Sıvı klor genellikle çok büyük ve halka açık havuzlarda kullanılmaktadır. Çünkü toz klora göre çok daha etkilidir. Bunun yanı sıra müstakil havuzlarda ve az kişinin kullandığı havuzlarda ise toz klor kullanılmaktadır. Bu doğrultuda havuzun büyüklüğüne ve kullanan kişi sayısına göre klor seçimi yapılmalıdır.
Toz yani granül klor günlük dezenfeksiyon için tercih edilir. Tablet klor ise genellikle skimmerli havuzların sepet bölümlerine konularak uzun süreli salınım amaçlı değerlendirilir. Klor kullanımının yaygın olmasının sebepleri arasında maliyetinin düşük olması ve dezenfekte gücünün yüksek olması bulunur.
Toz klor havuzlarda dezenfektan amacıyla kullanılan üründür. Sudaki mikroorganizmalara karşı mücadelede kullanılırlar.Toz klor manuel olarak elle uygulanır.Kullanımı olukça basittir ve tablet klora göre daha ekonomik fiyata sahiptir. Havuz suyunda klorlama amacıyla kullanılırlar.
“İçme suyundaki klor zararlı mıdır?” sorusunun yanıtını şöyle verebiliriz: Aslına bakarsanız klor içeren suyu içmenin kısa vadede sağlığa bir zararı yoktur. Ancak uzun vadede klor içeren su, yutma veya cilt teması sonucu vücuda girdiğinde, asit üretmek için su ile reaksiyona girer.
SIVI KLOR %15-16
Sıvı çözeltisi homojen olarak kalabildiğinden otomatik dozajda kullanıma uygun tek klor içerikli ürün sıvı klordur. Bu sebeple hem açık hem de kapalı havuzlarda periyodik olarak kullanılan en temel klor bileşiğidir.
İlgili 16 soru bulundu
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Kimi zaman da erimiş sodyum klorürden elde edilir. Klor ve bileşikleri kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işlemlerinde ve kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Ayrıca evlerde kullanılan ağartıcıların, mikrop öldürücülerin, çok sayıda organik ve inorganik maddelerin üretilmesinde yararlanılır.
İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, suda bulunması gereken klor miktarının en fazla 0,5 mg/lt olmasını belirtir. Yani suyun litresinde en fazla 0,5 mg serbest klor bulunması gereklidir. Ancak klorlama işleminde ise 1,5 mg/lt klor kullanılır.
Çamaşır suyu ve benzeri deterjanlar: Klor gazı, akciğer sağlığını olumsuz etkileyen bir gazdır. Çamaşır suyunu yoğun kullanmak ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırmak akciğer sağlığınıza zarar verebilir. Yoğun çamaşır suyu kullanımı astım ataklarını da tetiklemektedir.
Kullanımı tablet olması sebebiyle kolaydır. Tabletler 200 gram ağırlığındadırlar. Genelde havuzlarda skimmer sepetine ve klanüratör sepetine konulur. Tablet klorlar sepet ve haznelerine konulduktan sonra yavaş yavaş erimeye bağlayacaktır.
Kullanım Şekli
1 tabletten; 1 lt suda 1500 ppm klor elde edilir. 2 lt suda 750 ppm klor elde edilir. 3 lt suda 500 ppm klor elde edilir. 4 lt suda 375 ppm klor elde edilir. 5 lt suda 300 ppm klor elde edilir. 6 lt suda 250 ppm klor elde edilir. 7 lt suda 214 ppm klor elde edilir. 8 lt suda 187 ppm klor elde edilir.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Haftalık olarak havuz dip süpürgesi ile havuz fayansları temizlenmelidir. Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs. Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.
Bu rengi almalarındaki en önemli sebep ise deniz katmanının derinliğidir. Gelen ışık frekansları, derinliğe göre renk verir. Suyun derinliği arttıkça mavi renk de belirginleşir. Hal böyleyken, havuz yaptıracak olan kişiler de havuzlarında deniz suyuna benzer bir görüntüye sahip olmayı bekler.
Klorla asitlerin ya da klorla çamaşır suyunun birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır.
Havuza İdrar Yapmak Zararlı Mı? Yapılan bir araştırmaya göre idrarın bir parçası olan ürik asitle havuzlardaki klor elementi uyumlu olmamaktadır. Klor ve ürik asit arasındaki tepkimeden trikloramin ve siyanojen klorid gibi iki zararlı bileşen meydana gelir. Bu kimyasallar pek çok nedenle oluşabilir.
Havuz Suyu Tazeleme İşlemi
Havuz suyu ne sıklıkla değiştirilir diye soranların havuz suyunu 6 ayda bir boşaltıp tekrar doldurması gerektiğini bilmesi gereklidir. Temizlik işlemi kendi içerisinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.
%56 Granül Toz Klor Kullanım Şekli Nasıldır? %56 granül klor kullanım şeklioldukça kolaydır. Başlangıç olarak her bir 100 m3 havuz suyu için 500 gram olarak 3 gün boyunca uygulanır. Daha sonra rutin bakımlar için her bir 100 m3 havuz suyu için günlük 200 gram olacak kadar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri