları azaltarak araç ve araç içindeki yolcuların konforunu sağlayan, sarsılmaları ve savrulmaları önleyen bir sistemdir.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır. Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
İlgili 40 soru bulundu
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Süspansiyon sistemi, araç şasesi ve tekerlekler arasında yer alan ve yay, amortisör, burç, çubuk, bağlantı ve kol- lardan oluşan bir sistemdir.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılması ile oluşurlar. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman sulandırılan toz şeklinde sunulabilirler. Farmasötik süspansiyonların çoğunluğunda dispersiyon ortamı sudur. Çok az bir kısmında organik veya yağlı bir sıvı olabilir.
Daha iyi açıklamak gerekirse araç bir tümsekten geçerken yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken ters yönde tekerleği geri iter. Bunun sonucu araç yukarı doğru seker, ardından yerçekiminin etkisiyle tekrar yere iner ve bir daha kuvvet oluşur. Bu olaylar sürekli böyle durmadan devam eder.
Süspansiyon sistemleri, aracınızın lastikleri ile yol arasındaki sürtünmeyi en üst düzeye çıkarır. Sürtünmeyi en üst düzeye çıkararak aracınızı daha dengeli bir şekilde yönlendirebilir ve daha rahat yol tutuşu yaşayabilirsiniz.
Süspansiyon sistemi ile metal bağlantı kollarının bağlandığı noktalarda bulunan, sürtünmeden kaynaklı metal aşınmasını ve sesi engellemeye yarayan genelde de kauçuk lastik malzemeden üretilen ve bağlantıların daha sıkı bir şekilde bir birine tutunmasını sağlayan elemanlardır.
Süspansiyon sisteminin üstlendiği görevler yol tutuş seviyesini artırmak, yol bozukluğundan kaynaklanan hissiyatı düşürmek ve virajlarda araca dönme kabiliyeti sağlamaktır. Sürüş sırasında aracın yol tutuşu doğrudan süspansiyon ile sağlanmaktadır.
Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur.
Yayların salınımını kontrol altına alarak sönümleyen süspansiyon sistemi elemanına amortisör denir.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılmasıyla oluşur1,2. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman su- landırılan kuru süspansiyon (rekonstîtüye-yeniden oluşturulan süspansi- yon) şeklinde bulunurlar. Süspansiyonlar günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır.
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Süspansiyonun hazırlanması için şişe üzerindeki seviye çizgisine kadar su ilave edilir. Önce bu suyun bir miktarı konur ve şişe iyice çalkalanır, sonra geri kalan suyla belirtilen miktara tamamlanır. Hazırlanmış süspansiyon her 5 mL'sinde (1 ölçek) 100 mg sefiksim içerir.
Süspanse hücreler besiyerinde asılı olarak büyürler. Kültür edildikleri kaba bağlanmadan yaşayıp çoğalma özelliğine sahiptirler. Kan, dalak, kemik iliğinden alınan hücreler genelde süspanse olarak büyürler.
Havalı süspansiyon sistemi Mercedes-Benz'in 1988 yılında keşfettiği, yolun durumuna göre aracınızın yükselip alçalmasını sağlayan sistemdir. Bu sistem araçların aerodinamiğini olumlu yönde etkilerken yol bozukluklarına karşı uyumu sayesinde de konforu arttırırlar.
Bağımsız Süspansiyon Sistemi: Bu tür süspansiyon sistemi, her tekerleğin bağımsız olarak hareket etmesine izin verir. Yani, bir tekerlek bir düzensizlikle karşılaştığında, diğer tekerlekler bundan etkilenmez. Bağımsız süspansiyon sistemi, yol tutuşunu, konforu ve araç dengesini artırır.
Aktif süspansiyon sistemi ani frenleme ve hızlı kalkışlarda araçların kaymamasını sağlar ve patinajı engelleyerek tekerleklerinizi de yıpranmaya karşı koruyabilir. İlk kez 1999 yılında keşfedilen bu özelliğin, yapılan testlerle birlikte araç sağlığını oldukça yüksek oranda koruduğu kanıtlanmıştır.
Süspansiyon sistemi nedir? Orta esnek bir yapıya sahip olan süspansiyon sistemi, arabaların tekerlekleriyle şasiyi birbirine bağlıyor. Şasi; direksiyon, amortisör ve tekerlekler gibi birçok parçayla birlikte çalışıyor.
Sabit aks süspansiyonu, tekerlekleri aynı aks üzerinde bağlayarak tekerleklerin birlikte yukarı ve aşağı hareket etmesine neden olan bir sistemdir. Yani bir tekerlek yukarı veya aşağı hareket ettiğinde, diğer tekerlek de aynı şekilde hareket eder.
Spor yay, aracınızın ağırlık merkezini yere yaklaştırarak yol tutuşunu artıran, virajlı yollarda savrulma riskini azaltan, aynı zamanda otomobillere sportif görünüm kazandıran spor helezon yay tipidir. Otomobillerde var olan ve konforlu sürüşü sağlayan yayların yerine takılan spor yayların bakla araları daha kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri