İlaç veya diğer tedavi yöntemleri ile nöbetler tam olarak kontrol altına alınsa dahi tedavi süresi en az 2-4 yıl olmalıdır. İlaçlar aniden kesilmemeli; ilaç kesilmesine mutlaka doktor karar vermeli ve kesim süresi en az 6 ay-1 yıl olmalıdır.
Tedavi bazı hastalar için ömür boyu sürerken çocukluk çağında başlayan bazı nöbetlerde ise tedavinin 15-20 yaşlarına kadar sürdürülmesi yeterli olabilir. Tedaviye genellikle tek bir epilepsi ilacı ile başlanır.
Epilepsi tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Hastaların çok büyük kısmında ilaç tedavisi ile nöbetler kontrol altına alınır. Belli bir grup ilaç tedavisine dirençli uygun hastada cerrahi tedavi ile de başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
İlgili 33 soru bulundu
Nöbetler çoğu hastada tedavi ile kontrol altına alınır. Epilepsiye Karşı Uluslararası Birlik (ILAE), epileptik bir kişi en az 10 yıldır nöbet geçirmiyor ve en az beş yıldır ilaç da kullanmıyorsa; iyileşmiş kabul eder.
Düzenli ilaç kullanılmaması nöbetleri tetikler. Uzun süre açlık, şeker düşmesi de nöbetleri tetikler. Hızlı derin nefes alıp verme sırasında nöbetler tetiklenebilir. Parlak ve yanıp sönen ışıklar da epilepsi nöbetlerini tetikleyen faktörler arasındadır.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Epilepsi hastaları alkol, çayı çok sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlandırmalıdır. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özelliğe sahiptir. Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek etkileri düşmektedir.
Bu da sanıklar tarafından akıl hastalığı savunmasında bir mazeret olarak kullanılabilmektedir (5). Epilepsi hastalarının evlenmesine yasal açıdan bir engel yoktur. Ancak bu hastaların stigmatizasyonu bu hastaların evlenmesine engel oluşturabilmektedir (6).
Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir. Sadece hastaların %5-10 oranı kötü seyirli olabilmektedir.
Nöbetler genellikle 2-5 dakika sonra kendi kendine durur. Nöbet sonrasında hastaların zihinsel fonksiyonlarında, şuur, motor ve duyusal fonksiyonlarda geçici bozukluklar olabilir. Nöbetten sonra hava yolu, solunum ve dolaşımın durumu kontrol edilmelidir.
Yaş ilerledikçe ya nöbetlerin sıklığı azalır ya da nöbetler kaybolur. kümeleşme göstermez ve sekonder jenerali- ze tonik-klonik nöbetlere dönüşmez.
Epilepsi bir psikiyatrik bozukluk olmamakla beraber, epilepsiye bağlı akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Yasasında akıl hastalığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sıkıntılara yol açabilen epilepsi hastalığı en çok 3 yaşına kadar ve 65 yaş üstü dönemde sık görülmekle birlikte, bebeklik döneminden ileri yaşlara kadar herhangi bir dönemde baş gösterebilir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
kaybına neden olacak ölçüde nöbet geçiren yada hastalığın olumsuz etkilerine maruz kalmış olan epilepsi hastaları etkilenme şiddetlerine göre değişen oranlarda özürlü kabul edilmelidir. bir liste ile belirtilen sağlık kuruluşları özürlülük raporu vermeye yetkilidir.
Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en s›k tipidir. Seksüel orgazm›n tetikledi¤i epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir. Burada seksüel orgazm ile geliflen nöbetleri olan iki olgu sunulmufltur.
Bu nedenle MR görüntüleri epilepsi hastalığının teşhisinde oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nöroanatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir.
Hastanın hareketlerini durdurmaya ve/veya engellemeye çalışmayın. Hastayı güvenli bir yere yatırın. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (sivri köşeler, vb.) hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun.
Uzun bir süre devam etmediği sürece nöbetler genellikle beyin hasarına sebep olmazlar.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan epilepsi hastalıklarında, çalışma gücünün yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğu kabul ediliyor.
Epilepsi hastalarının aç ve uykusuz kalmasının nöbetlerini tetikleyebileceğini belirten Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Epilepsi nöbetlerini uykusuzluk, açlık, öncelikle nezle grip ilaçları ve benzer ilaçlar, patlayıcı ışıklar tetikleyebilir. Ayrıca ilaçları düzensiz kullanmak da epilepsi nöbetlerini tekrar canlandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri