1) Afet gören alanlarda “yıkık” ve “acil yıktırılacak yapı” niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasak.
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı.
SABİT EŞYALAR ALINAMAYACAK
Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet yasaklandı. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, PVC kapı, pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı gibi eşyaların sökülmesi ve alınması yasaklandı.
Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi, alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır.
İtirazı herkes yapabilir, kiracı itiraz etti veya etmedi.
İlgili 19 soru bulundu
EVİNİZİ İHTİYAÇ VEYA TADİLAT SEBEBİYLE TAHLİYE EDEBİLİSİNİZ
Ev sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir.
Ancak birçok ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlık çıktı. Gayrimenkul Danışmanı Erdal Türkalp, “Bu ikametgâha dayalı devlet tarafından verilen bir yardım. Ev sahibi o ikametgâhta oturuyorsa ev sahibine verilir eğer kiracısı varsa kiracısına verilir. Çünkü TC kimlik numarasına tanımlanan bir paradır.
“Yapıya 2 saat girilebilir” kontrollü ve rapor bilgisi ile gerçekleşen bu girişte en fazla 4 kişi binaya girip eşya alabilecek. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler ve kaymakamlıklar tarafından gerçekleşecektir. Tahliye kolluk kuvvetleri denetiminde, tüm kurallara uygun bir şekilde gerçekleşecektir.
Art arda gelen depremlerin ardından buraya kısa süreli binaya girilmesi de yasaktır. Ağır hasarlı binalara girmek de artık yasaktır.
Dr. Şükrü Ersoy evlere girilmemesi konusunda uyararak, "Hasarsız gibi görünen binalarda taşıyıcı sistemlerde sıkıntı varsa çökme riski var. Yani pencerelerde sıkıntı yok, bina sağlam kaldı diyerek içeri girmemek lazım. Tüm binaları potansiyel olarak riskli kabul etmemiz lazım." dedi.
Tespit işlemi ortak imzayla yapılacak
Ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilecek olan zarar tespitleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı eşya zarar tespit komisyonları tarafından yapılacak.
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır.
Bu kapsamda, AFAD tarafından hazırlanan genelgede, afet gören alanlarda "yıkık" ve "acil yıktırılacak yapı" niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi.
İYUK madde 7 uyarınca yıkım veya yıkım kararının tebliğinden itibaren altmış gün içinde doğrudan iptal davası açılması da mümkündür. Yapı tatil zaptına karşı açılacak davada ise altmış günlük süre, yukarıda da açıklandığı üzere tutanağın yapının görülebilir bir yerine asılmasından itibaren başlamaktadır.
Yıkım kararları karşısında direkt iptal davası yoluna başvurulabileceği gibi itiraz yoluna başvurulması da mümkündür. Yapı yıkım kararına itiraz edilecekse yıkım kararı tebliğ edildikten sonraki 60 günlük süre zarfında başvuru yapılır.
Riskli Yapı Olduğu Tespit Edilen Bina Kaç Gün İçerisinde Boşaltılmalı? İdare tarafından altmış günden az olmayacak şekilde bir süre verilecektir. Yapı verilen bu süre içerisinde boşaltılmalıdır. Eğer bu sürede yapı boşaltılmaz ise İdarece otuz günü geçmeyecek şekilde ek süre verilecektir.
Ancak yapılan tespitlere göre ağır hasarlı binalara herhangi başvuru, uzman raporu ve izin olmadan girildiği müşahede edilmektedir. Bu durum vatandaşlarımızın can güvenliği konusunda ciddi risk ve tehlike oluşturmaktadır.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Malları sadece tahliye etmeyip aynı zamanda haczettiyseniz, hacizli malların satışını isteyebilirsiniz. Kimse almazsa borcuna mahsup edilmek üzere siz alırsınız, sonra ne isterseniz yapabilirsiniz. Henüz haczetmediyseniz önce haczedip, sonra satış isteyebilirsiniz.
İhtiyaçtan Kira Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir.
Eşya yardımı parasına nasıl başvurulur? Eşya yardım parasına başvurmak isteyen vatandaşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuru yapabilirler. Bu başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veya kaymakamlıklara bizzat giderek yapılabilir.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, nakdi desteğin kimlere yapıldığını; "10 bin TL zarar gören afetzedelere hane başı destek ödememiz vardı. Destek afette yıkık acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı tespit edilen konutlara yöneliktir. Hasarsızlara yönelik değil." sözleriyle açıkladı.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülkün zarar gördüğünü öğrenirse, ivedilikle meydana gelen zararları tespit ettirmelidir. Taşınmazda meydana gelen zararların tespitinin yapılması kiralananın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilir. Bu hallerde yapılacak tespit, delil tespiti niteliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri