Rezene çayı, sütü artıran karışım çaylarda muhakkak yer alan bir bitki çayıdır. Sütü az gelen kadınların, emzirme döneminde kurtarıcısı olan rezene çayı aynı zamanda sindirimi de rahatlatmaktadır. Bebekte gaz oluşumunu önlemek adına rezene çayını günde 2 fincan ölçüde tüketebilirsiniz.
Emziren annelerde rezene çayı kullanımı güvenli olmayabilmektedir. Bazı yeni doğan ve anne sütü alan bebeklerde annenin tükettiği bitki çayından dolayı sindirim sistemi hasarı rapor edilmiştir. Tüketimin günde 1-2 fincan ile sınırlandırmasına özen gösterilmelidir.
Anne Sütünü Artırır: Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen ve galaktogog özelliğine sahip bir bitki olduğu bilinen rezene çayı, anne vücudunda daha fazla süt üretilmesini sağlayabilir. Sodyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olması sebebiyle sıvı dengesini de sağlar.
Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Metabolizmayı Hızlandırır: Rezene bitkisinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinir. Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programıyla birlikte tüketilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Uyumadan önce rezene çayı içmek, sinir sistemini rahatlatmaya ve uykuya neden olan melatonin salgılanmasına yardımcı olur.
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve mide ağrısına sebebiyet vermektedir. İleri seviyelerdeki yan etkileri ise kusma, nefes almada zorluk, cilt sorunları, Kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu ve akciğer ödemi yer almaktadır. Emzirme döneminde anne sütünü arttırdığı gibi bilgilerde yer almaktadır.
Rezene çayının sakinleştirme özelliği dikkate alındığında da özellikle gaz sancısı çeken bebeklerde, kolay gaz çıkarmaları açısından, rahat ve kaliteli uyku zamanları olmaları açısından önerilir.
Anne Sütü Artırıcı Çaylar
Dolayısıyla emzirme döneminde anne sütünü artıran içecekler listesinin başında gelen bitki çaylarını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Annelerin en çok tercih ettiği süt artırıcı çaylar arasında ise rezene, kış çayı, karışık bitki çayı ve emziren annelere özel çay karışımları geliyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Rezene çayı, sütü artıran karışım çaylarda muhakkak yer alan bir bitki çayıdır. Sütü az gelen kadınların, emzirme döneminde kurtarıcısı olan rezene çayı aynı zamanda sindirimi de rahatlatmaktadır. Bebekte gaz oluşumunu önlemek adına rezene çayını günde 2 fincan ölçüde tüketebilirsiniz.
Rezene tohumundan iki silme çay kaşığı (2 gram) alarak ezin. (Çay şeklinde tüketime hazır ise bu işleme gerek duymayabilirsiniz.)
Bebeğinize günde iki kez, bir öğünde 5-6 çay kaşığı olacak şekilde rezene çayı içirebilirsiniz. Rezene çayı her gün taze hazırlanmalıdır.
Annede ve bebekte gaz problemi var ise anne günde 4-5 fincan rezene tüketebilir. Ayrıca ısırgan, zencefil, dereotu, kimyon, adaçayı, ıhlamur, melisa ve papatya gibi bitkilerle hazırlanan bitki çayları da bu dönemde annelere yarar sağlayacaktır. Günde 2-3 fincan tüketilmesi yeterli olacaktır.
Emziren anneler papatya çayı içebilir mi? Emziren anneler günde iki fincanı geçmemek kaydıyla papatya çayı tüketebilir.
Yeterli miktarda kullanıldığında bebeklerin midelerinin rahatlamasına yardımcı olur. Bebeklik dönemindeki en büyük sıkıntı gaz ve şişkinliktir. Bu dönemde anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz durumu uykusuzluk ve huysuzluğa yol açar. Rezene çayı ise bu sorunlara iyi gelir.
Rezene anason ile karıştırılabilmektedir. Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Gün içinde 2 fincan içmek yeterli olacaktır. Daha fazla tüketilen rezene çayı ciltte kızarıklık ve döküntü gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanında çok fazla tüketilen rezene çayı bazı kişilerde kusma ve mide bulunmasına sebebiyet verebilir. Yaşlı ve hamile kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir.
Rezene çayı, öksürük ve boğaz tahrişini hafifletmeye yardımcı olabilir. Rezenenin içeriğinde bulunan bazı bileşenler, boğazı yatıştırıcı bir etki sağlayabilir. Rezene çayının bazı insanlar için balgam söktürücü etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Anason çayının en önemli kullanım alanlarından biri de emziren anneler ve kolik sancısı yaşayan bebekler. Anason, emziren annelerin sütlerini artırır. İçeriğindeki etken maddeler süt ile bebeğe geçtiğinde ise bebeklerin gaz sancısı azalabilir.
Rezene Çayı Kullanımı
Alman Bitki Komisyonu ve İngiliz Bitki Kompendiyumu rezenenin günde şu miktarlarda kullanılmasını tavsiye ediyor: 0–1 yaş arasında 1-2 gram, 1–4 yaş 1.5–3 gram, 4–10 yaş 3-5 gram, 10–16 yaş ve üzeri 5–7 gram. Kullanmadan önce meyvelerin ezilmesi gerekiyor.
Bebeklerde görülen kolik sancılar için doktorlar damla desteği sağlamaktadır. Bitkisel tedavi için de kimyonlu rezene tercih edilmektedir. Eğer bebeğiniz 1. ayını doldurmuş ise ve mama ile besleniyorsa, kimyonlu rezene çayı uygun görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri