Supraventriküler taşikardi (SVT); dar QRS (<120 msn) kompleksli düzenli ritmi olan bir taşikardidir. Kalp atım hızı 100/dk üzerindedir. Patofizyolojisinde impuls formasyonu ve ileti taşınma yollarındaki anormalliklerin neden olduğu gösterilmiştir.
Supraventriküler Taşikardi (SVT)
SVT atağı sırasında kişilerin kalp atışları dakikada 180-220 arasında bir hıza ulaşabilir.
SVT düzenli genellikle dar QRS kompleksi şeklindedir. P dalgası çoğu zaman QRS kompleksi ile aynı zamanda olduğundan EKG'de görülmez. SVT tipik olarak 160-200 atım/dk hızındadır. Aritmi düşündüren ama EKG bulguları olmayan, semptomları olan hastaların tedavisi semptomların doğasına bağlıdır.
Supraventriküler Taşikardi olarak bilinen tıbbi ismi ile SVT, özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durum olarak karşılaşılmakta ve kişinin normalinden yüksek kalp ritim hızına sahip olması anlamına gelmektedir.
Atriyal flutter de atriyal fibrilasyon gibi kendiliğinden düzelebilir ama atriyal flatterler genellikle inatçıdır ve müdahale edilmediği takdirde kendiliğinden pek düzelmezler.
İlgili 29 soru bulundu
Supraventriküler taşikardi genelde nöbetler halinde görülür. Her nöbet 10 ila 15 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında hastaların dakikadaki kalp atış sayıları 140 ila 240 arasında olabilir. Nöbet bittikten sonra kalp atış hızı da normale döner.
Supraventriküler Taşikardi (SVT): Kalbin alt odacıklarının üzerinde bir yerde başlayan çok hızlı kalp atışıdır. En çok sigara ve alkol kullanımı olan kişilerde rastlanmaktadır. Ventriküler Taşikardi: Kalbin alt odacıklarındaki anormal elektrik sinyalleri ile başlayan ve hızlı bir kalp atışıdır.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Ventriküler Taşikardi
Sağlık bir yetişkin kalbi dakikada 60 ila 100 atımdır. Ventriküler taşikardi durumunda ise kalp atım hızı dakikada 200 ila 250 atımı bulabilmektedir, kalbin bu kadar hızlı atması sonucu ventriküllere yeterli seviyede kan dolmaz bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Adenozin tedavisi ile düzelmeyen ve kalp yetersizliğine yol açtığı için hemen sonlandırılması gereken SVT'nin tedavisinde hastaya sakinleştirici ilaç verilerek kardiyoversiyon uygulanır. Bu uygulama defibrilatör olarak adlandırılan ve ayarlanmış elektrik akımını hastanın vücuduna veren cihazlar yardımıyla yapılır.
Bu rehbere göre nabız sayısının bebeklerde 220/dakika ve daha büyük çocuklarda 180/dakika'nın üstünde olması, p dalgasının olmaması veya anormal olması, dar QRS'li bir taşikardi olması (≤0,09 saniye), kalp hızının değişmemesi, ani başlaması durumunda SVT tanısı konulmaktadır.
Adenozin:SVT'nin tedavisinde ilk tercih edilecek olan ilaçtır.
Supraventriküler taşikardi (SVT) sürdürebilmek için atriyum veya atriyoventriküler nodun tamamı veya birparçasını gerektiren taşikardi olarak tanımlanır. SVT gündelik hayatta en sık karşılaşılan aritmi grubudur.
Taşikardinin en belirgin semptomu kalp atış hızının artmasıdır. Bu artış kalbin dakikada 100 atımın üstüne çıkması demektir. Diğer taşikardi belirtileri ise göğüs ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma hissi ve kişinin ani bir şekilde güçten düşmesidir.
Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Supraventriküler Taşikardi (SVT)'nin Gidişatı Nasıldır? SVT'li yenidoğan döneminde saptanmışsa genellikle 1-2 yaş civarında gerilemeye eğilimlidirler. Bazen olgular tedaviye direnç gösterebilirler. İleriki yaşlarda görüldüğü zaman daha dirençli olmaya eğilimlidirler.
Nabız kaç olursa tehlikeli? Normal nabız değer 60 ila 100 arasında olduğundan bu oran 45'in altında ya da 85'in üzerinde olursa bazı hastalıklar ve durumlar için risk faktörü oluşturabilir.
Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Kriz esnasında kişinin kalp atış hızı dakikada 150'ye ulaşabilir. Fakat kalp krizine verilen tepkiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda nabız değişmeyip sabit kalırken bazılarında ise normal değerden düşük olabilir.
Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir. Eğer kontrol altına alınmazsa bayılmaya, kalp yetmezliğine ve ani ölümlere yol açabilir.
Erişkin birinin kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu sayı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi dediğimiz durum, yani kalbin yavaş atması söz konusudur. Eğer nabız hızı 40'ın altına düşerse ortada tehlikeli bir durum var demektir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Tedavide fizyolojik manevralar, ilaçlar ve elektrik tedavileri kullanılır. Adenozin, AV bloğa neden olur ve reentrant SVT'lerin %90'nından fazlasını normale döndürür. Adenozin, dar kompleksli taşikardi tedavisinde kullanılan, doğal olarak bulunan bir pürin nükleotididir.
Genel popülasyonda SVT prevalansı 2,25 / 1000 ve insidansı ise yılda 35/100 000 kişi/yıldır. Kadınlarda iki kat, 65 yaş üstü kişilerde ise beş kat daha fazla SVT gelişme riksi vardır.
Supraventriküler taşikardi toplumda özellikle genç ve sağlıklı bireylerde gözükmektedir. Hastalarda semptomlar hafif bir çarpıntı hissi, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve nefes dar- lığından; ciddi nefes darlığı, göğüs ağrısı, senkop, bilinç bulanıklığını içeren ciddi semp- tomlar arasında değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri