Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
Hamsi balığı çok çeşitli vitaminleri ihtiva eden bir besindir. B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir.
Mevsiminde taze taze tüketilen hamsi balığı ile nefis balık sofraları kurabilir, bol limonlu salata ile lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Uzmanların tavsiyelerine uyarak haftada 2 defa balık tüketimi, kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
Hamsi, omega 3, potasyum, fosfor, folik asid açısından zengin bir balıktır. Buğulama sağlıklı bir balık pişirme yöntemidir. Ana öğünler için Baharatlı Hamsi Buğulama tercih edebilirsiniz.
Dr. Evren, "Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı şekilde pişirmesinin yöntemini belirledik. 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk" şeklinde konuştu.
İlgili 45 soru bulundu
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Karadeniz muttfağını olmazsa olmazlarından biri olan hamsi de omega-3 içeren besinler arasında yer alır. Niasin, selenyum ve kalsiyum içeriğiyle de zengin hamsinin 100 gramında 2053 mg EPA ve DHA bulunur.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Hamsi tavanın 1 porsiyonu (380 gr) 681 kaloridir. 1 adet ( 15 gr) hamsi tava 27 kaloridir. Hamsi tavanın 100 gramı 4.83 gram karbonhidrat, 19.64 gram protein, 9.58 gram yağ, 0.2 gram lif içermektedir.
Dondurulmuş olarak siyah etli bütün balıklar ortalama ~18°C'de 4-6 ay, filetolar 2-3 ay saklanabilirken, beyaz etli bütün balıklar 6-9 ay, filetolar da 3-4 ay saklanır. Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Bazı balıkların içerdiği iyot miktarına bakıldığında mezgitin yenebilen 100 gramında 19.50 mikrogram iyot, levreğin yenebilen 100 gramında 9.94 mikrogram iyot, hamsinin yenebilen 100 gramında 10.68 mikrogram iyot, su ürünü karidesin 100 gramında ise 58 mikrogram iyot bulunduğu görülür.
Tekir ve Hamsi'nin en bol ve en lezzetli olduğu ay Aralık ayıdır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destek verir. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atımlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engeller.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına, alfa-linolenik asit (ALA) denir.
Bunun nedeni balık yağı üretiminde kullanılan balıklardan kaynaklanmaktadır. Ancak kutuplara yakın veya soğuk ve derin okyanuslardan elde edilen yağlı balıklarda, örneğin Tuna balığı, daha yüksek oranda DHA üretilebilmektedir.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
En lezzetli olduğu dönem ise Haziran – Ekim ayları arasıdır. Hamsi: Karadeniz'in e popüler balığı hamsi, ülkemizde de en çok tüketilen balık türüdür. Küçük ama oldukça lezzetli olan hamsi kış mevsiminde Aralık – Ocak ayları arasında tüketilebilir.
Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor. Sizler de bir olta seti edinebilir ve öğünlerinize besleyici deniz ürünlerini dahil edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri