Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Laktozsuz süt
Genel olarak dünyada fakat daha çok Asya ülkelerinde görülen laktoz duyarlılığından dolayı süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş süt çeşididir.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
1) Hiç süt içemeyen bir anne adayı aynı ölçüde yoğurt yiyerek gerekli kalsiyum ihtiyacını tamamlayabilir. Yoğurt yemekle birlikte tüketilirse sindirimi daha kolay olur. Ayrıca sütle aynı miktarda kefir tüketerek de kalsiyum ihtiyacını karşılanabilir.
Yağsız olarak etiketlenen çoğu sütler %0,1 (binde bir) oranında yağ içermektedir. Çoğu beslenme ve sağlık otoritesi, günlük süt ihtiyacını karşılamak için az yağlı veya yağsız süt önermektedir. Az yağlı veya yağsız süt, içmek veya gevrek üzerine dökmek için idealdir.
İlgili 26 soru bulundu
Yine evlerde kontrollü ısıtma yapılamadığı için ve hatta kaynatıldığı için sütte vit B1, B6, B12, folik asit, vit C kaybı, renk ve lezzet değişiklikleri olur. Bu nedenlerle her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü (UHT) sütler alınmalıdır.
Keçi sütünün protein değeri, inek sütü ya da diğer bitkisel sütlere göre daha yüksektir. Ayrıca, içerdiği proteinin daha sindirilebilir olması da özellikle ilgi çekicidir. Bu, içerdiği proteini vücudunuzun kullanmasının daha kolay olduğu anlamına da gelir.
Sütün Yerini Alabilecek Gıdalar :
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın.
Çelebi, inek sütünün alternatiflerinin giderek popüler hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti: 'Vegan ve süt proteini alerjisi olanlar badem, soya, yulaf ve hindistan cevizi sütünü tercih edebilir. İnek sütünde bulunan büyüme hormonu ve östrojen güvenli limitin üzerinde.
Kendi ürünlerinin sadece hijyen koşullarını öne çıkartarak, açık sütün ise bundan mahrum olduğunu seslendirirler. Evet bu görüş doğrudur ama bu özellik ambalajlı sütün çiğ sütten daha kaliteli ve besleyici olduğunu asla göstermez. Zira tam tersidir. Sütün en kaliteli hali, ineğin memesinden çıktığı halidir.
İnek sütüne en yakın tada sahip olan soya sütü, özellikle de kahvecilerde vegan tercih olarak sunulur. Protein bakımından zengin olan soya sütünü evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bitkisel sütler arasında en çok bilinen ve en sık kullanılan badem sütüdür.
İnek sütü tüketemeyen veya tüketmemeyi tercih edenler için badem sütü bitki bazlı iyi bir alternatiftir. Badem sütü, inek sütüyle karşılaştırıldığında, protein, yağ ve karbonhidratlar ile mikro besinler açısından daha düşüktür, çünkü büyük ölçüde su ana bileşendir.
Yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum kaynağı
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir.
İki süt çeşidi de enerji ve protein olarak birbirine çok yakındır ancak yetişkinlerde sindirimi problem olan sütün; laktozsuz olmasını tavsiye ederim. Ayrıca kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları riski azaltmak için ise laktoz sütü tercih etmeliyiz.
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur. Laktoz intoleransı, süte karşı gıda alerjisi olmasıyla aynı şey değildir.
İnek sütünü parçalayarak, emilmesini sağlayan enzimler, aşırı tüketime bağlı olarak, bağırsaklarda yetersizlik göstermekte ve çocukta yine benzer şekilde reflü, gaz, geğirme, sebepsiz kabızlık veya ishal ataklarına neden olabilmektedir.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar; inek sütü protein alerjisi veya laktoz intoleransı olan çocuklarda badem sütünün alternatif olarak tüketilebileceğini gösterir. Çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan badem veya kuruyemiş alerjiniz yoksa doktor önerisi ile badem bazlı içecekler tüketilebilmektedir.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Keçi sütünün içeriğinden dolayı inek sütüne nazaran alerjik yapısı daha azdır. İnek sütünde Folik asit ve B12 değeri keçi sütüne göre daha yüksektir. Bu sebeple keçi sütü tercih edenlerin Folik asit ve B12 açısından desteklenmeleri gerekmektedir. Keçi sütü diğer sütlere göre A vitamini açısından daha zengindir.
Elde edilen keçi sütleri peynir, yoğurt, tereyağı gibi değişik süt ürünlerine işlenerek, yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Söz konusu ürünlerin pahalı olmasının nedeni, keçi sütünün beslenme ve özellikle sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır (Kılıç ve ark., 2002).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri