23- Suudi Arabistan- 64.836 dolar Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip. Demir-çelik sanayisi, çimento ve besin sanayisi ülkenin gelişen ekonomik kolları.
Petrolün keşfedildiği 1938 yılından bu yana petrol gelirleriyle büyüyen ve petrol aranması-çıkarılması, işletilmesi-dağıtılması faaliyetleri etrafında gelişen Suudi Arabistan ekonomisinde, milli gelirin yaklaşık yarısı, ihracatın % 80'den fazlası ve devlet gelirlerinin % 90 kadarı petrol gelirlerinden elde edilmektedir ...
Suudi Arabistan son derece genç ve zengin bir nüfusa sahiptir. Ülke en zengin 20 ülke arasında yer almaktadır. Ülkedeki vatandaşların yüksek harcama gücü e-ticaretin büyümesinde itici bir faktördür.
Suudi Arabistan ekonomisi, büyük ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir devlet kontrolüne sahip petrole dayalı bir ekonomidir. Suudi Arabistan satınalma gücü paritesi bakımından 14. büyük ve nominal olarak dünyanın 20. büyük ekonomisidir.
En büyük petrol üreticisi konumundadır. Petrolle paralel olarak Petro kimyası kurulmuş, gaz altın, gümüş ve demir ise, Suudi Arabistan'ın diğer önemli yer altı zenginlikleridir. Ülke topraklarının %2 si tarıma elverişlidir. Genel nüfusun %28'i ise tarım alanın da faaliyet gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan'a gidiyor.
Suudi Arabistan, muazzam petrol zenginliği ile dünyanın süper zengin ailelerinin yoğunlaştığı yerlerin başında geliyor. Ama nüfusun yüzde 20'si rahatsız edici yoksulluk içinde yaşıyor.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Suudi Arabistan'ın resmî dili Arapçadır. Bütün nüfus Arapça ve lehçelerini konuşur.
Son iki yıldır COVID-19 salgını nedeniyle hac kotası oldukça düşük tutulmuştu. Geçen yıl Suudi yetkililer sadece kendi vatandaşlarından 60 bin ayını tamamlamış kişinin hacca gitmesine izin vermişti. Suudi Arabistan normal yıllarda hacdan 12 milyar dolar kazanıyor.
Suudi basınında yer alan haberlere göre dergi Arap dünyasının en zengin 50 isimini belirlerken birinci sıraya Suudi Arabistan prenslerinden Prens El Velid Bin Tallal'ı 21,3 milyar dolarlık serveti ile birinci sıraya yerleştirdi.
Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır.
Resmî dil olan Arapça ve çeşitli lehçeleri, bütün nüfus tarafından konuşulur. Nüfusun %97'si Müslümandır. Suudi vatandaşlarının çoğunluğu Selefi mezhebinden Sünnilerdir. Şiiler Müslüman nüfusun %10-15'ini oluşturur.
Resmi dil detayları Siyasi ve iç ekonomisinde kullanılan dil ve Kanunen kabul edilen dil olarak tanımlanmaktadır. Resmi dili Arapça olan ülke listesine Sudan, Umman, İsrail, Ürdün, Yemen, Tunus, Filistin, Yemen, Mısır, Bahreyn, gibi ülkeler bulunmaktadır.
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
Türkçe Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ta ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.
Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
2015 yılında tahta çıkan Kral Selman bin Abdülaziz El Suud, Suudi Arabistan'ın yedinci Kralıdır. Suudi Kralları Kral Fahd'dan itibaren “İki Kutsal Caminin Hizmetkârı” unvanını da taşımaktadırlar. Kral aynı zamanda Başkomutandır.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler. Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır.
Kadınların çalışma hakkı
Suudi Arabistan'da geçtiğimiz yılın ağustos ayında alınan kararla, çalışma hakkının, cinsiyet, engellilik durumu ya da yaş ayrımı yapılmaksızın herkesi kapsaması kararlaştırıldı.
Devlet Varlık Fonları Enstitüsü (SWFI) sıralamasına göre, 320 milyar dolar ile dünyanın 10'uncu en büyük varlık fonuna sahip Suudi Arabistan, 579 milyar dolar ile 3'üncü sırada olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 7 emirliğinden biri olan Abu Dabi ve 533 milyar dolarla 4'üncü sıradaki Kuveyt'ten sonra geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri