Din. Resmi olarak bütün Suudi Arabistan vatandaşları Müslüman kabul edilir ve Suudi Arabistan sakinlerinin neredeyse tamamı kendini Müslüman olarak tanımlamaktadır. Nüfusun %75 ila %90'ı İslam'ın Sünni mezhebine mensup iken %10 ila %25'i İslam'ın Şii mezhebine mensuptur.
18. yüz yılda Osmanlı topraklarında ortaya çıkan ve tasavvuf akımına karşı reddiye çıkışlarıyla gündeme gelen Vehhabilik, Arap yarım adasında ortaya çıktı. Dört mezhebi ret etmemekle birlikte dört mezhep imamının itikadını kabul eden bir ehli sünnet akımdır.
Muhammed bin Abdülvehhâb kendi düşüncelerini Kur'an ve Hadislerde olmayan her şeyin reddi, esas İslam'a dönüş olarak tanımlar. Abdülvehhâb'ın etkilendiği İbn Teymiyye ve Ahmed bin Hanbel gibi İslam alimlerinin düşüncelerinin ve şirk olarak görülen şeylere karşı duruşlarının etkisi Vehhabîlik akımında baskındır.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Vehhâbilik'in kurucusu Muhammed b. Abdulvehhâb'ın fikirleri, Arap yarımadasında yaşayan toplumlar tarafından iyi bilinen, müşterek bir kültürdür. Vehhâbilik, yeni bir toplum ve yeni bir devletin teşekkülünü sağlamış ve günümüzde Suudi Arabistan Krallığı olarak bilinen devlet ortaya çıkmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Vehhabilik bir din veya İslam dışı bir mezhep değildir. Kendisine Vehhabi diyen imamların arkasında namaz kılmanın hiçbir sakıncası yoktur.
Öyle ki, Selef ya da Selef-i Salihin kavramları ile Selefiyye kavramları yer değiştirerek aynileşmeye ve böylelikle Sünniliğin öncü mezhebi olarak Selefilik anılmaya başlandı.
İtikadî konularda Kur'an ve Sünnet'in lafzına bağlı olan ve te'vili kabul etmeyen ekol. Hadisçiler ve hadis taraftarları anlamında terim. Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Şiiler Kimlerdir? “Şia” terimi “takipçiler” veya “izdeşler” anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelmektedir. Tarihteki kullanım “Şiat-ı Ali” yani “Ali'nin takipçileri” anlamına gelen kısaltılmış şeklidir. “Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir.
Vehhâbîler, bid'attir diye birçok mübah olan şeylere hücum etmişler, yasaklamışlardır. Meselâ mevlîd toplantıları bunlardan biridir. Buna göre mevlîd okumak, okutmak, sünnet ve nafile namazları kılmak da Vehhâbîlerin yasakladıkları şeyler arasındadır(16).
Vehhabilik, Muhammed b. Abdilvehhab (1115-1206/1703- 1792) tarafından Arap Yarımadası'nda başlatılan dinî ve siyasî bir harekettir.
Selefîlik, itikadî konularda akla yer vermez, sadece nakil (Kur'an-sünnet) ile hareket eder ve Kur'an'daki müteşâbih âyetleri olduğu gibi kabul ederek bu âyetlerde kastedilen anlamı insanların bilemeyeceğini, konunun anlamını Allah'a havâle ettiklerini belirtir.
Zamanla İmam Mâlik, Selefiye mezhebinin bir ekol ve mezhep haline gelmesine vesile olduğundan Selefiye mezhebinin kurucusu kabul edilir.
XVIII. yüzyılda dinî bir hareket olarak ortaya çıkan Vehhabîlik hareketi, 1744 yılında hareketin kurucusu Muhammed b. Abdülvehhab'ın Muhammed b. Suud ile Dir'iyye'de yaptıkları anlaşma sonucu, dinî-siyasî bir hareket halini almıştır.
vahhabilik, es-seyhu'n-necdî lakabıyla bilinen muhammed bin abdülvehhab'ın (d. 1703 üyeyne - o.1787 deriye, riyad) düşünceleri çevresinde oluşan dinî, siyasî harekettir. harekete vahhabilik adı, karşıtlarınca yakıştırıldı.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir. İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir. En önemlilerinden biri ve ilk olarak şekilleneni, halifelik tartışmaları sonucu ortaya çıkan Şia'dır. Haricîler ve Vahhâbîler de sayılabilir.
Türklerin en yaygın ve en uzun süreli olarak benimsedikleri din Gök Tanrı dinidir. Gök Tanrı inanç sistemine sahip Türklerde yer ve su kültleri önemli bir yer teşkil etmektedir. İnsanlığın ilk inançlarından olan Animizmin etkileri de bu kültlerde dikkat çeker.
Vehhâbîlerin lideri olan Muhammed b. Abdulvehhâb ise başlarda düşüncelerini yaymak için risaleler kaleme almış ve bazı dini görüşlerin yanlış olduğunu ileri sürmüştür. Osmanlı Devleti ilk önce bunlara karşı herhangi bir girişimde bulunmamış ancak Vehhâbîler giderek güçlenerek kutsal şehirlere yönelmişlerdir.
Caferiyyenin sayıca en kalabalık olduğu yerler İran, Irak, Lübnan, Azerbaycan, Bahreyn, Pakistan ve Afganistan'dır. Zeydiler ise çoğunlukla Yemen'de yaşıyor. İsmailiyye mensupları Afganistan, Pakistan ve İran'a yayılmıştır. Suudi Arabistan, Kuveyt, Türkiye başta olmak üzere muhtelif ülkelerde küçük azınlıkları var.
Yani Hanefi ve Maliki mezhepleri Selef mezhepleridir.
VEHHÂBÎ HAREKET VE “SELEFÎLİK”
Bu tür bir “Selefîlik” anlayışına göre müteşabih ayetleri ve haberi sıfatları te'vil etmek caiz değildir. Hanefllik, Mâturîdîlik, Eş'arîlik gibi fıkhi, kelami ve siyasi mezheplere tabi olmak ise en çirkin bid'atlardandır.
TDK'ye Göre Selef Sözcük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu selef kelimesini bir meslekte ya da görevde kendinden önce bulunan yada yerine geçilen kimselere verilen isim olarak açıklamaktadır. Ayrıca selef kelimesi öncel ve halef karşıtı olarak da bilinmektedir.
Kendisine Vehhabi diyen imamların arkasında namaz kılmanın hiç bir sakıncası yoktur. Hatta Mukaddes beldelerde imamların Vehhabi olduğu bahanesiyle cemaate uymamanın büyük kaybı ve fitne çıkarma ihtimalinden de dini sorumluluğu vardır. Esasen bu tehlikeye dikkat çekmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri