Trafikte araçların sesini dinlemeli, etrafa bakmalı ve güvenli olduğu anlaşılana kadar karşıdan karşıya geçmemelisiniz. Yol güvenli ise; önce sola sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz. Eğer görüş alanında bir sürücü varsa onunla göz teması kurmalısınız.
Karşıdan Karşıya Geçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Eğer geçeceğiniz yerde alt geçit veya üst geçit varsa öncelikle bunları tercih edin. A Alt ve üst geçit yoksa; Yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerden geçiniz. Karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak geçmelisiniz.
Yaya geçidi olan veya geçiş yapılacak yerden karşıya geçerken şu kurallara uymalıyız: Geçiş yapılacak yere gelinir. ** Sonra sağa bakılır. ** Taşıt yoksa hızla karşıya geçilir.
Yolda karşıdan karşıya geçerken mutlaka OKUL GEÇİTLERİNİ, YAYA GEÇİTLERİNİ veya ALT-ÜST GEÇİTLERİNİ kullanın. Trafik ışıklarına mutlaka uyalım. Biz yayalara KIRMIZI yandığında duralım, YEŞİL yandığında ise yolun karşısına hızlı adımlarla geçelim.
yola adımını attığında araba soldan gelir,bu yüzden soluna bakarsın ilk önce. Evet,Soru açık.Neden ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakılmazda ilk önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakılır. Türkiye'de trafik sağdan akar. yola adımını attığında araba soldan gelir,bu yüzden soluna bakarsın ilk önce.
İlgili 33 soru bulundu
Trafikte araçların sesini dinlemeli, etrafa bakmalı ve güvenli olduğu anlaşılana kadar karşıdan karşıya geçmemelisiniz. Yol güvenli ise; önce sola sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz. Eğer görüş alanında bir sürücü varsa onunla göz teması kurmalısınız.
1- Alt geçitlerden, 2- Üst geçitlerden, 3- Yaya geçitlerinden, 4- Okul geçitlerinden, 5- Trafik Polisinin bulunduğu yerlerden, 6- Trafik ışıklarının bulunduğu yerlerden, 7- Sayılanların hiç birisi yoksa köşe başlarından geçilmelidir.
Trafik işaretleri olmayan yerlerde önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak karşıdan karşıya geçmeliyiz. Yolun ortasına geldiğimiz zaman yeniden sağa bakmamız gerekiyor. Ancak karşıdan karşıya geçerken kesinlikle koşmamalıyız ve dikkatli şekilde geçmeliyiz.
Önce Sola, daha sonra sağa, tekrar sola bakılarak yol kontrol edilir, eğer araç gelmiyorsa veya çok uzak mesafedeyse yol dik olarak koşmadan hızlı adımlarla yürünür, Yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakılarak, yine koşmadan hızlı adımlarla yürünür ve geçiş tamamlanır.
NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ? Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz. Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz.
Yayalar için de trafik ışıkları vardır. Yayalar için kırmızı ışık yandığı zaman bu dur demektir. Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir. Araçlar için kırmızı ışık yandığı zaman yayalar için yeşil ışık yanmaktadır.
Trafiğin; yol, insan, araç ve çevre gibi birçok ögesi bulunur. Ancak en önemli unsur olarak başta insan gelmektedir. Çünkü insan trafikte belirleyici unsur özelliği taşır. İnsanlar trafiğin her yerindedir; yolcu, sürücü, yaya vb. şeklinde sıralayabiliriz.
Yaya geçitlerinden geçmek doğru bir davranıştır. Alt ve üst geçitlerden de geçmek doğru bir davranıştır. Yolu kontrol ederek de geçmek doğru bir davranıştır. Ama arabaları durdurarak geçmek doğru bir davranış değildir.
Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad. Bazı toplumlarda paten ve kaykay gibi küçük tekerlekli araçları kullanan kişiler de yaya olarak kabul edilir. Günümüzde bu terim çoğunlukla yolda ya da kaldırımda yürüyen insanlar için kullanılır.
Yayaların Uyması Gereken Genel Kurallar
Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımını kullanılmalıdır. Karşı kaldırıma yaya geçitleri kullanılmalıdır. Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçilmelidir. Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürünülmelidir.
Araç yolunda geçiş üstünlüğü taşıtlara aittir ancak yaya geçitlerinde sürücüler hızlarını azaltmalı ve kurallara uygun bir şekilde karşıdan karşıya geçen yayalara ilk geçiş hakkını vermelidirler. Sürücüler aracın içinde daha güvenli bir konumdayken olası bir kaza anında yayalar tamamen korunmasız haldedirler.
Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve yayalar ışıklara riayet etmelidir. Eğer yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyorsa, araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir.
Cevap: Karşıdan Karşıya Geçerken; Trafik Polisinin, Trafik Işıklarının, Yaya Geçitlerinin, Alt ve Üst Geçitlerin Bulunduğu Yerleri Kullanınız! Yaya Geçitlerinden Karşıdan Karşıya Geçerken, Önce Solunuza, Sonra Sağınıza, Daha Sonra Tekrar Solunuza Bakarak Koşmadan, Hızlı Adımlarla Geçiniz!
Şimdi bunların ne olduğunu sırasıyla öğrenelim. - Mutlaka karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini kullanmalıyız. - Eğer var ise öncelikle üstü ya da alt köprüyü kullanmamız gerekir. - Aynı zamanda trafik polisinin olduğu yerlerde karşıdan karşıya geçmeye dikkat etmeliyiz.
Trafikte hem sürücülerin hem de yayaların uyması gereken kuralların tümüne trafik kuralları denmektedir.
Ancak her ikisinde de temel prensip yayaların otoyolu kesen bir hatta güvenle karşıya geçmelerini sağlamaktır. YAYA GEÇİTLERİ YALNIZCA HERKES KURALLARA UYDUĞUNDA GÜVENLİDİR: Hiçbir zaman yaya geçidinde tam anlamıyla yolun size ait olduğunu varsaymayın.
Trafikte Banket Kullanımı
Bu kısım normal şartlarda trafiğe açık değildir ve yayalar ya da hayvanlar tarafından kullanılması uygundur. Ancak trafik sıkışıklığı ya da kaza gibi olumsuz durumlarda banket kısmı zaman zaman bazı araçlar tarafından kullanılabilir.
Güvenli yol, kavşakları, yaya ve okul geçitleri belirlenmiş, gerekli güvenlik önlemleri alınmış yollara denir. Yaya geçidi, trafik polisinin olduğu yerler, alt geçit, üst geçit, okul geçidi, ışıklı işaret cihazının olduğu yerler güvenli geçiş yerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri