Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber'in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek'at namaz kılınması müstehaptır.
Güneş ve ay tutulması gerçekleştiği zaman Allah'a karşı ibadette olmamızı buyuran Peygamberimiz (SAV)'in bu konuda sahih hadisleri vardır. Ancak dilek tutulduğunda dair bir bilgi bulunmamaktadır.
"Sübhânallâhi ve'l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm." denir.
Ay Tutulması: Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiği zaman Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer. Bu durumda Ay Tutulması olayı gerçekleşir. Ay tutulması sırasında Ay dolunay evresindedir.
AY TUTULMASINDA OKUNACAK ESMA VE ZİKİRLER
* 7 kez Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm.
İlgili 33 soru bulundu
Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek'at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca Şâfiî ve Mâlikîler'e göre husûf namazında kıraat açıktan yapılır.
AY TUTULMASINDA OKUNACAK ESMA VE ZİKİRLER
7 kez Hasbiyallahu lâ ilâhe illâ Hû, Aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azîm.
Kanlı Ay Tutulması, özellikle Boğa, Akrep, Aslan ve Kova burçlarını etkileyecektir. Bu burçlar, tutulmanın gerçekleştiği burçların karşısında yer aldığı için, tutulmadan en çok etkilenecek burçlardır.
Tutulma, dolunay sırasında ay'ın dünyanın gölgesine girdiği bir olaydır. Yani tutulmalar, dolunay evresinin hayranlık bırakan özel bir türüdür. Tutulma sırasında ay, dünyanın gölgesine girer ve ayın ışığı geçici olarak engellenir böylelikle ayın yüzeyi gözle görülebilen kırmızımsı bir renk alabilir.
AY TUTULMASI NE KADAR SÜRER? Ay'ın yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Ay ve güneş tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani âyetlerinin perdelenmesiyle Allah'ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder.
Kanlı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, saat 01.26'da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak. Tutulmanın maksimum evresi 23.15'te gerçekleşecek.
Nefes alırken burundan ve dil üst damapğa değecek şekilde olmalı verirken ağızdan verilmeli ve içten dilekler edilmeli...
İmam Şafii ve İmam Ahmed b. Hanbel'e göre ise Husuf namazı da Küsuf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır. HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR? "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Husuf namazı kılmaya" diye niyet edilir.
Ay, Dünya'nın gölgesi içerisine girer ve ışık alamaz ise tutulmuş olur. Yani dünyamız; Güneş'ten gelen ışınların Aya ulaşmasına engel olmuştur. Bu tutulma ancak dolunay evresinde gözlemlenir. Dünyanın gölgesi Ay'a göre daha büyük olduğundan, Ay tutulmaları Güneş tutulmalarına göre daha uzun sürer.
Ay tutulması İspanya'da 3 Mart 2007'deki ay tutulmasının hızlandırılmış görüntüsü. Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer. Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Ay tutulmasının fiziksel etkileri arasında baş ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk ve ruh hali değişiklikleri bulunur. Bu etkiler, ay tutulması sırasında Dünya'nın manyetik alanındaki dalgalanmalara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
- Uyku düzeniniz bozulabilir. - Migren, baş ağrısı ve ağlama krizleriniz artabilir. - Huzursuzluk hissi artabilir. - Kalp atışlarınız hızlanabilir.
KOVA BURCU:
Sizin burcunuzda yaşanacak olan bu ay tutulması ile birlikte duygusal bazı zorlanmalar yaşayabilir kendinizi yalnız bırakmak isteyebilirsiniz. Gökyüzü adeta sizlere kişilerin gerçek yüzlerini gösterecek olaylar yaşatmakta kararlı.
Ay tutulması Güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Hz. Peygamber'in (s.a.s.) bu sebeple namaz kılmadığını öne süren İmam Ebu Hanife ve Malik, husuf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rekat namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz.
Bunlar Allah'ın kudretinin bir nişanesi olan ayetlerinden iki ayettir. Bu olayları gördüğünüzde namaz kılın.” Peygamberimiz (asm), Güneş tutulması esnasında Mescid'e çıkarak dört rekat, bazı rivayetlerde ise iki rekat namaz kılmıştır.
Küsuf namazı çoğunlukla güneş tutulması zamanında kılınan ve güneş tutulması ile yeryüzüne inecek bela ve musibetlerden korunmak için kılınan bir namazdır. Güneş tutulması esnasında yeryüzüne güneş ışınlarının gündüz vakti gelişi engellendiği ve geçici bir karanlık olmasıyla küsuf namazı kılınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri