Enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek sütün annesinin göğsünden geldiğini sanarak emmeye başlıyor. Böylece süt kanalları uyarılıyor ve yeniden süt üretimi başlıyor. Bunu 1 hafta süreyle bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlıyoruz.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Süt üretimi azalan ya da kesilen anne emzirmeye yeniden başlayabilir. Çocuğunu emzirmeyi bırakmış bir kadın yakın zamanda ya da daha sonra yeniden süt üreterek kendi bebeğini ya da bir başka bebeği kendi sütüyle besleyebilir. Bu duruma "relaktasyon" denir(3,5,10,22).
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer.
Bazı bebekler tek memeyi reddedip diğeri ile beslenmesini sürdürürken bazı bebekler her iki memeyi de emmek istemeyebilir. Bebekler bazen emme konusunda isteksiz davranabilir, huzursuz olabilir, emmeyi kısa süre içinde bırakıp sonra tekrar emmek isteyebilir. Bu gibi durumlar oldukça normaldir.
İlgili 29 soru bulundu
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Emzirmeyi bırakınca süt ne zaman kesilir, üç gün emzirmeyince süt biter mi gibi soruların yanıtları, hormonlarla ilgilidir. Yukarıda da açıkladığımız üzere sütün kesilmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekir. Sadece üç gün emzirmemek sütün kesilmesine neden olmaz.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Anne, sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor.
kazein topakları eksi yüklüdür. Bu yüzden topaklar arasında elektriksel itme kuvvetleri vardır. Suyun sıcaklığının ve asitlik derecesinin değişmesi sonucu bu iki etkenden herhangi biri ortadan kalktığında topaklar birleşerek büyür ve süt kesilir.
Meme hastalıkları konusunda eğitim almış genel cerrahlar ve meme ile özel olarak ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları özellikle tercih edilmesi gereken doktorlar olmalıdır.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Süt azaltan besinlerden uzak durun
Aşırı şekilde maydanoz ve nane tüketmek süt üretimini azaltabilir. Acılı ve baharatlı yiyecekler hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Süt sağma makineleri ister manuel ister elektrikli olsun, anne sütünün azalmasına sebep olmazlar. Aksine biriken sütün sağılması ve boşaltılması anne sütünün artmasına fayda sağlar. Pek çok farklı süt pompası bulunur. Önemli olan annenin kendisi için en uygun süt pompasını bulmasıdır.
Emzirmeden Hemen Önce Yapılan Meme Masajı
*Ellerinizi memenizin göğüs kafesinize tutunduğu en uç noktadan (memenin tabanı) başlayarak, parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle memenizin çeşitli bölgelerini meme tabanından meme başına doğru masaj yaparak tarayınız.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır.
Emzirme tekniğinde sorunlar: Annenin yanlış pozisyonda bebeğini emzirmeye çalışması, tıkalı meme ya da annedeki sütün az olması. Emzirme saatlerini kısıtlama ya da bebekte emmeyi öğrenmedeki zorluk.
Memeden sütün tazyikli gelmesi her zaman annede süt üretiminin fazla olduğunu göstermez. Oksitosin hormonu fazla salgılandığında süt fışkırabilir. Bebeğimize içimiz kaynadığında, ağlayan bir bebek sesi duyduğumuzda, bazen de bir memeden emzirirken diğer memeden süt fışkırabilir.
Bazen anneler çeşitli gerekçelerle uzun süre bebeğini emziremediklerinde 'memede bekleyen süt ekşir' düşüncesiyle sütlerini sağıp dökebiliyorlar. Bu düşüncenin de hurafeden başka bir şey olmadığını söyleyen uzmanlar, son derece yanlış bir inanış nedeniyle 'mucizevi' besinin ziyan edilebiliniyor.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Eğer bebeğiniz doğru pozisyonda emmezse sütünüze tam olarak ulaşamaz ve her geçen gün de azalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri