Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Mide ve bağırsak hareketlerini artırdığı bilinen rezene çayı, sindirim sisteminde meydana gelen ve spazm adı verilen sıkışma hissini gidermeye yardımcı olabiliyor. Bu sayede sindirim sisteminin hızlanmasına sebep olan rezene çayı, hazımsızlık şikayetlerinin azalmasında rol oynayabiliyor.
Bunların bazıları ise, nane, papatya, zencefil, rezene, muz, salatalık, armut, maden suyu, karanfil çayı, yoğurt ve kefirdir. Zencefil çayı: Zencefil geçmiş dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde sıkça kullanılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
En az nane çayı kadar ferahlatıcı etkilere sahip bir başka çay da biberiye. Özellikle sindirim sistemi problemleri konusunda vücuda destek olan biberiye çayı, hazımsızlık, şişkinlik ve bunlara bağlı kabızlık sorununa çözüm olabiliyor.
Tarçınlı bal: Ülser ve mide asidi için kullanılan bal, tarçınla karıştırarak yendiği zaman mideyi rahatlatır. Muz ve kavun: Muz ve kavun lifli yapısı sayesinde mideye ve sindirime oldukça faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını önemli ölçüde azaltır. Patates: Patates mide ve sindirim sorunlarını azaltır.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Özellikle, uzun süre geçmeyen mide ağrısında peptik ülserden şüphelenilmelidir. Reflü Hastalığı: Mideden yemek borusuna midenin asitli içeriğinin geri kaçması sonucu, bu bölgenin tahriş olmasının sonucu olarak mide ağrısı izlenebilir.
Muz. Aslında sadece muz değil, muz başta olmak üzere tüm lifli besinler mide ağrılarını hafifletme konusunda size yardımcı olacaktır. Sindirilebilir besin lifi açısından oldukça zengin olan muz, mide enzimlerinin de sağlıklı bir şekilde salgılanmaya devam etmesini sağlıyor, bu da kısa sürede mide ağrısına iyi geliyor.
Sıvı ihtiyacınızı öğün aralarında giderin. Besinleri iyice pişirin ve ağzınızda bolca çiğneyin bu sayede midenize daha az iş bırakmış olursunuz. Çok sıcak veya çok soğuk besin tüketiminden kaçının. Aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durun ve daha az baharatlı yiyecekleri tercih edin.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri