Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
“Konya etli ekmeğinin patent bilgilerinde yer alan özellikleri, 180 gram hamur, 100 gram et ve 100 gram kıyılmış sebzeden oluşmasıdır. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısımlarından alınmalıdır.
Etli Ekmek ustanın hüneri ile kağıt kadar ince ve yaklaşık 2-2,5 metre uzunluğunda servis ediliyor. Ocak tan masaya gelmeden önce son dokunuş Etli Ekmekğin üstüne maydanoz serpiştiriliyor. 2 metre uzunluğundaki Etli Ekmeğin nasıl bittiğini anlamıyorsun , çünkü sanki sütlü tatlı kadar hafif.
Konya'nın sembolü etli ekmek; ince hamuruyla ne kadar yediğinizi, doyup doymadığınızı anlayamadığınız güzellikte bir hamur işi. Makbul olanı hamurunun ince ve etinin çift bıçakla kıyılmış olması. Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
İlgili 38 soru bulundu
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla Konya'da düzenlenen “Konya Etliekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi" töreni gerçekleşti. Etli ekmeğinin tescil alması ile birlikte coğrafi işaret sayımız 209'a ulaştı.
Konya'ya özgü yemeklerden olan bıçak arası adını dana budunun iki bıçak tarafından kıyılmasından almıştır. Özenle kıyılan dana budu içerisine domates, biber ve soğanın ince ince kıyılması ile hazırlanan hamur içi, özenle yapılmış hamur bezelerinin içine yerleştirilerek taş fırında pişirilir.
1 Kg Kıymadan Kaç Adet Pide Çıkar :
Yukardaki Bu karışımdan ortalama 25 ile 30 adet arası pide çıkmaktadır.
Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır (Son yıllarda yaygınlaşan uzun, ensiz ve ince etli pideler, Konya'nın geleneksel etli ekmeği değildir). Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Kalori Bilgisi Etli Ekmek Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 188 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Etli Ekmek 282 kalori bulunmaktadır.
Biber, soğan ve maydanozu doğrayalım. Domates ve sarımsağı rendeleyelim. Salçayı, oda sıcaklığında tereyağ, zeytinyağ, pul biber, kekik, kimyon, karabiber ve tuzu kaba koyup yoğuralım. 1 kilo kıyma ve yukarıdaki malzemelerden 20 tane pide çıktı. Siz ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Kıymayı bir kere çektirin
Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Pidenin lezzetli olabilmesi fırının ısısından, pidenin servise sunulmasına kadar geçen sürede verilen emeğe bağlıdır. Malzemeler : (6 kişilik) 700 ml su, 750 gr un, 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 çay kasığı şeker, 1 yemek kasığı tuz (kıymalı pide iç malzemeleri) 300 gr kıyma, 2-3 baş soğan, yeteri kadar tuz.
Recai, pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılıyor. Konya'nın meşhur yöresel yiyeceği olan kıyma ve pideden yapılan etli ekmeğe rakip geldi. Pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılan 'Recai' adı verilen hamurlu yiyecek, rakip oldu.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
pide üstünde kasar tereyağı yumurtanın olduğu enfes bir yöresel lezzettir. yuvarlak pide üzerinde kavurma, kaşar peyniri, tereyağı ve sarısı patlatılmamış yumurta.
Daha önce 4 liradan satılan 180 gram hamurun fiyatı 5 liraya yükseldi. Konya'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan etli ekmeğe zam geldi. Daha önce 4 liradan satılan 180 gram etli ekmek hamurunun fiyatı 5 liraya yükseldi.
Yeni fiyatla satışlara başlandı. KONYA'DA ETLİEKMEK HAMURU FİYATI (2021 – 2022) NE KADAR? Un, yakıt, enerji ve nakliye gibi girdi fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, Konya'da etli ekmek hamurunun fiyatına yüzde 45'e yakın oranda zam yapıldı. Daha önce 2 lira 75 kuruş olan hamurun fiyatı, bundan böyle 4 TL'ye satılacak.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri