Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Fakat kolonların üzerinde bulunan sıva çatlağı yanıltıcı olabilir. Bu gibi durumlarda yapılacak en doğru hareket, sıvanın kazılarak kolon üzerinde bir çatlak olup olmadığının kontrol edilmesidir. Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
İlgili 15 soru bulundu
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir.
İnşaat mühendisi Aziz Baburhan, deprem sonrasında duvarlarda oluşan sıva çatlaklarının ciddi bir risk oluşturmadığını, ancak taşıyıcı elemanlarda meydana gelebilecek hasarın çok ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Deprem etkisiyle betonarme yapılarda oluşan ilk çatlaklar sıva çatlaklarıdır. Sıva çatlakları betonarme çerçeve ile dolgu duvarları arasındaki yüzeylerde oluşmaktadır. İlk olarak kiriş ile dolgu duvarın arasında oluşur. Bu davranışı dolgu duvar ile kolon arasındaki çatlaklar takip eder.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Hızlı kilo alıp verme, hormonal değişiklikler, doğum ve genetik faktörler, cilt çatlaklarına yol açan başlıca faktörlerdir. Cilt çatlaklarının giderilmesi ve en aza indirilmesi için uygulanan birtakım tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu çatlak tedavisi uygulamalarını yazımızda inceleyebilirsiniz.
Çatlaklara dolgu macunu veya alçı sürün ve kurumasını bekleyin. Alçı kuruduktan sonra zımparlayarak yüzeyi pürüzsüz hale getirin. Son olarak duvarı 2 kat boyayın. İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kata geçin.
Çatlamanın Temel Nedeni
Beton sünek bir malzeme değildir; çekme gerilmelerine maruz kaldığında esnemez. Çekme gerilmeleri betonun çekme kapasitesini (basınç dayanımının yaklaşık %10'u) aştığında beton çatlar.
Binanın deprem sırasında oluşan zorlamalar nedeniyle hasarı duvara intikal ettiği anlamına gelir. Duvar çatlaklarının kendilerine göre türleri vardır. Taşıyıcı sistem çatlakları en önemlileri arasında yer alır. Binayı ayakta tutan sistemlerden söz ediyorsak en önemlisi kolonlardır.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Çatlak, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtık bir görünüm alması sonucunda oluşur. Deride yeni oluşan çatlaklar, koyu morumsu bir görünüme sahip olur. Zamanla bu çatlakların rengi açılır ve inci görünümüne gelir. Kişinin vücudundaki çatlakların rengi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Çoğu zaman depremde sıva çatlağı sanılsa da, kiriş çatlakları, yatay elemanlarda oluşan tehlikeli hasar türlerindendir. Kiriş çatlağı tehlikeli mi sorusunun cevabı, evet son derece tehlikelidir şeklindedir.
Ne zaman görülür? Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir.
Ancak, çatlakların kapanması diye birşey söz konusu olamaz. Çünkü bazı çatlaklar beyaz renkte yada hafif gümüş tonunda olduğu için, ten renginiz ne kadar koyulaşırsa çatlaklarınız da bir o kadar ortaya çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri