Konsantre yem karmalarından enerji ve protein bakımın- dan zengin mısır, arpa, buğday, yulaf ve çavdar kırma- larının hayvanlara kırılarak hatta ezilerek, mısır silajının yanında verilmesi uygun olur. İneklere verilecek kaba yem miktarı 100 kg canlı ağırlık için 2 kg kuru ot olarak hesap edilir.
Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Bunlar uygun zamanda biçilirse enerji bakımından da iyi durumda olurlar. Konsantre yem karmalarından enerji ve protein bakımından zengin mısır, arpa, buğday, yulaf ve çavdar kırmalarının hayvanlara kırılarak hatta ezilerek, mısır silajının yanında verilmesi uygun olur.
* Sütçü ineklerin döl tutma ve kızgınlık başarı seviyesini tamamı ile fazlalaştırmaktadır. * Hayvanlar için arpa ezmesi çok lezzetli bir yemdir. * Arpa ezmesi aynı zamanda hayvanlarda yem tüketimini artırıcı bir etkiye sahiptir.
Arpa samanı mı buğday samanı mı sorusunun cevabı bilimsel kanıtlar sonucu arpa samanıdır. Çünkü besin değeri daha yüksektir. Ayrıca hayvanların, üreme, gelişme ve süt verimliliğini yüksek seviyede artıran saman çeşitlerinden biridir.
Büyükbaş hayvan başı 4 kg/ gün arpa üzerinden aylık 120 kg arpa verilecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların günlük beslenmelerinde verilebilecek en önemli öğündür. * Besi hayvanlarında özellikle karkas randımanına katkı sağlamaktadır. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt verimini artırmaktadır.
Enerji Kaynağı Arpa ezmesi, hayvanlara enerji sağlamak için önemli bir kaynaktır. Karbonhidrat içeriği, hayvanların enerji ihtiyaçlarını karşılamada etkilidir. Bu da hayvanların günlük aktivitelerini sürdürebilmeleri ve büyüme süreçlerinin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi açısından önemlidir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde hayvana günlük olarak verilecek olan rasyonun yanına ilave edilerek kullanılır. Samal hayvanlarda süt verimine, besi hayvanlarında karkas randımanına katkı sağlar.
Yulaf, arpa, tahin, dereotu, havuç, rezene, fındık, ceviz anne sütü yapımını artırdığı için özellikle tüketmenizi öneriyoruz. Günlük tam tahıllı ekmek tüketimini ihmal etmeyin. Günlük yumurta tüketimi bebeğinizin beyin gelişimi için önemlidir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir. İneğe verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir.
Örnek verecek olursak; 200 kg canlı ağırlığa sahip bir danaya günlük 4 kg kesif yem verilir, aylık olarak 120 kg kesif yeme ihtiyaç duyulmaktadır. Kesif yemin içeriği ise; günlük 600 gram Akıllı Besi yemi ve 3,4 kg arpa ezmesi olmalıdır.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Olaya tersten bakarsak besi yemleri de ekstra ham maddeler ve de yem katkı maddeleri de kullanılarak desteklenmek şartıyla süt sığır beslenmesinde kullanılabilir.
Bu üretim aşamalarından geçen arpa ,bünyesinde bulunan nişastanın jelatinize edilerek,sindirilebilirliğinin arttırılmasıyla,hayvanın tane ARPA'nın nişasta ve enerjisinin tümünden faydalanmasını sağlayarak et ve süt veriminin % 15 oranında artış yününde olumlu fayda ve verime neden olmaktadır.
Arpa ezmesi bütün hayvanlara verilebildiği gibi geviş getiren hayvanlar için daha uygundur. Arpanın ezilmeden verilmesi taktirde hayvanlarda önemli bir kısmı sindirilmeden dışkı ile atılır. Bu nedenle arpanın ezilerek verilmesi tavsiye edilmektedir.
* Arpa ezmesi büyük baş ve küçük baş hayvanların gün içerisinde yemelerinde verilebilecek en mühim öğün olmaktadır. * Besi hayvanlarında bilhassa karkas verimine katkısı bulunmaktadır.
Arpa, meme ve diğer hormona bağımlı kanserlerin yanı sıra kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan bitki lignaları bakımından zengindir. Serbest radikalleri ve visseral yağları azaltarak ve kan basıncını stabilize ederek, kanser ve kalp hastalıkları riskini en aza indirir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Ayrıca bazı üreticiler buzağılara arpa, buğday kepeği. gibi yemler vermektedirler. Bu yemlerde buzağılarda. büyüme için gerekli vitamin A aktivitesini sağlayacak.
Ege Bölgesi yazlık arpa çeşitleri için en uygun ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralıktır. Kışlık veya alternatif tabiatlı arpa çeşitleri daha erken ekilebilir. Yazlık arpa çeşitlerinde ekim, zorunlu durumlarda, iklim şartlarına göre ocak ayının ortalarına kadar uzayabilir.
Uzmanın Yanıtı
Arpa silajı besi hayvanlarında rahatlıkla kullanılabilir. Beside canlı ağırlık ve besiyi bitirme süresi hedeflerinize göre besi başından sonuna kadar 3-8 kg arasında yedirebilirsiniz. Fazla yedirdiğinizde daha az arpa ve mısır gibi enerjili yemler yedireceğiniz için besi süresi uzar.
Süt sığırı rasyonlarına yüksek oranda katılacaksa yavaş yavaş alıştırılması gerekir. Buğday, enerji içeriği yüksek, protein kalitesi diğer tahıllara göre daha iyidir. Süt sığırı rasyonlarında % 25'i geçmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri