Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz. Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
İlgili 39 soru bulundu
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
Bir cismin ya da bir maddenin uzayda, bir diğer deyişle boşlukta kapladığı yere hacim adı verilmektedir. Uzayın üç boyutlu bir yapıda olmasından dolayı her zaman üç boyutlu bir durumda bulunan hacmin simgesi V'dir.
Bir sıvının yoğunluğu sıcaklığa bağlı olarak değişir. Sıcaklık arttıkça sıvı genleşir, hacmi artar ve yoğunluk azalır.
Bir sıvı neredeyse sıkıştırılamayacak akışkanlıktadır yani bulunduğu kabın şeklini alır. Fakat basınçtan bağımsız olarak, (neredeyse) sabit bir hacimde kalır. Eğer sıcaklık ve basınç sabitse, belli bir hacmi vardır.
Buzluğa konan su şişesi, suyun hacmi arttığından dolayı çıkartıldığında çatlar, kırılır. d=m/v formülü, hacim ve özkütlenin ters orantılı olduğunu göstermektedir. Yani donan suyun molekülleri birbirinden uzaklaşır ve hacmi artar. Buna karşın özkütlesi yani yoğunluğu azalır.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Katı ve sıvı maddelerin hacimleri vardır.
Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. Donduğunda ise hacmi sıvı hâle göre daha fazladır. Bu nedenle suyun katı hâli, sıvı hâlinden daha hafiftir.
Fizik kurallarına göre bir madde ısıtıldığında genişler, genleşir. Soğutulduğunda da büzüşür, yani hacmi azalır. Ancak su bu kurala uymaz, aksine sıfır derecenin altına soğutulduğunda donar ve buz olarak hacmi azalacağına artar. Saf su buza dönüşürken, hacminin yüzde 9'u oranında genişler.
Sıvılarda Genleşme
Isıtılan bir sıvı, hacimce genleşir.
Lastik balondaki gazın hacmi değişkendir.Balona uygulanan basınç azalırsa balondaki gazın hacmi artar.Bu nedenle gazların madde miktarını belirlemede hacim ölçüsünden yararlanırken ortam şartları hep aynı olmalıdır.
Zeytinyağı, litre cinsinden hacmiyle satılan bir yağ türüdür. Ancak, bir litre zeytinyağının ağırlığı, zeytinyağının yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Zeytinyağının yoğunluğu genellikle 0.915 ile 0.918 gram/cm³ arasında değişir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Hacim ağırlığı, killi topraklarda 1-1.2 g/cm3 , orta bünyelilerde 1.2-1.4 g/cm3, kumlu topraklarda 1.4-1.6 g/cm3 civarında değişir. Fazla sıkışmış topraklarda 2.00 g/cm3'e varan hacim ağırlıklarına rastlanabilir.
Su buza dönüşürken hacmi artar, daha fazla yer kaplar. Bu sadece suya özgü bir durumdur.Diğer sıvı maddeler ise katıya dönüşürken hacmi artmaz, azalır. Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır. Bu ise özellikle suda yaşayan canlılar için çok önemli bir özelliktir.
Bu su içerisine hacmi bulunmak istenilen nesne ve ya madde bırakıldığı zaman suyun çıktığı seviye ölçülür. Bu ölçülerden ilk baştaki konulan boş suyun seviyesi çıkarılır. Böylelikle nesnenin hacmi bulunmuş olur.
Hacim ölçer (desi ölçer) cisimlerin, özellikle paletlerin ve kargoların, hacimlerini otomatik bir şekilde ölçmeye yarayan cihazlarıdır. Ürünlerin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması hizmetini sağlayan veya bu hizmetten faydalanmak isteyen firmalar, desi ölçer kullanarak taşınan ürünlerin hacimlerini ölçerler.
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri