Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Türemiş sözcükler bir ya da daha fazla sayıda yapım eki alır. Örnekler: Susuz.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Özetle : olumsuzluk eki olan -ma,-me ekleri çekim ekidir. -sız,-siz, ekleri ise yapım ekidir. Cümlelerde olumsuzluk anlamı -me,-ma ekleri ile verilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
+sız Eki Olumsuzluk Eki Midir? Son zamanlarda bazı dilbilgisi kitapları ve dershane kaynaklarının birçoğunda –sIz eki için “olumsuzluk eki” terimi kullanılmaktadır. Bu ek, kullanılış ve örneklerine bakıldığında, olumsuzluk değil, “bulunmama”, “zıtlık” ve “yokluk” ifade etmektedir.
Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
İsim çekimi ekleri, isimleri fiillere veya isimleri isimlere bağlamak suretiyle kelimeler arasında geçici ilgiler kuran eklerdir. İsimler ve isim soyundan kelimelerin çekiminde işlek olarak kullanılır. Çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve hâl ekleri olmak üzere dört gruptur.
Fiil Çekim Ekleri
Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir. Türetilen sözcük, genellikle türediği sözcükle ilişkili olmakla birlikte, tamamen yeni bir anlama sahiptir: su (madde) ve suluk (kap) gibi.
İtalyanca salata kelimesi "tuzlanmış sebze, turşu" anlamına gelmekte olup, Türkçeye de bu dilden girmiştir. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen herba salata deyiminden türetilmiştir. Bu sözcük Latince "tuzlamak" anlamına gelen salare fiilinden +()t° ekiyle türetilmiştir.
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir. Basit sözcükler çekim eki almış halde olabilir.
Çekim ekleri, kelimenin anlam bütünlüğünü bozmayan, farklı bir sözcük oluşturmayan ve cümlede geçen diğer kelimelerle anlam ilişkisinin kurulmasını sağlayan eklerdir. Yapım ekleri ise hem sözcüğün anlamını değiştirir hem de kelimede tür farklılığı doğurabilir.
Kelimelerin olumsuzlaştırılmasında kullanılan iki temel olumsuzluk eki (-sız, -ma) yanında kavramların olumsuzluğunu soru yoluyla ifade eden ±mı soru eki de vardır. Bunlardan isimlere eklenen –sız ekiyle fiillere eklenen –ma olumsuzluk eki Türkçenin en eski dönemlerinden beri kullanılan eklerdir.
+layın, +leyin: Aslında bir isim çekim eki olan bu ek zamanla kalıplaşarak günümüzde zaman isimleri türeten bir yapım ekine dönüşmüştür. +cılayın, +cileyin: Günümüzde pek işlek olmayan bu ek zamirlere “gibi, kadar” anlamı katmaktadır.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.
İsimden isim yapım ekleri: İsmin kök ve gövdelerine gelerek yeniden isim yapan eklerdir. Bunlar içerisinde, '-sız, -cı, -daş -lık, -lı, -cıl, -sal' ekleri söylenebilir. Örnek: Şekerlik, Türkçe, Bencil, susuz, insancıl, gönüldaş, havalı, kumsal.
Yukarıda zikrolunmuş bütün bu hallerin gösterdiği gibi Türk dillerinde küçültme şekilleri dıştan görünüş benzerliği, fonksiyon benzerliği veya vazife benzerliği bakımından gövdeye bağlı olan yeni kelimeler olarak kullanılır, yani küçültme ekleri yapım eklerinin vazifesini yapar.
Balık zaten tek başına kök halinde olduğu için ek almamıştır. Bundan dolayı yapım eki yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri