Bir İrsaliyeye Birden Fazla Fatura Kesilir Mi? Bir irsaliye için birden fazla fatura kesilemez. İki irsaliye tek faturada birleştirilebilir.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
e-İrsaliye malın sevkini ispat eden bir belge niteliğinde olduğundan fatura yerine geçmez. Elektronik ortamda irsaliyesi düzenlenen mallar için ayrıca fatura düzenlenmesi gerekir.
Fatura kesilmeden irsaliye kesilebilir ve teslimat yapılabilir. Fakat irsaliye kesildikten sonraki 7 gün içerisinde fatura kesilmelidir. Bu süre zarfı dışında kesilen faturalar, irsaliye gerçekleşmiş olsa da olmasa da geçersiz sayılır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Bir malın satış sonrası teslimatının yapılması için düzenlenen sevk irsaliyesi ile ürünün satışını gerçekleştirdikten sonra oluşturulan faturanın tek bir belgede toplanmış haline irsaliyeli fatura denir. İrsaliyeli fatura düzenlediğinizde, alıcınız için sevk irsaliyesi ve faturayı ayrı ayrı düzenlemenize gerek kalmaz.
Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir? Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
Buna göre; örneğin 31/01/2020 tarihinde düzenlenen sevk irsaliyesi ile teslim edilen mallara ilişkin faturanın 07/02/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) düzenlenmesi gerektiği tabiidir.
Faturada bulunması gereken malın teslim tarihi ve irsaliye numarası ise malın tesliminden sonra alıcı ve satıcı kendilerinde kalan sevk irsaliyesinden faydalanarak faturaya şerh verecekler, fatura ve sevk irsaliyesi arasındaki uyumu sağlayacaklardır…..” denilmek suretiyle, malın tesliminden önce fatura düzenlenmesinin ...
Alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması zorunludur.
Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenlenmesi mümkün değildir.
Düzenlenmezse her bir irsaliye için özel usulsüzlük cezası kesilir. Eğer ürünler alıcı tarafından taşınıyorsa sevk irsaliyesini de kendisi bulundurmak zorundadır.
Dolayısıyla, en az üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin iki nüshasının emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulması gerekmekte olup, düzenlenmiş olan belgenin bir nüshasının alıcıda bir nüshasının da satıcıda kalmış olması Vergi Usul Kanunu açısından yeterlidir.
İrsaliye 7 gün içinde fatura edilmezse ne olur? Vergi Usul Kanunu'nun 231\/5.inci maddesine göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar için “hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü bulunmaktadır.
- Gerçekleştirilecek bedelsiz ihracat işlemlerinde mal bedelinin sıfır veya bedelsiz olduğunu gösterecek şekilde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
e-İrsaliyeye Kaç Gün İçerisinde Yanıt Verilmelidir? e-İrsaliye uygulamasında aynı e-Faturada olan “uygulama yanıtı” gibi işleyen “irsaliye yanıtı” belgesi de mevcuttur. Alıcıların e-İrsaliyeyi yanıtlaması için 7 gün süresi bulunmaktadır.
e-İrsaliye çıktısı üzerinde kaşe veya imza bulunması zorunlu değildir.
Faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve kağıt haline “İrsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması koşuluyla e-Arşiv faturaları irsaliye yerine kullanılabilir.
Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur.
Bu nedenle belgelerin bütün nüshaları ile birlikte ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Sevk irsaliyesi, faturası kesilen mal veya ürünün takibini sağlamak amacı ile düzenlenen bir belgedir. Aynı mal ve hizmet, fatura ile belgelendirilir. İrsaliyeli fatura ise fatura ve sevk irsaliyesi bilgilerini bir arada sunar. Bu nedenle irsaliyeli fatura sevk irsaliyesi olarak kullanılabilir.
'...alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.
e-Arşiv fatura irsaliye yerine kullanılacaksa fatura çıktısı üzerine "İrsaliye yerine geçer" şerhi koyulmalıdır. VUK fatura nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri